Live

Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis, la summit-ul NATO de la Vilnius. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis renunță la cursa pentru șefia NATO. În ședința CSAT de azi, el a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat cu o zi în urmă că va prezenta joi, în cadrul ședinței CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO.

"În ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez", a informat Administrația Prezidențială.

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, a scris marți presa din Olanda. Conform sursei citate, la opoziția față de Rutte a renunțat și Slovacia. România era singura care se mai opunea.  

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a declarat marţi sprijinul faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post şi a estimat că Alianţa este foarte aproape de a lua o decizie asupra celui care-i va succeda.

Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie, după ce i-a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina. Odată ce a primit sprijinul Slovaciei şi Ungariei, Rutte mai avea nevoie doar de susţinerea României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Documente militare secrete dezvăluie sute de ținte pe care Rusia plănuiește să le distrugă în caz de război cu Japonia și Coreea de Sud

Klaus Iohannis, mesaj de Anul Nou: „Pe fondul unor nemulţumiri justificate la nivelul societății, ne aflăm într-un moment de cumpănă”

Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială (Politico)

Partenerii noștri