Iohannis: OUG pentru completuri este „cras neconstituțională”. PSD caută soluții pentru politicienii săi
Este „cras neconstituțională” ordonanţa de urgenţă prin care cei condamnaţi de completurile de la Înalta Curte declarate neconstituționale să poată depune contestație în anulare, a apreciat, marți, președintele Klaus Iohannis. Ordonanța a fost anunțată recent de ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Ciolacu, despre terenul de golf de la vila lui Iohannis
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Liberalii cred că declarațiile lui Iohannis „îngroapă” șansele lui Ciucă
„Nu știm exact ce își imaginează ministrul Justiției să scrie în acea ordonanță. Dar dacă dorește să facă ceea ce a comunicat cât de cât public, chestiunea este cras neconstituțională. Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea, la noi sunt ancorate în Constituție, și unul dintre acestea este că o lege acționează numai pentru viitor. Deci legea nu poate să acționeze retroactiv. Dacă o lege ar putea să se aplice pentru trecut, atunci fiecare guvern ar veni și ar schimba întreg trecutul statului. Și atunci ar dipărea orice urmă de stabilitate, de predictibilate”, a spus președintele, aflat la Aachen, în Germania, unde a participa la semnarea Tratatului de cooperare şi integrare franco-german.
„Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a încercat de când este la putere: să caute soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid. PSD nu poate să vină cu astfel de soluții, care sunt, pur și simplu, neavenite, neconstituționale. Este regretabilă această evoluție. Am încă speranţa că înclusiv ministrul Justiţiei va mai citi un pic de Constituţie şi legislaţie şi vor renunţa la un astfel de demers care, după părerea mea, nu este posibil”, a adăugat șeful statului.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de completuri nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările. Și procurorii nemulţumiţi de deciziile de achitare date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nelegal constituite vor putea face contestaţie în baza ordonanţei de urgenţă pregătită de minister, nu doar persoanele condamnate definitiv, a subliniat Tudorel Toader.
„Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite”, a explicat ministrul Justiţiei, recomandându-le jurnaliștilor să-și îndrepte atenția „cel puţin în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut, nerespectând prevederile imperative ale legii”, astfel încât „am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele de cinci judecători au fost nelegal constituite”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News