Live

IICCMER va investiga crimele și abuzurile din timpul Revoluției

Data actualizării: Data publicării:
Grup de revoluționari în fața unui tanc în centrul Bucureștiului, în timpul Revoluției române din decembrie 1989. Foto: Profimedia Images

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc se va ocupa de investigarea științifică și demascarea crimelor și abuzurilor din timpul Revoluției, după desființarea  Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

„Ca urmare a hotărârii de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își ia angajamentul de a folosi toate resursele necesare pentru aflarea adevărului cu privire la evenimentele petrecute în urmă cu mai bine de 30 de ani”, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, IICCMER se va ocupa de investigarea științifică și demascarea crimelor și abuzurilor din timpul Revoluției prin culegerea de date, documente, mărturii și realizarea de cercetări riguroase cu privire la desfăşurarea şi efectele evenimentelor din decembrie 1989.

„Prin aceasta, IICCMER își consolidează misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din România și de identificare a responsabililor pentru crimele comise în perioada 1945-1989”, se mai arată în același comunicat.

Senatul a votat, luni, desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu. Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și 0 abțineri. Din conducerea institutului mai făceau parte Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.

Practic, institutul ar fi trebui să analizeze ceea ce s-a întâmplat la Revoluția din 1989. 

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni, la aceeași oră când oamenii strigau în 1989 „Libertate”

Toți elevii de liceu, din clasele a XII-a și a XIII-a, vor studia „Istoria comunismului din România”

Cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu poate fi rejudecat. Torționarii acestuia fuseseră achitați

Tensiuni în Coreea de Sud: președintele a decretat legea marțială de urgență, Parlamentul a răsturnat decizia. Ce se întâmplă

Partenerii noștri