Live

Video Iohannis, la Ziua Marinei: România, un pilon solid de securitate regională. Ciucă: Consolidăm apărarea flancului estic al NATO

Data actualizării: Data publicării:
Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis, la ceremonia de Ziua Marinei. Foto: presidency.ro

Festivități spectaculoase sunt organizate, joi, la Constanța de Ziua Marinei Române. În discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ţara noastră este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională. Iar Nicolae Ciucă a spus că „printr-un program pe termen lung de înzestrare a Forţelor Navale, România consolidează apărarea flancului estic al NATO”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Mii de turişti şi constănţeni sunt aşteptaţi, miercuri, la manifestările organizate de Ziua Marinei, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei. La acest eveniment participă preşedintele Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă. Potrivit surselor Digi24, Marcel Ciolacu are un program diferit astăzi și merge la Mănăstirea Văratec.

Elena Crîngașu, jurnalistă Digi24: „Anul trecut au participat la festivitatea de Ziua Marinei atât șeful statului Klaus Iohannis, cât și președintele PNL, Nicolae Ciucă, și Marcel Ciolacu, președintele PSD. În acest an însă drumurile lor se separă. Nicolae Ciucă va merge din nou la evenimentul pentru Ziua Marinei, unde se va afla și Klaus Iohannis, însă Marcel Ciolacu, însoțit de alți lideri PSD, va merge la mănăstire, au declarat surse, întrucât știm că este și sărbătoare. Așadar, o ruptură de agendă pentru că la multe evenimente cei doi, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au fost împreună până acum. Dar această ruptură s- văzut și în discursurile acestora, pentru că în ultimele două săptămâni au fost mai multe atacuri între PSD și PNL.

Până acum când existau probleme în coaliție erau săgeți din partea membrilor de partid din eșantioanele doi și trei, de această dată însă liderii PSD și PNL nu au fost atât de reținuți și s-au atacat în declarații pe Facebook. Marcel Ciolacu l-a ironizat pe Nicolae Ciucă pentru cartea sa, a criticat liberalii pentru cât că au cheltuit pentru cartea lui Nicolae Ciucă, dar și liderul PNL i-a răspuns acestuia considerând că ar trebui să se axeze și să fie mai responsabil în privința guvernării și a scandalului de la spitalul Pantelimon”.

Programul evenimentelor de Ziua Marinei 2024

Manifestările organizate de Forţele Navale Române vor începe, joi, de la ora 10.00.

După primirea persoanei oficiale şi trecerea în revistă a gărzii de onoare, se va înălţa drapelul României pe catargul de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi tragerea celor 21 de salve de tun.

„În continuare, Şeful Statului Major al Forţelor Navale va adresa mesajul de bun venit la eveniment, după care vor urma alocuţiunile persoanelor oficiale şi un serviciu religios, cu depunerea ancorelor de flori în apa Mării Negre, în memoria eroilor marinari”, au transmis reprezentanţii Forţelor Navale Române.

Apoi, Zeul Neptun îşi va face apariţia de la bordul şalupei maritime „Luceafărul” şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

Reprezentanţii Forţelor Navale au menţionat că salutul de deschidere a exerciţiului demonstrativ întrunit va fi transmis de către cadeţii de la bordul Navei-şcoală „Mircea”, iar trei paraşutişti vor fi lansaţi din elicoptere pentru a prezenta publicului aflat pe faleză drapelele României, NATO şi UE.

„Exerciţiul naval întrunit «Forţele Navale Române 2024» cuprinde secvenţe din activităţile de instruire executate de marinarii militari, precum inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul submarinului inamic, respingerea desantului maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi apuntarea unui elicopter Puma Naval la bordul fregatei «Regele Ferdinand»”, au mai precizat reprezentanţii Forţelor Navale.

Finalul exerciţiului va fi marcat prin defilarea navelor şi aeronavelor militare, a velierelor şi ambarcaţiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale.

Seara, de la ora 20:00, Muzica Militară a Forţelor Navale va încânta publicul cu un mini-concert, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, care va fi urmat de aprinderea Pavoazului electric la navele militare şi de retragerea cu torţe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, unde formaţia muzicală va susţine un concert.

Ziua Marinei Române se va încheia cu un spectacol de artificii oferit de Primăria Municipiului Constanţa, care va putea fi urmărit din zona Piaţa Ovidiu – Portul Turistic Tomis.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu s-a întâlnit cu primarii din Capitală: Vreau să stabilim un dialog permanent, e nevoie de un plan de rezolvare a problemelor

Reacția Președinției după informațiile că Iohannis ar putea demisiona pentru a candida la Senat pe listele PNL

Liberalul Siegfried Mureșan, despre portofoliul României în CE: gol de conţinut, opusul a ceea ce a promis Ciolacu, este un eșec

Replica lui Ciolacu după ce Ciucă a spus că PSD e urmașul PCR

Partenerii noștri