Live

IICCMER va investiga crimele și abuzurile din timpul Revoluției

Data actualizării: Data publicării:
Grup de revoluționari în fața unui tanc în centrul Bucureștiului, în timpul Revoluției române din decembrie 1989. Foto: Profimedia Images

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc se va ocupa de investigarea științifică și demascarea crimelor și abuzurilor din timpul Revoluției, după desființarea  Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

„Ca urmare a hotărârii de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își ia angajamentul de a folosi toate resursele necesare pentru aflarea adevărului cu privire la evenimentele petrecute în urmă cu mai bine de 30 de ani”, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, IICCMER se va ocupa de investigarea științifică și demascarea crimelor și abuzurilor din timpul Revoluției prin culegerea de date, documente, mărturii și realizarea de cercetări riguroase cu privire la desfăşurarea şi efectele evenimentelor din decembrie 1989.

„Prin aceasta, IICCMER își consolidează misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din România și de identificare a responsabililor pentru crimele comise în perioada 1945-1989”, se mai arată în același comunicat.

Senatul a votat, luni, desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu. Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și 0 abțineri. Din conducerea institutului mai făceau parte Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.

Practic, institutul ar fi trebui să analizeze ceea ce s-a întâmplat la Revoluția din 1989. 

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 40% dintre tinerii români ar prefera o dictatură. O posibilă explicație pentru acestă situație

Furie în Ungaria după ce un consilier al lui Orban a sugerat că era mai bine dacă maghiarii nu se opuneau invaziei sovietice din 1956

Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”. Reacția MAE

80 de ani de la incredibila zi de 23 august 1944. Cum a avut loc și ce a reprezentat sub comunism și tranziție. Ce înseamnă astăzi?

Partenerii noștri