Iohannis s-a întâlnit cu ambasadorii țărilor UE. Aderarea la Schengen „continuă să fie un obiectiv prioritar”
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București. Întrevederea a fost organizată cu prilejul încheierii, la finalul lunii iunie, a mandatului Președinției suedeze a Consiliului UE.
În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în perspectiva Consiliului European din 29-30 iunie 2023, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Iohannis a adresat mulțumiri Președinției suedeze a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în avansarea agendei europene, într-un context dificil, marcat de continuarea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și de consecințele complexe ale acestuia la nivel regional şi global.
Preşedintele a subliniat că România va acționa în continuare pentru o Uniune Europeană puternică și rezilientă și pentru protejarea valorilor și a intereselor europene comune. El a evidențiat necesitatea menținerii capacității UE de a oferi răspunsuri pragmatice și unitare provocărilor actuale, arătând că unitatea europeană reprezintă un semnal extrem de puternic atât pentru parteneri, cât și pentru cei interesați să dezbine Uniunea Europeană.
În acest context, Iohannis s-a referit la recentul Summit al Comunității Politice Europene organizat cu succes de Republica Moldova la 1 iunie, evocând mesajul unitar de sprijin pentru Chişinău, precum și pentru Ucraina transmis cu acest prilej, dar și reconfirmarea relevanței strategice a Vecinătății Estice și a regiunii Mării Negre.
În perspectiva discuțiilor care vor avea loc în cadrul reuniunii Consiliului European referitoare la Ucraina, Iohannis a evidențiat necesitatea menținerii unui sprijin puternic din partea Uniunii Europene pentru această țară, cât timp va fi necesar. Referindu-se la evoluțiile recente, Iohannis a reamintit faptul că România a condamnat ferm atacul forțelor ruse asupra barajului Nova Kahovka. Totodată, președintele a subliniat importanța celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, salutând acordul asupra acestuia intervenit astăzi la Bruxelles, la nivelul ambasadorilor statelor membre.
De asemenea, Iohannis s-a referit la importanța continuării procesului de extindere a Uniunii Europene, pledând, în acest sens, pentru deschiderea anul acesta a negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina.
Având în vedere crizele multiple din ultimii ani şi efectele acestora, Iohannis a susținut revitalizarea discuțiilor la nivel european pe tema protecției civile, arătând că va ridica acest subiect la Consiliul European de la finele acestei luni, întrucât este necesar un răspuns european unitar și coordonat în cazul dezastrelor la scară largă, bazat pe un angajament pe termen lung, o mai bună utilizare a resurselor financiare și o abordare extinsă la nivelul întregii societăți.
În ceea ce privește provocările complexe la nivel economic, Iohannis s-a pronunțat pentru consolidarea sustenabilității și a competitivității economiei Uniunii, cu luarea în considerare a specificităților naționale și a diferitelor grade de dezvoltare ale statelor membre, în procesul de transformare a economiei europene către un viitor verde.
Președintele a abordat și subiectul aderării României la spațiul Schengen, care continuă să fie un obiectiv prioritar pentru țara noastră, reafirmând că România este un partener principial și de încredere al Uniunii Europene, care acționează constant și dedicat pentru protejarea și consolidarea frontierelor externe ale UE, inclusiv pentru gestionarea eficientă a migrației ilegale. Mulțumind partenerilor europeni pentru sprijinul larg pentru aderarea țării noastre la Schengen, el a exprimat speranța că în cursul acestui an va putea fi adoptată o decizie pozitivă în acest sens, cu sprijinul viitoarei Președinții spaniole a Consiliului, mai spune președintele.
Iohannis a transmis viitoarei Președinții spaniole a Consiliului UE, care va debuta la 1 iulie 2023, succes în îndeplinirea obiectivelor stabilite, reafirmând deschiderea României de a coopera îndeaproape pentru o Uniune puternică, pregătită să facă față provocărilor actuale și viitoare.
În cursul discuțiilor au mai fost abordate subiecte de actualitate imediată, cum ar fi progresul procesului de aderare a Ucrainei la NATO, pe care România o susține pe deplin și activ, și consolidarea Flancului Estic, în contextul pregătirii Summitului Aliat de la Vilnius, reconstrucția Ucrainei, viitorul Black Sea Grain Initiative, fiind foarte apreciat sprijinul României pentru tranzitul produselor ucrainene, situația economiei europene, viitorul industriei europene de apărare, precum și relațiile UE-China.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News