Live

În ce condiții este validat referendumul pe justiție

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pe data de 26 mai, românii vor vota la alegerile parlamentare şi la referendumul consultativ pe tema justiţiei, convocat de Klaus Iohannis. Pentru a fi considerat valid, referendumul trebuie să treacă de pragul de prezenţă de 30%, dar şi de cel privind voturile valide, transmite Mediafax.

Legea 3/2000 prevede două praguri:

1. pragul de 30% prezenţă
Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

2. pragul de 25% voturi valabil exprimate
(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform AEP, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.997 de persoane. Procentele de 30% şi 25% se aplică la acest număr, neincluzând şi persoanele cu domiciliul în străinătate.

Drept urmare pentru a fi valabil referendumul trebuie să participe cel puțin 30% din numărul acestor persoane, însemnând 5.480.399 de alegători, iar pentru a fi validat trebuie să exprime voturi valabile (care nu sunt nule) 4.566.999 de alegători, fie cu opțiunea DA, fie NU.

Care sunt cele două întrebări la referendumul pentru justiție 2019

Potrivit deciziei președintelui Klaus Iohannis, întrebările din cadrul referendumului pentru justiție, la care trebuie să răspundem simplu, prin „da” sau „nu” sunt următoarele:

  1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
  2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”
  • Digi24 TV și Digi24.ro așteaptă de la voi, participanții la votul de duminică, fotografii, video și mărturii în legătură cu modul de desfășurare a alegerilor. Mesajele pot fi trimise pe conturile noastre de Facebook, WhatsApp (0771.100.304) și Twitter și vor fi prezentate în cadrul edițiilor speciale la Digi24 și în materialele realizate de Digi24.ro.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

DNA, solicitare către AEP. Procurorii au cerut listele de candidați la europarlamentare ale partidului lui Șoșoacă

Nicolae Ciucă spune că PNL lua un scor mai mare la alegerile din 9 iunie dacă nu avea alianță cu PSD

Înțelegere înaintea summitului pentru funcțiile de top în UE. Acord pentru realegerea Ursulei von der Leyen la conducerea CE (surse)

Analiză după alegerile europarlamentare. Lecția politică predată de cetățenii UE. Cercetător: "Liderii învață din greșelile anterioare"

Partenerii noștri