Guvernul Orban a decis să își asume răspunderea pe recursul compensatoriu și OUG 114
Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că, în această săptămână, Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pe recursul compensatoriu și pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților.
ACTUALIZARE. „În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege al PNL privind recursul compensatoriu, vom include în pachetul de lege pe care ne vom asuma răspunderea și abrogarea recursului compensatoriu”, a spus premierul Ludovic Orban.
Turcan: „Cei mai interesați pentru a ajunge Ciucă în turul 2 ar trebui să fie primarii”
Românii aflați în concediu medical ar putea fi verificați acasă de poliție
Raluca Turcan îl atacă pe Rareș Bogdan: Tot mai mult vorbește despre el la persoana a treia
Turcan: Din 26 noiembrie, ceasul ticăie pentru milioane de români
Cîțu o atacă din nou pe Turcan: Nu prea înțelege cum stau lucrurile
Cîțu: Turcan să-și asume dacă nu mai sunt bani de pensii
Turcan: Indexarea pensiilor este imposibil de realizat de la 1 decembrie
Raluca Turcan: Nu sunt într-o competiție personală cu dl. Orban
Măsuri de protecție, după facturile uriașe la energie
El a vorbit și despre pensionarea anticipată a magistraților, care ar duce la dispariția din sistem a aproximativ 2.700 de magistrați, iar în acest caz multe procese ar trebui reluate de la zero. Orban a anunțat că executivul își va asuma răspunderea și pe prorogarea termenului de pensionare anticipată a magistraților și a prevederii care crește de la 2 ani la 4 ani termenul pentru intrarea în magistratură.
Premierul a vorbit și despre abrogarea sau modificarea unor prevederi din „fatidica” ordonanță de urgență 114. Este vorba despre prevederi din domeniul energiei – suprataxarea în domeniu și plafonarea preuțului la care vând producătorii de energ și gaze naturale, supraimpozitarea sectorului financiar bancar, abrogarea suprataxării în domeniul comunicațiilor, abrogarea prevederilor „profund nocive” legate de Pilonul 2 de pensii, abrogarea „fantomaticului Fond de Dezvoltare și investiții”, care a fost „o formă de mită dată unor primari PSD”, a spus Orban.
Premierul a precizat însă că nu vor fi afectate prevederile legate de sectorul construcțiilor.
„Săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la doi la patru ani în ce privește școlarizarea pentru INM”, a anunțat într-un mesaj postat pe Facebook Raluca Turcan.
În același mesaj, vicepremierul a explicat motivele deciziilor.
„Această corectare a legislației pe Justiție este necesară CÂT MAI URGENT pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări. În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta gravitatea situației din România. În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!”, spune Raluca Turcan.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News