Live

Live Text Miniștrii din Cabinetul Ciolacu 2, audiați pe repede înainte. Urmează votul de învestitură în plen

Data actualizării: Data publicării:
Audierea ministrilor propusi pentru ministerele educatiei si justitiei in comisiile de specialitate din Parlamentul Romaniei, 23 decembrie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Noul Guvern Ciolacu 2 urmează să fie învestit astăzi, la câteva ore după ce liderul PSD a fost desemnat de președintele Iohannis să formeze noul Guvern. Plenul Parlamentului se reunește de la ora 17.00, urmând ca în jurul orei 19.00 să fie votat noul Executiv, format din 16 ministere. Opt ministere vor fi la PSD, șase la PNL și două la UDMR. Azi-dimineață, liderii coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități au anunțat că au ajuns la un consens privind funcționarea, precum și privind un candidat comun la alegerile prezidențiale. Acesta va fi Crin Antonescu.

Alte avize favorabile

ACTUALIZARE 15.43: Marcel Boloș (PNL - Fonduri Europene) și Bogdan Ivan (PSD - Economie și Digitalizare) au primit și ei avize favorabile.

În acest moment, mai sunt șase miniștri care trebuie să primească avizele.

Tanczos Barna, aviz favorabil

ACTUALIZARE 15.07: Tanczos Barna, propunerea UDMR pentru Ministerul de Finanțe, a primit aviz favorabil.

Înainte de audiere, ministrul propus al Finanțelor a spus că „ordonanța trenuleț” trebuie aprobată cel târziu până pe 30 decembrie.

El a spus și că s-a întâlnit cu actualul deținător al portofoliului, Marcel Boloș, cu care a discutat despre bugetul despre 2025.

„Am vorbit despre situația bugetară, pregătirile pentru 2025, despre audierile în Parlament, măsurile care sunt asumate de Coaliție”, a afirmat reprezentantul UDMR.

Sebastian Burduja, aviz pozitiv

ACTUALIZARE 15.01: Și Sebastian Burduja, propus de PNL pentru ministerul Energiei, a primit aviz pozitiv.

Aviz pozitiv pentru Sorin Grindeanu

ACTUALIZARE 14.40: Sorin Grindeanu, propus de PSD pentru Ministerul Transporturilor, a primit aviz pozitiv, cu 20 de voturi pentru și 16 împotrivă.

Miniștrii Justiției, Agriculturii și Dezvoltării, aviz pozitiv

ACTUALIZARE 14.30: Cseke Attila (UDMR) a fost avizat pentru funcția de ministru al Dezvoltării. De asemenea, a primit aviz pozitiv și Radu Marinescu, propus de PSD la Ministerul Justiției. 

Florin Barbu (PSD) a primit și el aviz pozitiv pentru Ministerul Agriculturii.

Aviz pozitiv pentru Daniel David

ACTUALIZARE 13.30: Daniel David, propunerea PNL pentru Educație, a primit aviz pozitiv cu 36 de voturi pentru, 11 împotrivă și 6 abțineri.

Au început audierilor miniștrilor

ACTUALIZARE 13.00: Au început audierile celor 16 miniștri ce vor alcătui Guvernul Ciolacu 2. 

Primii audiați sunt Daniel David, propunerea PNL pentru ministerul Educației, și FLorin Barbu, propunerea PSD pentru Ministerul Agriculturii.

La 13.30, vor fi audiați Radu Marinescu (PSD - Justiție), Cseke Attila (UDMR - Dezvoltare). La ora 14.00, încep audierile lui Sorin Grindeanu (PSD - Transporturi) și lui Sebastian Burduja (PNL - Energie). La 14.30, vor fi audiați Angele Tîlvar (PSD - Apărare) și Tanczos Barna (UDMR - Finanțe).

La 15.00, urmează să aibă loc audierile lui Marcel Boloș (PNL - Fonduri Europene) și Bogdan Ivan (PSD - Economie și Digitalizare). La 15.30, vor fi audiați Cătălin Predoiu (PNL - Interne) și Natalia Intotero (PSD - Cultură)

Audierile continuă la 15.50 cu Emil Hurezeanu (PNL - Externe) și Simona Bucura Oprescu (PSD - Muncă și familie). Ultimele audieri au loc la 16.00 - Alexandru Rafila (PSD - Sănătate) și la 16.10 - Mircea Fechet (PNL - Mediu).

Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu

ACTUALIZARE 11.20: Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Coaliția pro-europeană s-a hotărât să construiască o majoritate și un Guvern.
  • Astăzi, deja, în Parlament s-a verificat această majoritate și este ceartă. Coaliția mi-a propus un candidat pe care am decis să-l accept.
  • Desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu.
  • Dați-mi voie să doresc mult succes noi Coaliții, o coaliție proeuropeană, pro-România, care are toate șansele să continue parcursul foarte bun al României după reușitele economice indiscutabile, după intrarea României în spațiul Schengen
  • Cred că vor face față foarte bine problemelor cu care, acum, cert, ne confruntăm, construirea bugetului și stabilirea calendarului pentru alegerile prezidențiale.
  • Mult succes, domnule prim-ministru desemnat. Vă rog să spuneți câteva cuvinte.

Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu:

  • Vin vremuri complicate, dar cred că am învățat cu toții din greșelile trecutului.
  • Sunt conștient de faptul că nu va fi un mandat ușor. Esențial este ca acest Guvern să stabilească încrederea investitorilor și să asigure un climat predictibil pentru mediul de afaceri.
  • Trebuie să accelerăm reformele din PNRR pentru a reduce cheltuielile bugetare, iar orice surplus să-l ducem la investiții.
  • Românii au nevoie de stabilitate, predictibilitate, reforme și securitate și de un guvern care să pună pe primul plan interesul național.

ACTUALIZARE ORA 11.00: Președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe numele premierului desemnat.

Ilie Bolojan, președintele Senatului: „Nu a fost un obiectiv pentru mine ocuparea acestei funcţii”

ACTUALIZARE 10.45: Liberalul Ilie Bolojan a devenit preşedintele Senatului, după ce a primit 70 de voturi.

„Vă mulţumesc pentru acest vot de încredere, nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să fiu preşedintele Senatului României. Nu a fost un obiectiv pentru mine ocuparea acestei funcţii, dar voi face tot ce este posibil ca să reprezint cu demnitate Senatul şi ţara noastră. Pentru mine cred că sunt importante câteva lucruri din această poziţie şi sper să rezonaţi şi dumneavoastră cu ele. În primul rând să putem genera legi cât mai bune, cât mai clare, nu legi care sună neapărat bine, dar care creează probleme de obicei, ci legi care rezolvă probleme, legi care creează un context bun pentru ca românii, pentru ca antreprenorii să se dezvolte şi ţara noastră să aibă o direcţie bună în anii următori”, a afirmat Bolojan, după ce a fost ales președintele Senatului

Ciprian Șerban, președintele Camerei Deputaților

ACTUALIZARE ora 10.28: PSD preia șefia Camerei Deputaților. Plenul Camerei Deputaţilor a votat funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în persoana deputatului PSD Şerban Ciprian Constantin.

Citește și: Cine este Ciprian Șerban, noul președinte al Camerei Deputaților. A trecut prin partidele lui Dan Diaconescu și Gabriel Oprea, înainte de a ajunge la PSD

Ciprian Șerban, noul președinte al Camerei Deputaților / Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE ORA 10.00: La Parlament sunt în desfășurare ședințele de plen pentru alegerea președinților Senatului și Camerei Deputaților. Nu sunt așteptate surprize privind votul, însă.

La Senat va fi președinte pe Ilie Bolojan, președintele PNL, iar la Camera Deputaților - Ciprian Șerban, de la Partidul Social Democrat, potrivit informațiilor Digi24.

Primele declarații ale liderilor coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități

ACTUALIZARE ORA 9.10: Liderii coaliției pro-europene fac primele declarații.

„În acest moment, avem un acord politic, el este premergător unei coaliții de guvernare și a unei majorități parlamentare”, a spus Marcel Ciolacu, luni dimineață.

„Fiecare dintre semnatarii acestui acord a înțeles semnalul românilor de la alegeri și cred că datoria noastră este în primul rând să apărăm valorile democratice, locul României în UE și NATO, valorile și identitatea națională”, a mai spus Marcel Ciolacu, care a spus că „nu va fi un  mandat ușor pentru viitorul Guvern”.

„Așteptarea românilor este pentru reforme, pentru transparență, pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Așteptarea mediului de afaceri este pentru predictibilitate și sustenabilitate financiară”, a continuat Marcel Ciolacu.

Ilie Bolojan a spus că „PNL a semnat acest protocol, pentru ca țara noastră să aibă un Guvern stabil într-o perioadă dificilă, să luăm măsuri pentru a menține cheltuielile bugetare în limitele normalului, să facem reforme și pentru a crea condiții pentru dezvoltare.”. El a subliniat că a fost un consens în coaliție pentru ca Crin Antonescu să fie candidatul la alegerile prezidențiale.

„Una din prevederi este desemnarea candidatului comun la președinție. Acest va fi Crin Antonescu”, a afirmat președintele interimar al PNL.

După Ilie Bolojan, președintele UDMR a anunțat că partidul său „susține ce au anunțat colegii mei”.

„Suntem conștienți că suntem într-o situație de criză politică adâncă. Este și o criză de încredere. Această coaliție propune recâștigarea încrederii cetățenilor”, a declarat Kelemen Hunor.

„Cea mai mare provocare este un buget echilibrat pentru 2025 și organizarea alegerilor prezidențiale cât mai repede posibil, dacă se poate înainte de Paște”, a mai spus acesta.

Calendarul învestirii noului Guvern

La ora 8:30 va fi semnat acordul pentru funcționarea noii coaliții PNL, PSD, UDMR și minorități, iar apoi la nouă vor fi alese conducerile celor două camere în plenul Senatului și Camera Deputaților. La Senat va fi președinte Ilie Bolojan, președintele PNL, iar la Camera Deputaților - Ciprian Șerban, de la Partidul Social Democrat.

 

La ora 11:00, președintele Klaus Iohannis va desemna premierul. Cel mai probabil la 12.00 va fi depus programul de guvernare în Parlament și, începând cu 12. 30, miniștrii propuși de partide vor fi audiați.

Mai apoi vor fi dezbateri, va avea un vot pentru noul guvern, iar procedura se încheie cu depunerea jurământului la Cotroceni și prima ședință de guvern.

Lista miniștrilor din noul Guvern

    • Premierul va fi de la PSD, iar Marcel Ciolacu ar urma să ocupe această funcție.
    • Interne - PNL/ Cătălin Predoiu
    • Justiţie - PSD/ Radu Marinescu
    • Finanţe - UDMR/ - Tanczos Barna
    • Dezvoltare – UDMR/ - Cseke Attila
    • Transporturi - PSD/ Sorin Grindeanu
    • Energie - PNL/ Sebastian Burduja
    • Sănătate - PSD/ Alexandru Rafila
    • Apărare - PSD/ Angel Tâlvar
    • Externe - PNL/ Emil Hurezeanu
    • Cultură - PSD/ Natalia Intotero
    • Educaţie – PNL/ Daniel David
    • Fonduri Europene - PNL/ Marcel Boloş
    • Agricultură - PSD/ Florin Barbu
    • Muncă şi familie - PSD/ Simona Bucura Oprescu
    • Economie si Digitalizare - PSD/ Bogdan Ivan
    • Mediu - PNL/ Mircea Fechet

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Adrian Cioroianu, despre numirea lui Marcel Ciolacu în funcția de premier: Poate fi un act de curaj sau un pariu politic foarte dur

Cu ce ne-alegem după alegeri?

Tanczos Barna intră din nou în Guvern. Ce scandal a provocat la ultimul mandat de ministru

Prima declarație a lui Ciolacu după ce a fost desemnat premier: „Nu va fi un mandat uşor. România a transmis un mesaj clar”

Partenerii noștri