Reprezentanții ONG-urilor: Președintele ne-a spus că va convoca Referendumul pentru Justiție pe 26 mai
S-au încheiat consultările la Cotroceni cu societatea civilă privind referendumul pentru justiţie. Preşedintele Klaus Iohannis ar fi decis organizarea referendumului pentru Justiție pe data de 26 mai, spun reprezentanţii asociaţilor şi organizaţiilor neguvernamentale. Tot în această săptămână au fost invitaţi la Cotroceni magistraţii şi, cel mai probabil, vor urma discuţii şi cu partidele.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”
ACTUALIZARE. Președintele Klaus Iohannis ar fi decis să convoace un referendum pentru Justiție pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare din 2019. Aceasta este declarația reprezentanților societății civile care au participat astăzi la o întâlnire cu președintele României și care afirmă că „sigur va fi referendum pe justiție pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare”.
„CCR, în ultimii doi ani, s-a transformat în casa de avocatură și de albit dosare a domnului Dragnea. Rezultatul referendumului din 26 mai va pune niște limite de acțiune și de decizie pentru CCR. Reprezentanții celor 22 de ONG-uri au formulat trei variante: o întrebare prevede majorarea pedepselor pentru infracțiunile de corupție și abuz în serviciu, a doua prevede reluarea inițiativei Fără Penali în Funcții Publice, a treia este pentru a opri tăvălugul de OUG pentru modificarea legislației penale sau a legilor Justiției și punerea legilor în acord cu recomandările instituțiilor europene: Comisia Europeană, GRECO sau Comisia de la Veneția.”
„Depinde ce întrebare va alege președintele, dacă e o întrebare, dacă e o combinație. Se poate construi o întrebare pentru fiecare mesaj. S-a așezat pe scaun și ne-a spus: sunt hotărât să convoc referendum la alegerile europarlamentare. A spus că referendumul va avea loc pe 26 mai și ne-a cerut o părere și o sugestie din partea noastră privind forma și conținutul întrebării. Ar mai putea fi o întrebare: ca numirea procurorilor șefi să fie făcută cu avizul conform al CSM, și nu avizul consultativ al CSM”, au declarat reprezentanții ONG-urilor prezente la discuții.
ACTUALIZARE. Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru justiţie au început, marţi, la Palatul Cotroceni.
La întâlniri participă reprezentanţi ai Funky Citizens, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridice, Iniţiativa România, Asociaţia Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for Democracy, #Rezistenţa, Vă Vedem din Sibiu, Curaj înainte, Umbrela Anticorupţie Cluj-Napoca, VeDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog Social, Corupţia Ucide, dar şi jurnalistele Emilia Şercan şi Mădălina Roşca.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis încă de săptămâna trecută invitaţii reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale pentru consultări, unii dintre aceştia anunţând pe Facebook că au fost invitaţi. De asemenea, miercuri, de la ora 17:00, au fost convocaţi şi magistraţii la discuţii pe tema referendumului.
Elena Calistru, de la organizaţia Funky Citizens, a scris: „Am primit (şi acceptat) o invitaţie de a participa la consultările Preşedintelui cu o parte din organizaţiile din societatea civilă cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Se întâmplă marţi, la Cotroceni. Aşa că am nevoie de inteligenţa voastră colectivă – voi cum simţiţi acest posibil referendum deodată cu europarlamentarele? Strică, ajută? Cum ar trebui să sune întrebarea?”, a scris Elena Calistru pe contul său de Facebook.
Şi Elena Ghioc, de la Iniţiativa România, a anunţat că a primit invitaţia preşedintelui.
„Administraţia Prezidenţială m-a invitat astăzi la consultări pe tema referendumului pentru justiţie. Consultările vor avea lor marţi, 26 martie. Vă ţin la curent de îndată ce aflu mai multe detalii şi vă cer opinia pe cele 3 intrebări de mai jos. (...)
1)Sunteţi de acord cu înăsprirea legislaţiei penale pentru infracţiunile de corupţie şi de serviciu?
2) Sunteţi de acord ca cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale şi centrale până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării?
3) Sunteţi de acord ca legile justiţiei şi politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea şi în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO şi Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare şi verificare?
Voi ce aţi vrea să transmitem Preşedintelui României?”, a scris Elena Ghioc pe contul său de Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat săptămână trecută, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este „aproape hotărât” să organizeze un referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.
Iohannis a declarat sâmbătă, la Gala TNL, unde a primit premiul "Garantul Democraţiei", că, pentru a da românilor votul înapoi, a început să reevalueze ideea unui referendum. El a afirmat că din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai mult, din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai bine.
„Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum. Fiindcă doar aşa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, îşi bate joc de ţară, îşi bate joc de români. Am invitat deja pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulţi români interesaţi, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiindcă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, un referendum în parteneriat cu societatea civilă, cu partidele politice de bună-credinţă şi împreună cu românii şi cu voi!, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.
Surse: News.ro, Agerpres
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News