Live

Ghinea, despre PNRR: Suntem o forță în UE. Eu mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că în acest moment se negociază cu Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă această negociere „este prezentată în România ca fiind un eșec”. El a subliniat, totodată, faptul că România este „o forță” în blocul comunitar și că va merge la Bruxelles pentru a negocia, „nu pentru a da un examen”. Potrivit acestuia, sunt sute de linii de investiţie, iar pe cele mai multe autorităţile române s-au înţeles cu reprezentanţii Comisiei Europene, dar pe altele, importante, încă nu.

„Ceea ce este un proces normal de negociere este prezentat în România ca fiind un eşec, un Doamne fereşte! De altfel, aduceţi-vă aminte că eu am propus să mergem cu o alocare mai mare în aceste componente, de 41 de miliarde de euro, pentru ca în final să revenim la alocarea oficială a României de 29 de miliarde. Asta înseamnă, logic, că ne-am asumat de la bun început că vom propune anumite proiecte la care vom renunţa ulterior. Cum altfel să facem scăderea de la 41 de miliarde, la 29?”, a declarat Ghinea marți seara, la B1TV, după ce a fost întrebat de ce a ajuns România în situaţia de a renegocia anumite capitole din PNRR

Poitrivit ministrului, ar trebui depășită acea gândire conform căreia „Guvernul României se duce la Bruxelles, aşa, cu căciula în mână, ca şcolarul la examen, şi îi dă Comisia peste degete”.

„Suntem o ţară membră a Uniunii Europene, o forţă în Uniunea Europeană şi eu sunt genul de demnitar român care mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles. Haideţi să ieşim din paradigma de dat examen. Suntem într-o paradigmă în care asumat ne ducem şi negociem matur cu partenerii de la Comisia Europeană, şi în cazul acesta noi am luat decizia de a pune mai multe oferte pe masă să discutăm. Este un proces foarte greu”, a adăugat Cristian Ghinea.

Ghinea a mai precizat, de asemenea, că în PNRR sunt sute de linii de investiție iar pe cele mai multe autorităţile române s-au înţeles cu reprezentanţii Comisiei Europene.

„Pe cele mai multe dintre aceste linii ne-am înţeles cu Comisia, am agreat. Pe altele – importante, e drept – sunt diferenţe de viziune. Pe celebrul caz al irigaţiilor, Ministerul Agriculturii susţine că respectă acest principiu, Comisia Europeană spune că, «ce vreţi voi să modernizaţi ca sistem este un sistem care consumă prea multă apă şi nu mai respectă această politică de a combate deşertificarea»”, a mai declarat Ghinea.

Citiți și: Comisar european, după întâlnirea cu Ghinea pentru PNRR: Au fost înregistrate progrese, mai e de lucru

Potrivit ministrului Ghinea, negocierile cu Comisia Europeană pe tema PNRR „nu înseamnă că cineva a greșit” ci doar fapul că există o dezbatere purtată de „doi parteneri egali și maturi”.

„Este un proces normal de negociere, doar că acum este o vizibilitate publică uriașă pe acest proiect, este o cantitate enormă de muncă și îi mulțumesc președintelui Iohannis că a subliniat contribuția echipei pe care o conduc în toată această perioadă, pentru că sunt oameni care și acum, la această oră, sunt la minister și discută și analizează. Este păcat să ne batem joc de munca acestor oameni”, a conchis Cristian Ghinea.

Ghinea a anunţat luni că România va depune la Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe 31 mai. El a adăugat că niciun proiect nu a fost respins, deoarece nimic nu a fost depus oficial, și că în acest moment au loc negocieri tehnice cu reprezentanții CE.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a spus astăzi că sunt sută la sută șanse ca PNRR, pentru ca României îi sunt alocate aproape 30 de miliarde de euro din banii europeni, să fie acceptat în cele din urmă de Comisia Europeană, după discuții și negocieri.

Șeful statului a subliniat marți, într-o conferință de presă, că nu există varianta ca acest plan să fie respins și a subliniat că ministrul Cristian Ghinea nu a prezentat la Bruxelles un plan propriu, ci unul care a fost elaborat timp de mai multe luni „de două guverne și de actuala coaliție de guvernare”.

Citiți și: Care sunt proiectele din PNRR acceptate de Comisia Europeană și domeniile la care au apărut obiecții

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

USB-C devine încărcătorul oficial pentru dispozitive în Uniunea Europeană. Ce obligații au producătorii

Primul mesaj al lui Marcel Boloș după revenirea la Ministerul Proiectelor Europene. Care este obiectivul anunțat de ministru

România primeşte 37,05 milioane de euro fonduri europene, ca parte a celei de-a doua cereri de plată din PNRR

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Partenerii noștri