Live

Grindeanu: Ne-am dori ca Autostrada Unirii să fie continuată până la Chişinău şi Odesa

Data publicării:
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Foto: George Călin/Inquam Photos

România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a adăugat că îşi doreşte ca Autostrăzii Unirii (A8) să continue până la Chişinău, în Republica Moldova şi Odesa, în Ucraina, informează Agerpres.

Sorin Grindeanu s-a întâlnit, joi, cu viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu, aflat în vizită la Bucureşti.

"Mai întâi, am propus întrunirea, în februarie, a Comisiei Mixte bilaterale pentru coordonarea tuturor activităţilor referitoare la proiectarea şi construirea Podului peste Prut de la Ungheni. Am convenit asupra necesităţii de a identifica şi alte proiecte transfrontaliere eligibile prin fonduri europene", a scris Grindeanu pe Facebook, după întâlnirea cu vicepremierul Andrei Spînu.

"În domeniul rutier, ne-am dori ca Autostrada Unirii (A8) să fie continuată până la Chișinău (Republica Moldova) și Odesa (Ucraina)", a mai scris Grindeanu.

Ministrul spune că a discutat şi despre modernizarea şi construirea mai multor poduri rutiere peste Prut. Astfel, ar urma să fie modernizate Podul de la Sculeni şi Podul Oancea. Iar poduri noi ar urma să fie construite la Albiţa, Răducăneni, Bumbăta şi Fălciu.

În domeniul infrastructurii feroviare, cele două părţi au discutat despre extinderea liniei de cale ferată cu ecartament larg până la Staţia Nicolina. Astfel, trenurile ar putea circula pe cale ferată cu ecartament larg pe relaţia Ungheni - Cristeşi Jijia - Socola- Nicolina.

De asemenea, un punct de interes comun este şi reabilitarea coridorului feroviar Iaşi (Aeroportul din Iaşi) - Ungheni - Chişinău (Aeroportul din Chişinău) - Odesa, prin finanţare obţinută de la Banca Mondială.

"În contextul conflictului armat din Ucraina, am reamintit că, în septembrie 2022, au fost finalizate lucrările pentru repunerea în funcţiune a liniei de cale largă din frontiera cu Republica Moldova (Giurgiuleşti) până la silozul de la dana portuară Galaţi. Linia cu ecartament larg permite încărcarea şi descărcarea directă a vagoanelor ucrainene, fără transbordare, care circulă pe relaţia Galaţi (România) - Giurgiuleşti (Republica Moldova) - Reni (Ucraina). În domeniul aerian am discutat despre posibilitatea creşterii numărului de frecvenţe ale operatorilor aerieni români pe segmentul Bucureşti - Chişinău - Bucureşti, dar şi despre diversificarea destinaţiilor prin operarea unor noi curse de pe mai multe aeroporturi internaţionale din România", a mai scris Grindeanu.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu

Grindeanu, despre revenirea PSD la negocieri: „Întrebaţi-l pe cel care a anunţat că se retrage. Tot el o să vă dea declaraţii”

Marcel Ciolacu nu ar mai dori să fie premier. Președintele PSD și Sorin Grindeanu se luptă pentru șefia Camerei Deputaților (surse)

Vești bune pentru șoferi. Se deschide circulația pe 16 kilometri din tronsonul Curtea de Argeş - Piteşti al autostrăzii A1

Partenerii noștri