Live

Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pe final de mandat, vizitele externe ale președintelui Klaus Iohannis sunt în floare. Șeful statului participă zilele acestea la summit-ul Francofoniei, în Franța, după ce săptămâna trecută a fost în Statele Unite. Costurile cu deplasările sale au evoluat de la un mandat la altul. Dacă în 2014, bugetul era unul mai mic, cheltuielile totale ale Președinției s-au mărit de aproape 4 ori pe parcursul celor două mandate, scrie Profit.ro. În acest an, numai din ianuarie și până în august 2024, președintele a cheltuit 20 de milioane de lei pe călătorii.

Alina Pralea, jurnalist Digi24: În doi ani de mandat, președintele Klaus Iohannis a cheltuit aproximativ 125 de milioane de lei, adică peste 25 de milioane de euro, pe deplasări externe, conform Profit.ro. Iată cum s-au mărit cheltuileile de-a lungul anilor.

În 2014 a început mai timid, 8.5 milioane de lei, iar pe parcursul primului madat, s-au menținut undeva la 6 milioane de lei costurile cu deplasările.

Dar deodată, în ultimul an al primului mandat, se vede o creștere abruptă, suma cheltuită pe deplasări ajungând la 10 milioane de lei.

Al doilea mandat începe în pandemie, așa că s-au dus doar 3 milioane lei pe deplasări în anul 2020. Însă recuperează mai încolo, fiindcă în 2022 se duc 17 milioane de lei la capitolul deplasări externe.

În 2023 s-a bătut recordul, 29 de deplasări oficiale cu avioane private, cu o sumă totală cheltuită pe deplasările externe de 41,1 milioane de lei.

Iar anul acesta, doar până în august, președintele a avut călătorii de 20 de milioane de lei. Una din vizitele importante în acest an a fost cea din SUA.

Și dacă ne uităm și la bugetul total al Administrației Prezidențiale, în 2015, bugetul Președinției era de 37,4 milioane de lei. Pentru anul acesta a fost programat un buget de 135 de milioane de lei, dar s-au mai cerut 7 milioane de lei în plus la rectificare, luna trecută, motivele nu le știm.

Cele mai impresionante deplasări oficiale au fost cele din America de Sud, mai exact, Brazilia și Chile, o vizită de 2.7 milioane de lei, și cea din Africa, unde Klaus Iohannis, împreună cu soția sa, au petrecut 10 zile, întâlnindu-se cu oficiali din Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal, suma totală cheltuită fiind de 4.2 milioane de lei.

Aceste deplasări au fost comentate constant în spațiul public, criticate și ironizate din mai multe motive. Unul ar fi secretizarea cheltuielilor. Un altul este legat de avionul cu care zboară președintele, de obicei, un avion privat de lux, despre care însă, șeful statului a zis că este o aeronavă mică. Acum, agenda președintelui este din nou plină. A plecat în Franța, la summit-ul Francofoniei. Vă reamintesc că mandatul președintelui se încheie pe 21 decembrie, în acest an.

Cheltuielile scumpe ar trebui desecretizate, spune premierul

Despre cheltuielile scumpe ale președintelui Klaus Iohannis a vorbit astăzi și premierul Marcel Ciolacu, care a pledat pentru desecretizarea acestor informații.

Marcel Ciolacu: Fiecare răspundem de atitudinea noastră. Din punctul meu de vedere n-are rost să facem comisii de anchetă. Cheltuielile trebuie desecretizate.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O unguroaică a făcut un scandal monstru, dar nu s-a oprit și a exclamat: ”Urâm România!”. A primit cea mai dură sancțiune

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cheltuielile lui Iohannis pe deplasările externe: cum a crescut suma de la an la an, în cele două mandate

Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis: La Neptun nu e teren de golf. Dacă era o poartă de fotbal nu era o problemă

Eurostat: Românii stau cu părinții până la 28 de ani. Cum explică specialiștii amânarea traiului pe cont propriu

Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”

Partenerii noștri