Live

Guvernul Orban I este demis. Urmează Guvernul Orban II. Ce se întâmplă mai departe

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis și președintele PNL, Ludovic Orban. Foto: presidency.ro

După demiterea Guvernului Orban prin adoptarea moțiunii de cenzură, miercuri, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin este automat respins și nu mai poate fi promovat prin ordonanță de urgență, deoarece guvernul care rămâne interimar în funcție nu mai poate adopta decât acte administrative. 

Pasul următor este ca președintele Klaus Iohannis să convoace consultări cu partidele la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui nou prim-ministru care să formeze un alt guvern. 

Se știe deja că președintele îl va nominalza tot pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, iar acesta va veni în fața Parlamentului pentru votul de încredere cu aceeași echipă guvernamentală din acest moment. 

Totuși PSD va merge la discuțiile cu Klaus Iohannis cu propria variantă de prim-ministru - social-democrații se gândesc la un tehnocrat din cercul celor care sunt agreați la Palatul Cotroceni. Numele luate în calcul sunt cele ale lui Vasile Dâncu și Remus Pricopie. 

Partidul condus de Marcel Ciolacu a anunțat deja că nu este de acord cu demiterea unui nou guvern astfel încât să se meargă pe procedura anticipatelor, și că îi vor lăsa pe cei de la PNL să își găsească singuri cele 233 de voturi necesare pentru respingerea Cabinetului Orban II. 

Dacă Guvernul Orban II va primi votul de încredere în Parlament, va rămâne în funcție până la alegerile la termen din noiembrie, având în vedere că până în septembrie, când începe sesiunea parlamentară de toamnă, nu mai poate fi depusă o altă moțiune de cenzură de către PSD. 

Dacă Guvernul Orban II nu va primi votul de încredere, Klaus Iohannis va trebui să nominalizeze un al treilea prim-ministru, probabil tot în persoana lui Ludovic Orban, fiind nevoie ca și acesta să fie respins de Parlament pentru a se ajunge la dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. 

Mai există și varianța în care PSD să tergiverseze procedural în Parlament, prin amânarea ședințelor, votul de încredere pentru noul guvern până când va expira termenul maxim necesar pentru declanșarea anticipatelor. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Partenerii noștri