Live

Guvernul Orban 2 a fost învestit. Voturile PSD au fost decisive. Măsuri speciale pentru depunerea jurământului

Data actualizării: Data publicării:

Guvernul Orban 2 a trecut sâmbătă de votul Parlamentului după o procedură inedită. Voturile PSD au fost decisive pentru învestirea guvernului, după ce mulți parlamentari liberali nu au fost prezenți din cauză că s-au aflat în autoizolare, după ce au avut contact cu senatorul Vergil Chițac, confirmat cu coronavirus. Premierul Ludovic Orban se află în continuare în autizolare la Vila Lac, până în 23 martie, însă va ieși pentru depunerea jurământului, în urma unei decizii luate astăzi care permite, în situații excepționale, ca membrii guvernului să iasă din autizolare, respectând anumite condiții.

Au fost 286 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă și o abținere. Printre cei care au votat împotrivă se numără parlamentarii Pro România. Victor Ponta a declarat că votul său împotriva învestirii Guvernului Orban este „un protest faţă de modul egoist şi dezastruos în care PNL tratează ţara în aceste momente de criză".

Marcel Ciolacu a scris pe Facebook în timpul votului că PSD votează guvernul într-o situație de criză precizând că după votul de azi PSD va face opoziție totală la guvernul Orban.

Prezența la vot a parlamentarilor liberali a fost redusă, pentru că mare parte dintre aleșii PNL se află în autoizolare, după ce senatorul Vergil Chițac a fost depistat pozitiv la coronavirus și a participat la o ședință a liberalilor. La ședința din Parlament au fost puțin peste 40 de parlamentari PNL.

Votul s-a desfășurat fără prezența presei, într-o sală care a fost dezinfectată și s-a întins pe mai bine de 6 ore. Parlamentarii au intrat pe rând în sală, în grupuri mici și au purtat măști și mănuși.

Ludovic Orban, aflat în autizolare la Vila Lac, a transmis Parlamentului un discurs scris.

Conform unei decizii adoptate astăzi, premierul și miniștrii pot participa la depunerea jurământului dacă păstrează o distanță de 5 metri față de președintele Klaus Iohannis, însă premierul și miniștrii care se află în izolare sunt obligați să poarte mască.

„Membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare, pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații”, se arată în document.

Ludovic Orban trebuie să stea în carantină până pe 23 martie, când se împlinesc 14 zile de la contactul cu senatorul Vergil Chițac, depistat pozitiv la testul pentru coronavirus. La finalul celor 14 zile, Ludovic Orban va repeta testul pentru coronavirus. Primul test, făcut ieri, a fost negativ.

Cum se va desfășura ceremonia de depunere a jurământului

Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului care au primit astăzi votul de încredere al Parlamentului se va desfășura în condiții speciale impuse de actuala situație epidemiologică. Potrivit articolului 104 din Constituția României, jurământul de credință se depune individual în fața Președintelui României de către Prim-ministru și miniștri.

DESFĂȘURĂTOR

- Sosirea Prim-ministrului desemnat în Sala Unirii, lângă pupitrul pentru jurământ

Prim-ministrul și miniștrii vor veni individual în fața Președintelui României, la intervale de timp prestabilite, care să permită aplicarea măsurilor de dezinfecție a suprafețelor, precum și evitarea contactului unii cu ceilalți.

1. Sosirea E.S. Dl. Klaus Iohannis, Președintele României în Sala Unirii
2. Intonarea Imnului Național al României
3. Citirea decretului - Dl. Gheorghe Angelescu, Consilier de Stat
4. Depunerea jurământului - separat de către fiecare membru al guvernului
- Demnitarul desemnat se îndreaptă spre pupitru și microfon
- ROSTIREA jurământului, cu mâna dreaptă pe Constituția României și Biblie
- SEMNAREA jurământului
- Demnitarul lasă mapa cu jurământul pe măsuța de lângă pupitru și părăsește sala

Finalul ceremoniei

Oportunitate foto / video pentru oficialii Administrației Prezidențiale

NU vor participa alți invitați și nici reprezentanții mass-media. 

MĂSURI:

Pentru desfășurarea acestei ceremonii, Administrația Prezidențială a luat măsuri stricte de protecție și prevenție în conformitate cu recomandările organismelor internaționale de sănătate publică:

- la sosire, fiecare demnitar se va dezinfecta, își va pune masca, mănușile apoi se va dezinfecta încă o dată;
- măsuri pentru păstrarea distanței sociale, cu respectarea unui culoar dedicat, cu lipsa oricărui contact direct, pe traseul Intrarea Oglinzi -Galeria Basarabilor - Sala Unirii;
- înainte de intrarea în Sala Unirii, demnitarul primește Jurământul și pixul;
- se va deplasa la pupitru, va rosti jurământul în fața Președintelui României, cu mâna dreaptă pe Constituția României și Biblie;
- va semna jurământul, apoi îl va așeza pe masa din dreapta pupitrului. Pixul nu va fi refolosit, va fi aruncat, împreună cu mănușile, la ieșirea din sală;
- demnitarul va părăsi sala pe culoarul pentru plecare;
- se vor folosi consumabile de unică folosință, iar documentul semnat va urma o procedură specifică de manipulare și păstrare;
- între depunerile de jurământ de către fiecare demnitar vor fi dezinfectate obiectele folosite în timpul ceremoniei, de către persoane autorizate.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu s-a înfuriat după ce a fost întrebat din nou de zborul cu avionul Nordis

Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

Guvernul aprobă un memorandum pentru lansarea proiectului „Drona Românească”. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Ciolacu, despre cum s-a contrazis singur în scandalul Nordis: „Poate nu am fost foarte inspirat, eram tot timpul în grabă”

Partenerii noștri