Live

Klaus Iohannis: Proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagră trebuie valorificate

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Adminsitrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România se confruntă, în planul securității energetice, cu „provocarea unei crize generate de creșterea puternică a prețurilor la energie”, iar proiectele de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră sunt o oportunitate care trebuie valorificată, la fel şi parteneriatul cu SUA în domeniul construirii reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni.

„Consider că se impune o abordare convergentă, pe termen mediu și lung, la nivelul întregii Uniuni Europene, care să țintească problemele structurale ale sectorului energetic, dar și pe cele ale pieței comune în domeniul energiei. Reducerea dependenței de furnizorii terți, din afara Uniunii, creșterea independenței energetice și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie sunt doar câteva dintre soluțiile sustenabile pe care trebuie să mizăm”, a precizat Iohannis, într-un mesaj transmis cu prilejul Bucharest Forum 2021, eveniment organizat de Institutul Aspen România.

Şeful statului a amintit că România a solicitat luna trecută Comisiei Europene includerea energiei nucleare și a gazului natural în Actul delegat din cadrul pachetului legislativ al Taxonomiei, care să fie prezentat cât mai curând posibil.

România beneficiază de un mix energetic echilibrat, însă avem nevoie de noi capacități energetice sustenabile, care să confirme potențialul de a deveni un jucător regional important în acest domeniu, a spus şeful statului.

„Proiectele de exploatare a gazelor naturale offshore din Marea Neagră sunt o oportunitate pe care trebuie să o valorificăm responsabil. Am convingerea că proiectul Neptun Deep, care va fi gestionat de OMV-Petrom și Romgaz, va demara cât mai curând și va reprezenta un model pentru inițiativele viitoare.

În domeniul energetic nuclear, avem o cooperare foarte bună cu partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii, cu care am încheiat recent un acord prin care România se pregătește să integreze Reactoarele Modulare Mici în sistemul energetic național.

România vizează să atingă, pe termen lung, un echilibru eficient între reactoarele CANDU și noile tehnologii, contând în acest sens și pe o strânsă colaborare cu Franța, în baza parteneriatului nostru strategic”, a menţionat Iohannis.

Iohannis: România poate deveni un hub de inovare digitală

Şeful statului a amintit şi necesitatea recuperării decalajelor pe zona de societate digitală.

„Măsurile de sprijinire a tranziției digitale reprezintă o cincime din totalul de 29 de miliarde de euro al Planului Național de Redresare și Reziliență.

Aceste măsuri pot susține un salt tehnologic de anvergură, prin investiții semnificative în infrastructura IT&C, dar și prin sprijinirea inovării, a integrării noilor tehnologii și a dezvoltării de competențe digitale adaptate.

Țara noastră este pe locul 4 în Uniunea Europeană la numărul de absolvenți în Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor, și este momentul să fructificăm acest atu valoros. Prin implicarea directă a mediului de afaceri din sectorul IT&C românesc, sunt convins că putem deveni un hub de inovare digitală”, a spus preşedintele Iohannis.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Statutul deputaților și senatorilor, modificat. Au fost înăsprite sancțiunile pentru abaterile disciplinare. Ce riscă parlamentarii

Asistenții maternali pot obține atestatul doar dacă au absolvit studii liceale sau învățământul profesional. Legea a fost promulgată

Drumurile forestiere vor fi supravegheate video. Ce mai prevede noul Cod silvic promulgat de Klaus Iohannis

Partenerii noștri