Live

Iohannis: Germania, cel mai important partener comercial al României. Economia este pregătită pentru capacități de producție relocate

Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane - AHK România. „Cu toții ne dorim ca povestea de succes a schimburilor economice dintre România și Germania să continue”, a președintele. Mesajul a fost prezentat în cadrul evenimentului organizat la Palatul Parlamentului.

„Mediul de afaceri a avut dintotdeauna o contribuție esențială la consolidarea relațiilor dintre România și Germania, iar recunoașterea meritelor companiilor este importantă pentru stimularea performanței în continuare. Germania este cel mai important partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 35 de miliarde de euro în 2021, în creștere cu 14% față de 2020, dar și față de anii de dinaintea pandemiei. Trendul de intensificare a relațiilor comerciale se menține și în acest an, în ciuda contextului socio-economic complicat de multiple crize. Pe primele cinci luni, schimburile comerciale au depășit 16 miliarde de euro, astfel încât peste 20% din exporturile României și 18% din importuri sunt astăzi rezultatele relațiilor comerciale româno-germane. Cele peste 24 de mii de companii cu participație germană, cu un aport de capital social de peste 5 miliarde de euro, fac din Germania al treilea mare investitor în economia românească, cu investiții realizate în sectoare de vârf. Cu toții ne dorim ca povestea de succes a schimburilor economice dintre România și Germania să continue, cu rezultate cel puțin la fel de bune ca până acum. Pentru acest lucru însă, trebuie să creștem viteza de adaptare la contextul global”, a transmis președintele.

Relațiile româno-germane, „deja tradiționale pentru economia noastră, sunt dezvoltate și permanent consolidate”, a punctat Klaus Iohannis.

„Relațiile româno-germane, deja tradiționale pentru economia noastră, sunt dezvoltate și permanent consolidate. Interesul companiilor germane de a investi în România confirmă, totodată, rolul activ şi meritele pe care le are comunitatea germană din România în dezvoltarea cooperării economice bilaterale. Încurajez demersurile Guvernului care vizează întărirea capacității de reprezentare comercială a țării noastre și a relației cu companiile care privesc România ca destinație de investiții. Economia noastră este deschisă şi pregătită pentru capacități de producţie relocate şi pentru investiții în centre de excelență care să accelereze tranziția către industriile viitorului”, a spus Iohannis.

Președintele s-a referit și la crizele care se suprapun în prezent - războiul din Ucraina, costurile revenirii post-pandemie, creșterea prețurilor la energie, criza climatică și riscurile la adresa securității alimentare.

„Simțim cu toții efectele crizelor multiple care se suprapun în acești ani: războiul din Ucraina, costurile revenirii post-pandemie, creșterea prețurilor la energie, criza climatică și riscurile la adresa securității alimentare. Anul 2022 stă sub semnul unor valori record ale inflației și al crizei prețurilor la energie, nu doar în România sau în Germania, ci la nivel global. Există sincope în aprovizionare, volatilitate a piețelor și riscuri critice ale dependenței energetice. Acestea generează deja un deficit de încredere privind reziliența economică.Din păcate, nu există o soluție magică pentru toate aceste probleme, dar sunt lucruri punctuale pe care le putem face pentru a depăși asemenea provocări. Spre exemplu, utilizarea sustenabilă a resurselor necesită schimbări profunde în sistemele de producție și comportamentele de consum, precum și adaptarea strategiilor de investiții. Integrarea avansului tehnologic în modelele de business trebuie să devină direcția principală de dezvoltare a oricărei afaceri, de la cea mai mică întreprindere până la marile corporații. Avem numeroase modele de succes, inclusiv din partea companiilor germane, iar acestea merită să fie mai bine promovate. Cred cu tărie în puterea exemplului, iar modul în care am reușit să trecem împreună peste cei doi ani de pandemie și să ne redresăm economic arată din plin efectele pozitive ale acestei abordări.”, a mai spus Iohannis.

Fondurile europene fără precedent aflate la dispoziția noastră pot accelera, în acești ani, parcursul modernizării profunde a României, a transmis președintele.

„Încurajez ferm autoritățile ca utilizarea fondurilor europene pentru investiții și reforme să fie prioritate zero în toate deciziile administrației centrale și locale. De aici și nevoia de conjugare a eforturilor administrative cu implicarea mediului de afaceri. Subliniez importanța continuării dialogului deschis și constructiv, cu rezultate concrete, între autoritățile statului și mediul de afaceri”, a punctat președintele.

„Camera de Comerț Româno-Germană a fost un partener activ, iar propunerile dumneavoastră au contribuit la bunul mers al economiei și la dezvoltarea unui mediu de afaceri robust și eficient. Am convingerea că această cooperare va continua și vă doresc să rămâneți și pe viitor același partener de încredere, dinamic și implicat”, a conchis Klaus Iohannis.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Partenerii noștri