Live

Kelemen: Barna a greșit când l-a depășit pe dreapta pe Cioloș cu ieșirea de la guvernare. Între original și fake, omul alege originalul

Data actualizării: Data publicării:
Președintele UDMR, Kelemen Hunor. Sursa foto: Inquam Photos / Manases Sandor

Vicepremierul Hunor Kelemen a comentat, marți, la Jurnalul de Seară de la Digi24, situația actuală a crizei politice din România și cursa din USR PLUS pentru șefia formațiunii. Kelemen spune că Dan Barna  „a greșit când l-a depășit pe dreapta” pe Dacian Cioloș cu ieșirea de la guvernare - „Când omul trebuie să aleagă între piese originală și piesa fake, alege originalul”. Vicepremierul a mai spus și că „refacerea coaliției este prima opțiune”, dar nu a exclus nici posibilitatea unui guvern minoritar sau a alegerilor anticipate.

„Refacerea coaliției este prima opțiune și prima posibilitate și astăzi, zic eu, dar nu se poate discuta până nu-și aleg președintele. Unii din USR PLUS, mai ales din zona PLUS, spuneau «ieșim de la guvernare, ieșim de la guvernare», cei care au vrut să rămână au văzut în bula lor internă că e revoluție și au zis și ei un pic mai tare «ieșim de la guvernare, ieșim de la guvernare».

Și când omul trebuie să aleagă între piesa originală și piesa fake, alege originalul. Aici a greșit Dan Barna, el nu trebuia să-l depășească pe colegul Cioloș pe dreapta cu ieșirea de la guvernare.

Am trecut de această fază, au ieșit de la guvernare, după ce își aleg președintele formațiunii trebuie să încercăm să refacem coaliția. Cum? Nu știu. Săptămâna viitoare, probabil, dacă reușim să ne așezăm la masă, sau după moțiunea de cenzură, că și asta e o variantă, să încercăm o discuție.

Dacă nu, atunci guvern minoritar, dar și pentru guvern minoritar trebuie să găsești o susținere parlamentară. Fără susținere parlamentară nu există o guvernare eficientă pe termen lung. Poți s-o mai duci așa o lună-două-trei. A treia soluție – alegerile anticipate. PSD, în acest moment, nu cred că dorește, la anul nu știm.

(...) Suntem într-o situație dificilă, putem depăși această fază, probabil după moțiunea de cenzură, înainte nu prea văd cum.

Nici nu poți să-l pui pe partenerul tău într-o situație total fără ieșire, să spui că «doar fără Cîțu, fără Cîțu, fără Cîțu». Nu merge această variantă, fiindcă nici PNL nu are de ales. Nu are cum să spună că «acum l-am ales pe Florin Cîțu dar nu va fi el premierul, punem pe altcineva premier că așa dorește USR PLUS». Totuși, aici trebuie să mai lași și din orgolii și din supărări personale și să te uiți ce urmează și care e așteptarea oamenilor fiindcă cei care se gândesc doar la 2024 și fac toate mișcările doar din perspectiva alegerilor din 2024 spunând că «dacă stăm în opoziție vom crește», s-ar putea să nu se potrivească socoteala de acasă când ajung la târg”, a spus vicepremierul Hunor Kelemen.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile. Bolojan preia șefia Senatului și renunță la Dezvoltare SURSE

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Partenerii noștri