Live

Video Geoană: E poate cel mai complicat moment din ultimele decenii. Avem semnale că diplomația ar putea relua cursul normal, suntem prudenți

Data actualizării: Data publicării:
Mircea Geoană, secretarul general al NATO. Foto: Facebook Mircea Geoană

Zilele acestea se vor lua decizii importante cu privire la acțiunile Alianței ca răspuns la situația îngrijorătoare de la granițele Ucrainei, a transmis, miercuri adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană. El a afirmat că este "poate cel mai complicat moment din ultimele decenii" și că "sunt semnale că diplomația ar putea să-și reia cursul normal".

Mesajul vine în contextul în care miercuri începe reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre NATO.

"E o zi importantă la NATO, se întâlnesc miniștrii Apărării din Alianță.

E un moment foarte complicat, poate cel mai complicat din ultimele decenii.

Avem semnale că diplomația ar putea să-și reia cursul normal.

Suntem încă vigilenți si prudenți și probabil că este cea mai importantă întâlnire a miniștrilor Apărării din NATO, de foarte multă vreme.

Acum începe ziua. Aici este partea de întâlnire, aici vor veni miniștrii Apărării, vom avea o serie de întâlniri, la început bilaterale. Va veni secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, ne vom întâlni cu comandanții militari ai NATO, și după aceea vom intra în conferința propriu-zisă, unde vom discuta și lucruri care interesează România și zona Mării Negre, inclusiv discuția cu privire la înființarea de noi grupuri de luptă în zona Mării Negre și unde România și-a exprimat interesul să găzduiască un astfel de grup.

E un moment important, diplomația trebuie să fie pe primul plan. Dar și apărarea, descurajarea și vigilența, întotdeauna la NATO sunt în atenția noastră", a transmis Mircea Geoană.

Miniştrii apărării din ţările NATO se întrunesc miercuri şi joi la Bruxelles, pe fondul avertismentelor SUA privind iminenţa unei invazii militare ruse în Ucraina, ei urmând să prezinte un plan detaliat ce prevede crearea unor noi grupuri de luptă în Europa de Sud-Est, iar o decizie finală să fie luată în cursul primăverii, scrie Agerpres. Planul ar putea duce la crearea a patru grupuri tactice multinaţionale în Europa de Sud-Est, formate fiecare din 1.000 de militari, în Bulgaria şi Romania, şi posibil în Slovacia şi Ungaria, ca răspuns la concentrarea militară rusă la frontiera cu Ucraina, conform unor diplomaţi din NATO.

În prezent NATO are trupe prin rotaţie în Europa de Est, o prezenţă aşa-numită constantă, dar nu permanentă, notează euractiv.com

Ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, NATO a înfiinţat patru grupuri de luptă în Estonia, Lituania, Letonia şi Polonia. Ele sunt susţinute de tancuri, apărare aeriană şi unităţi de supraveghere şi informaţii şi sunt formate din 1.500 de trupe prin rotaţie.

În ultimele săptămâni, mai multe ţări aliate au anunţat că vor participa la consolidarea flancului estic al NATO.

 

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Gigi Becali a reacționat imediat: ce informații a primit despre Călin Georgescu, în urmă cu o lună: "Un prieten mi-a spus!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Amiralul Rob Bauer, avertisment pentru oamenii de afaceri din țările NATO: Companiile să fie pregătite pentru un „scenariu de război”

Angela Merkel apără legăturile Germaniei cu Rusia din mandatul său și blocarea accesului Ucrainei în NATO. Ce spune despre Trump

Zeci de răniți după ce Rusia a atacat cu drone și rachete Harkov. Ucraina a distrus în depozit de petrol din Kaluga

Moscova își pune speranțele în administrația Trump pentru „un acord de pace în Ucraina”

Partenerii noștri