Live

Geoană: Decizia României de a cumpăra tancuri Abrams e una pe care noi o încurajăm

Data actualizării: Data publicării:
Mircea Geoană a declarat că decizia României de a cumpăra tancuri Abrams este una pe care Alianţa Nord-Atlantică o respectă şi o încurajează.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că decizia României de a cumpăra tancuri Abrams este una pe care Alianţa Nord-Atlantică o respectă şi o încurajează şi a precizat că speră ca România să recupereze deficitele de investiţii din ultimii ani din domeniul apărării şi să o facă inteligent, investind şi în oameni.

Mircea Geoană a fost întrebat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, cât de acută este nevoia de înzestrare a Forţelor Navale Române.

„România în particular şi multe alte ţări NATO din Europa, nu doar din regiunea noastră, dar şi din Europa, au fost decenii lungi de subinvestiţie în Apărare ceea ce numim în jargon internaţional colectarea dividendelor păcii pentru că după terminarea Războiului Rece riscurile de securitate în Europa păreau să fie minime sau total absente. Şi atunci într-o logică de vase comunicante riscuri de securitate mai mici, cheltuieli de apărare mai mici”, a declarat Mircea Geoană.

El a adăugat că acum când realizăm că războiul este posibil în Europa este momentul să reinvestim în apărare şi securitate naţională. 

„Şi acum suntem în situaţia să realizăm că războiul este posibil în Europa, că riscurile abundă din foarte multe direcţii şi este momentul să reinvestim în apărare şi securitate naţională. Acest lucru nu poate recupera pe termen scurt lucruri care nu s-au făcut timp de decenii şi este valabil pentru România, este valabil şi pentru alte ţări aliate în principal europene. SUA, pentru că au un rol global, au suferit mai puţin din acest punct de vedere. Suntem într-o fază accelerată de a recupera ceea ce nu am făcut la timpul potrivit. Este foarte important să o facem cu cap şi de aceea NATO este foarte util pentru ţările aliate pentru a fi siguri că investesc ţările aliate, România, într-o manieră care să aibă sens”, a explicat secretarul adjunct al NATO. 

El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică are un rol de ordonare a investiţiilor în apărare.

„Pentru că nevoile sunt atât de mari, competiţia între nevoi este atât de mare încât noi suntem un factor de ordonare a priorităţilor şi de aceea lucrăm cu aliatul român, cu aliatul bulgar, cu fiecare aliat în parte, începem şi un nou ciclu de planificare militară în NATO în care vom conseia aliaţii noştri şi la o altă problemă nu doar între câte nevoie ai pentru forţele aeriene versus forţele navale versus forţele terestre sau cibernetic sau spaţial. Vom spune cât de multe forţe convenţionale faţă de cât de multe elemente de tehnologie de ultimă generaţie, pentru că vrem să evităm o falsă dilemă pentru aceeaşi bani, în cazul României 2,5% să aleagă între sisteme de care avem nevoie”, a mai afirmat Geoană. 

El a adăugat că NATO respectă şi încurajează decizia României de a cumpăra tancuri Abrams.

„Decizia de a cumpăra tancuri Abrams e o decizie a României pe care noi o respectăm şi o încurajăm. Trebuie să fim siguri că toate aceste lucruri sunt o logică multidomeniu şi NATO este locul optim în care ţările pot să îşi planifice atât la nivel naţional, cât şi în NATO nevoile de apărare. Sper ca şi România să recupereze aceste deficite de investiţii din ultimii ani, să o facă inteligent, investind şi în oameni, pentru că oamenii sunt foarte importanţi”,  a explicat Mircea Geoană.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întâlnire crucială la Bruxelles. Zelenski discută cu șeful NATO și cu lideri europeni despre cum vor face față noii administrații Trump

Marea Britanie vrea să aloce cel puțin 2,5% din PIB pentru apărare, să poată face față amenințărilor Rusiei

Dirijabile misterioase la granița NATO: Războiul ascuns din orașul care poate fi următoarea țintă a lui Putin

Avioanele de luptă NATO au interceptat săptămâna trecută de șapte ori aeronave rusești care încălcau spațiul aerian

Partenerii noștri