Live

Heiuş îl contrazice pe ministrul Finanțelor și spune că ANAF are un plus la colectări de 5,5 miliarde de lei

Data actualizării: Data publicării:
Lucian Heiuş, fostul președinte ANAF, îl contrazice pe ministrul Finanțelor și spune că ANAF are un plus la colectări de 5,5 miliarde de lei. Foto: captură video

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a încasat 148 miliarde lei în primele cinci luni din acest an, cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net, a precizat fostul şef al instituţiei, Lucian Heiuş, după ce ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat încasări mai mici cu 8,9 miliarde de lei la ANAF în aceeaşi perioadă, informează Agerpres.

"Îi atrag respectuos atenţia domnului ministru Adrian Câciu, că în declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziţie energetică, contribuţii de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) şi mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei, cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net", a scris pe Facebook Lucian Heiuş.

Anterior, ministrul Finanțelor anunțase că există o gaură la încasările din primele cinci luni ale anului de aproape 9 miliarde de lei.

"Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti", a spus Adrian Câciu.

Citește și: Cu proteste în stradă și o gaură la ANAF, PSD și PNL își pasează responsabilitatea: „PSD a falsificat bugetul”/„PNL a lăsat dezastru”

Lucian Heiuş și-a prezentat luni seară demisia din funcția de președinte ANAF. Marți, ministrul Finanţelor a propus-o pe Nicoleta Cîrciumaru în funcţia de preşedinte interimar al instituției.

În prezent, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru este vicepreşedinte la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală și coordonator al activităţii de colectare a veniturilor bugetare.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preşcolarii și elevii dezavantajaţi primesc 500 de lei pentru rechizite și haine. Când intră banii pe cardurile sociale

ANAF a primit peste 100.000 de cereri de amnistie fiscală. Câți bani vrea să strângă Ministerul de Finanțe

Şeful Bisericii Anglicane demisionează în urma unui imens scandal sexual

Un ministru din guvernul R. Moldova şi-a anunţat demisia în ziua în care Maia Sandu a promis măsuri împotriva „corupţiei politice”

Partenerii noștri