Live

Klaus Iohannis a decis întrebările de la referendumul din 26 mai

Data actualizării: Data publicării:
sursa foto presidency.ro

Administrația Prezidențială a anunțat, joi, întrebările care vor fi puse românilor la referendumul din 26 mai. Președintele a semnat decretul de convocare a referendumului pentru justiție. Astăzi era ultima zi în care șeful statului putea semna acest decret.

„1 - Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 - Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Întrebările la referendumul pe Justiție din 26 mai au fost anunțat de purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis. Românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu” la cele două întrebări stabilite pentru referendum.

În prezent, ordonanțele de urgență ale Guvernului pot fi contestate la CCR doar de către Avocatul Poporului.

Președintele Klaus Iohannis va face declarații de la ora 19:00, care vor fi transmise în direct de Digi24.

Citește și: Claudiu Pândaru, despre întrebările de la referendumul pe Justiție: „Un rezultat validat poate da un semnal”

Întrebările de la referendumul pe Justiție, decise după un scandal între putere și opoziție

În 17 aprilie, la ultima dezbatere în Parlament pe tema referendumului pe Justiție propus de președintele Klaus Iohannis, discuțiile s-au transformat ușor în scandal între putere și opoziție.

Puterea a încercat să îi pună condiţii preşedintelui, deşi avizul aleşilor era consultativ. Şeful statului vrea ca românii să spună dacă sunt sau nu de acord cu amnistia şi graţierea faptelor de corupţie şi cu ordonanţele de urgenţă în domeniul justiţiei.

Cei din opoziție susțineau atunci că puterea a mințit când a spus că va da aviz favorabil fără recomandări și a reclamat faptul că în comisiile juridice reunite nu au fost dezbătute recomandările care apar în raportul care a fost adoptat în acea dimineață de plen.

Acele recomandări l-ar împiedica pe președinte să pună întrebări legate de cele două teme anunțate pentru referendum. Astfel, prin articolele din Constituție invocate în recomandări, parlamentarii spuneau că președintele nu-i poate întreba pe cetățeni dacă sunt de acord să fie interzisă grațierea pentru fapte de corupție.

De asemenea, parlamentarii atrăgeau atenția președintelui că nu poate să inițieze un referendum legislativ, adică nu poate să-i întrebe pe români în legătură cu probleme legate de legislație, cum ar fi să fie interzise ordonanțele de urgență în materie de justiție.

Parlamentarii mai spuneau și că șeful statului nu poate să pună o întrebare care să necesite apoi revizuirea Constituției. Raportul a fost votat în final în forma dorită de PSD.

Klaus Iohannis nu era obligat însă să țină cont de aceste recomandări, deoarece avizul era consultativ.

Iohannis a avut consultări și cu partidele privind întrebările de la referendumul pentru Justiție

Preşedintele Klaus Iohannis a avut și consultări cu partidele, la Palatul Cotroceni pe tema întrebărilor de la referendumul pe justiție. 

„Am avut astăzi o serie de consultări cu reprezentanții partidelor politice pe tema justiției din România. Am primit, în această după-amiază, delegația Partidului Național Liberal, delegația USR, delegația PMP, delegația UDMR și delegația minorităților naționale.

Am discutat, evident, despre situația justiției. Toți cei prezenți astăzi s-au arătat îngrijorați de evoluția din zona justiției. Le-am spus direct că, după părerea mea, acest asalt al PSD asupra justiției, asalt care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor.

Iar acest răspuns este, evident, un referendum pentru Justiție”, a spus atunci șeful statului. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Statutul deputaților și senatorilor, modificat. Au fost înăsprite sancțiunile pentru abaterile disciplinare. Ce riscă parlamentarii

Asistenții maternali pot obține atestatul doar dacă au absolvit studii liceale sau învățământul profesional. Legea a fost promulgată

Drumurile forestiere vor fi supravegheate video. Ce mai prevede noul Cod silvic promulgat de Klaus Iohannis

Partenerii noștri