DOCUMENT. Guvernul a adoptat proiectul de buget pe 2019. Principalele măsuri
Bugetul pentru 2019 a fost adoptat astăzi de Guvern. Proiectul nu apărea pe agenda şedinţei de la Palatul Victoria, convocată pentru ora 12:00, dar premierul Viorica Dăncilă a precizat că va fi introdus pe ordinea de zi suplimentară. În ultima săptămână, alocarea banilor a provocat numeroase discuţii. Primarii marilor oraşe susţin că vor rămâne fără fonduri pentru dezvoltare. UDMR a cerut, de asemenea, mai mulţi bani pentru administraţiile locale. Până şi ALDE ar fi avut obiecţii care au dus la negocieri purtate în biroul lui Liviu Dragnea.
Actualizare 14:40. Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2019, transmite Agerpres citând surse guvernamentale.
În cadrul aceleiaşi şedinţe de Guvern au fost aprobate proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021.
CITEȘTE PROIECTUL DE BUGET 2019 AICI
Actualizare 12:40. Guvernul va adopta în şedinţa de vineri bugetul de stat pe acest an, a anunţat, la începutul reuniunii, premierul Viorica Dăncilă. „Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Acesta a fost dezbătut de toate părţile relevante, iar pilonii principali sunt sănătate, educaţie, investiţii publice”, a declarat Dăncilă.
„Am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligațiile asumate de România în fața partenerilor externi, cum ar fi 2% pentru apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relația cu partenerii NATO și sumele necesare organziării acțiunilor președintiei României la Consiliul UE”, a mai spus premierul.
„Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene. Pentru prima dată, valoarea PIB va depăși suma de 1.000 miliarde lei, iată încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare a economiei. Deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB”, a completat ea.
Principalele măsuri din buget, anunțate de Viorica Dăncilă:
-finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică;
-creșterea punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei și a pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei;
-majorarea salariului minim lunar garantat în plată în mod diferențiat, la 2.080 lei față de 1.900 lei anul trecut, la 2.350 lei pentru persoanele cu studii superioare și minimum un an vechime, la 3.000 de lei pentru persoane angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcțiilor;
-pe sănătate, finanțarea este cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut;
-anul acesta, Ministerul sănătății va achiziționa o mie de incubatoare;
-am alocat educației cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 de miliarde la 30,8 miliarde;
-dotarea fiecărei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice, rechizite în valoare de 0,7 miliarde de lei pentru aproximativ 2 milioane de copii, majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice;
-2019 va fi anul investițiilor. Alocăm 49,65 miliarde de lei, adică 4,86% din PIB pentru investiții, in creștere cu 45% față de 2018;
-la Ministerul transporturilor, fondurile sunt cu 6 miliarde de lei mai mare, adică cu 74,4% în plus față de anul 2018;
-bugetele locale beneficiază anul acesta de o alocare record, totalul sumelor care se distribuie din veniturile totale de stat și din subvenții sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mari decât cele din anul 2018, ceea ce reprezintă 61,4% din totalul bugetelor locale;
-impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporție de 100% la bugetele locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 15% miliarde cât s-a repartizat în anul 2018;
USR PLUS cere ca Dăncilă să nu mai fie consilier la BNR
Dăncilă, editorialist în Jerusalem Post. CTP: A văzut-o pe Firea dansând Jerusalema
Alexandru Rafila n-a votat-o pe Dăncilă
Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că a inventat cuvântul "giroscop"
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Guvernul discută în şedinţa de vineri proiectul bugetului de stat pe 2019, precum şi modificări ale Ordonanţei 114, care instituie „taxa pe lăcomie”. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, într-un interviu la Antena 3, că proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de vineri a Guvernului, programată să înceaapă la ora 12:00.
Guvernul a anunţat ordinea de zi pentru şedinţa de vineri, însă pe aceasta nu figurează proiectul bugetului de stat.
Dăncilă a explicat că şedinţa pregătitoare a avut loc înainte ca ea să plece la Bruxelles, dar proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentară.
Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a spus că ar putea fi rediscutate unele prevederi ale OUG 114.
„Un guvern trebuie să dea dovadă de flexibilitate şi să vadă ce funcţionează şi ce nu funcţionează şi nu trebuie să mergem pe ideea că totdeauna avem dreptate. Poate au fost elemente în care ar trebui să luăm o altă decizie. Nu pot să vă spun ce vom proroga şi ce nu, dar pot să vă spun că vom avea o discuţie foarte detaliată pe fiecare aspect şi ceea ce credem că nu funcţionează şi sunt argumente temeinice vom încerca să avem o soluţie pentru ele”, a afirmat Viorica Dăncilă, fiind întrebată despre solicitarea UDMR de amânare a intrării în vigoare a aşa-numitei taxe pe lăcomie.
Nemulțumiri pe marginea proiectului de buget pe 2019
Deşi proiectul de buget urmează ssă fie discutat de Executiv, în continuare există nemulţimiri din partea primarilor de municipii, dar şi din alte domenii.
Chiar joi, DIICOT a precizat, într-un comunicat, că fondurile alocate prin proiectul de buget nu permit desfăşurarea în condiţii optime a activităţii şi pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs. Instituţia susţine că după plata datoriilor, suma rămasă îi permite funcţionarea pentru cel mult şase luni.
Şi medicii de familie şi-au exprimat public nemulţumirea faţă de finanţarea medicinei primare în 2019, fapt care „aruncă medicina de familie în criză“. Societatea Naţională de Medicina Familei (SNMF) a solicitat autorităţilor să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricarui sistem public de sănătate funcţional şi eficient.
Totodată, UDMR, care are un protocol de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE, a criticat proiectul de buget.
Cifrele proiectului de buget pe 2019
Proiectul de buget pe 2019, prezentat în urmă cu o săptămână de Ministerul Finanţelor, prevede un plus de 54,9% la Transporturi, de 64,6% la Sănătate şi de 46,7% la Educaţie, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi Ministerul Comunicaţiilor înregistrându-se o scădere a bugetelor.
Printre ministerele care au cel mai mult de câştigat în acest an sunt Ministerul Transporturilor, un plus la buget de 54,9% faţă de bugetul alocat anul trecut, până la 11,66 miliarde de lei, Ministerul Sănătăţii, +64,6%, până la 9,486 miliarde de lei, şi Ministerul Educaţiei, +46,7%, până la 30,83 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget pe 2019. Totodată, Ministerul Muncii şi Administraţia Prezidenţială au printre cele mai mici creşteri, în timp ce Secretariatul General al Guvernului (SGG) are un buget cu 64,8% mai mare. Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi Ministerul Comunicaţiilor au printre cele mai mari scăderi.
Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB. Deficitul ESA este prognozat la 2,57% din PIB, conform proiectului de buget pe 2019.
Bani de la serviciile de informații, la vitamina D pentru copii
Bugetele tuturor celor patru servicii de informaţii ale României cresc anul acesta. Creditele bugetare cumulate ale SRI, SIE, STS şi SPP se majorează astfel cu aproape 14%, potrivit proiectului bugetului de stat, de la 3,17 miliarde lei anul trecut la 3,61 miliarde lei în 2019, cea mai mare creştere fiind consemnată de STS, de aproape 70%.
Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut reducerea bugetelor serviciilor de informaţii,a firmând că "„anii vor merge la copiii României”, el invocand posibilitatea instituireii unui program prin care copiii să beneficieze gratuit de vitamina D, ceea ce i-a atras critici şi ironii.
Proiectul prevede tăierea cu 6% a creditelor bugetare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), de la o execuţie preliminată pe 2018 de 185,058 milioane lei la o alocare de 174,017 milioane lei anul acesta. Anul trecut, bugetul DNA a crescut cu aproape 10% faţă de 2017.
De asemenea, proiectul prevede reducerea cu 33,86%, faţă de execuţia preliminată pe 2018, a creditelor bugetare destinate susţinerii cultelor religioase, care constau în principal în bani alocaţi pentru construirea şi întreţinerea lăcaşelor de cult, de la 213,2 la 141 milioane lei. În 2017, în acest scop s-au cheltuit de la buget doar 70,26 milioane lei.
Sursa: Digi24, News.ro, Agerpres
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News