Exclusiv Gorghiu, despre creșterea pragului electoral la 7%: Nu s-a discutat în PNL, fiecare parlamentar are dreptul la inițiativă legislativă
Alina Gorghiu a vorbit joi, la Digi24, despre inițiativa unor deputați PNL și PSD care vor creșterea pragului electoral la 7%. „Nu a fost un proiect discutat în PNL, dar este libertatea oricărui parlamentar la inițiativă legislativă”, a spus ministrul Justiției la emisiunea „Jurnalul de Seară”, realizată de Cosmin Prelipceanu. „Sunt convinsă că va fi o discuție, iar argumentele mele vor fi pentru menținerea pragului de 5%”, a precizat Gorghiu.
Marcel Ciolacu a publicat pe TikTok poze ilizibile despre care susține că sunt facturile zborurilor Nordis
Ilie Bolojan: „Guvernul pe care ne propunem să-l învestim astăzi este o necesitate pentru România”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
Dezvăluiri privind retragerea lui Ciolacu de la negocieri. Surse: Tensiuni PSD-PNL privind unele măsuri de austeritate
Nicușor Dan spune că l-a surprins „ieșirea emoțională” a lui Ciolacu
Marcel Ciolacu nu ar mai dori să fie premier. Președintele PSD și Sorin Grindeanu se luptă pentru șefia Camerei Deputaților (surse)
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Fiecare parlamentar, conform Constituției, are dreptul la inițiative legislative.
Nu a fost un proiect discutat în PNL, dar este libertatea oricărui parlamentar la inițiativă legislativă.
În România a fost un sistem uninominal până acum ceva vreme. Eu însămi am fost aleasă în 2008 pe un sistem uninominal, au fost două mandate de parlamentare pe acest sistem.
S-a trecut apoi din nou la sistemul proporțional în România, fiecare cu plusurile și minusurile pe care le presupune tipul acela de alegere.
Într-un sistem proporțional este foarte important pragul. Dar agumentul - o majoritate stabilă versus reprezentare cât mai largă a partidelor la nivel parlamentar, este o discuție care merită făcută în societatea românească, dar nu știu dacă poate fi făcută cu atât de puțin timp înainte de alegeri.
Eu n-aș opta pentru o mărire a pragului la 7%, pentru că îmi doresc o cât mai largă reprezentare, cu dezideratul pe mai multe teme.
Legislația electorală, oricât de des a fost modificată în România, tot are nevoie de o codificare. Cred că se fac 15 ani de când tot spun că avem nevoie de un cod electoral. Avem fiecare tip de alegeri cu legea ei de organizare.
Pe de altă parte, legislația electorală are nevoie de ajustări imediate: reprezentare egală la nivel de parlament – femeie, bărbați. Avem proiecte de legi în Parlament, România are deficiența aceasta – egalitatea de șanse.
În ceea ce privește pragul electoral de 7%, sunt convinsă că va fi o discuție. Argumentele mele vor fi pentru menținerea acestui prag de 5%. Aș respinge teza că se face o inițiativă legislativă împotriva, sau pentru un partid. Dar nu pot să contest că fiecare are opinia sa în materie de legislație electorală.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News