Exclusiv Geoană are un dubiu cu privire la Hodorkovski: Nu am văzut vreun oligarh rus anti-Putin care să mai fie încă în viață
Mircea Geoană acuză că există o acțiune de compromitere a sa în această perioadă, pentru a-l discredita campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Fostul înalt oficial NATO a spus, în exclusivitate la Digi24, că această campanie ar fi pusă la cale de FSB și de alți oameni aflați sub influența Rusiei. El a făcut referire și la fostul oligarh Mihail Hodorkovski, despre care bănuiește că este în legătură cu Putin, și doar mimează disidența. Hodorkovski a reacționat după investigația unor jurnaliști care au arătat legăturile dintre un șef de campanie al lui Geoană și un afacerist rus.
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Cum a decis Nicușor Dan să intre în cursa pentru Cotroceni
Primele reacții din PSD și PNL după ce Nicușor Dan a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale
Romașcanu, PSD, după anunțul primarului Capitalei: Avem doar la USR doi candidați
Prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu, despre candidatura lui Nicușor Dan „Nu a cerut sprijinul și nu i s-a oferit”
Nicușor Dan candidează la alegerile prezidențiale din 2025
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Ce se întâmplă cu buletinele de vot de la turul II al alegerilor prezidențiale
Care sunt șansele ca Nicușor Dan să fie candidat comun la alegerile prezidențiale. Naumescu: „îndeplinește toate condițiile”
Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24. Spuneți astăzi că sunteți victima unui compromat generat și condus de la Moscova, o operațiune de dezinformare. Ce rol are în operațiunea asta Mihail Hodorkovski. Pe toți ne-a surprins felul în care Hodorkovski a apărut, a share-uit investigația și a subliniat unele informații, adăugând-o invitație, o cerere pentru alegătorii din România.
Mircea Geoană, candidat la alegerile prezidențiale: Vă răspund imediat. Apropo, Hodorkovski a șters acel twett de pe contul său, și dacă sunt colegi aici, cred că sunt colegi cu Twitter aici, uitați-vă.
Cosmin Prelipceanu: Care e relevanța.
Mircea Geoană: Relevanța este că probabil că până și el și-a dat seama că este o operațiune extrem de complicată, și aștept să o comentați dumneavoastră.
Cosmin Prelipceanu: Există în continuare investigația, informațiile din investigație.
Mircea Geoană: Evident că da, am dat doar o informație de ultim moment. Hodorkovski și-a șters twitt-ul în care invita românii - asta era problema lui -, să aibă grijă la ce a făcut Geoană în 2009.
Perfect, OK. În primul în primul rând, vreau să spun că e o zi foarte frumoasă pentru mine. Chiar am primit acum de la Biroul Electoral Central confirmare a faptului că sunt candidat oficial, independent, pentru președinția României.
Jumătate de milion de români mi-au făcut onoarea, și vreau să le mulțumesc, să semneze pentru candidatura mea, mii de voluntari în toată țara. Muncim din greu, fără liste copy-paste, cum fac alții, fără bani din banii noștri pe care partidele le au. Deci, este o operațiune de mare succes. Sunt extrem de încrezător, și intru în această campanie hotărât să câștig, și îndârjit inclusiv de acest tip de atacuri totalmente false, și care au în spate o operațiune sofisticată de compromitere.
„Până acum două săptămâni eram bun la NATO, de îndată ce a intrat în campanie, brusc Geoană e omul rușilor”
Cosmin Prelipceanu: Colegii vor pune pe ecran o captură cu contul lui Mihail Hodorkovski, unde se vede foarte clar că a șters postarea despre care vorbeați. Spuneți că a șters-o pentru că și-a dat seama că...
Mircea Geoană: Am văzut mai devreme pe o burtieră, aici, la televiziune, o emisiune pe care o urmăresc în fiecare zi, aproape, când am timp, se numește „Pastila de (dez)informare”. E, fiți pregătit să luați un flacon de pastile de dezinformare astăzi, pentru că aș vrea să clarificăm odată niște lucruri care nu sunt legate exclusiv de mine, ci reprezintă o tipologie de lucru, și vreau să demontăm pas cu pas, cu calm, și deliberat această operațiune.
Unu. Dacă cineva cu un minim de bună credință poate să creadă că cineva ca mine - 5 ani la vârful NATO, verificat și răsverificat, verificat și probabil cea mai densă sită de cernere a reputației și vulnerabilităților eventuale, cum se face la NATO, înseamnă că nu știe despre ce se vorbește în această situație. Unu.
Și dacă cineva crede că un om stă 5 ani la NATO, un om este ambasador în America, un om este ministru de externe al României, băgăm România în NATO, băgăm România în UE, ajung la vârful NATO, și cineva îmi spune mie, cineva are, cum să spun, tupeul să sugereze cum s-a întâmplat inclusiv în platoul tău, ieri, Cosmin, că eu aș fi agentul ușilor. Spunea un domn, invitatul tău. Cum poți să spui așa ceva?
Cosmin Prelipceanu: Nu s-a întâmplat asta. A fost aici? Nu!
Mircea Geoană: Atunci, atunci îmi cer scuze...
Cosmin Prelipceanu: Aici s-au pus întrebări, nu a sugerat nimeni nimic.
Mircea Geoană: Și atunci, plecăm de la această premisă, care cred că este relativ evidentă. Mai e ceva foarte simpatic în România. Până acum două săptămâni eram la NATO, eram bun la NATO, de îndată ce a intrat în campanie, brusc Geoană e omul rușilor.
Măi, fraților, aveți o fractură logică.
Cosmin Prelipceanu: V-a acuzat cineva că sunteți omul rușilor?
Mircea Geoană: Toate comentariile din presă, și tot ce înseamnă, inclusiv troli ruși și oficine românești care preiau acest tip de propagandă au făcut de fapt această aluzie.
Cosmin Prelipceanu: Cine a spus Mircea Geoană e omul rușilor? Pentru că în investigație așa ceva nu apare.
„Este obligația mea să sesizez instituțiile statului român, și fosta mea organizație”
Mircea Geoană: Nu, dar comentariile care s-au făcut, aluziile la vizita mea la Moscova în 2009, ce au de-a face?
Deci, primul lucru pe care vreau să-l spun, și orice om de bună credință, de minimă bună credință și jurnaliștii pe care, cred în continuare, că sunt de bună credință, nu poți să pleci de la ipoteza că există o astfel de vulnerabilitate la un înalt oficial NATO. Nu este așa, nu funcționează așa. Ca să fim clari.
A doua chestiune. Am simțit că este obligația mea să sesizez instituțiile statului român, și fosta mea organizație cu privire la acest subiect. Pentru că eu am văzut în funcția mea la NATO acest tip de operațiuni de zeci și sute de ori. Există o formă pe care o poți vedea, pentru că se repetă în foarte multe țări. O așa-zisă rețea externă, și așa-zis investigatori jurnalistici care descoperă, nu știu ce...
Cosmin Prelipceanu: De ce spuneți așa-zisă? Este o rețea de investigatori, este o rețea despre care știm, a fost propusă pentru premiu Nobel pentru pace în 2023, deci nu a apărut acum.
Mircea Geoană: Știm, știm. Acea rețea finanțată. Domnul Hodorkovski, care este...
Cosmin Prelipceanu: Toată rețeaua? Sau un anumit site din rețea?
Mircea Geoană: Este Dossier Center, a lui Hodorkovski.
Cosmin Prelipceanu: Acuzați toată rețeaua că este finanțată de Hodorkovski?
Mircea Geoană: Eu spun altceva. Între o operațiune finanțată de Hodorkovski, și o acuză foarte severă și credibilă a Fundației Navalnîi...
Cosmin Prelipceanu: Am stabilit adineauri, Mircea Geoană, am stabilit că un site din această organizație este finanțat de Hodorkovski, că e important. Ne spuneți că această operațiune este finanțată de Hodorkovski? Pentru că asta este o acuzație foarte importantă.
Mircea Geoană: Este o campanie de compromitere, care seamănă foarte mult cu o operațiune a Rusiei. Că este făcută direct de FSB, sau prin interpuși, asta nu știu, și aștept de la instituțiile statului român și de la fosta mea organizație răspunsuri clare cu privire la acest lucru.
Fundația Navalnîi îl acuză astăzi, și n-am văzut mare iureș în presa românească și multe comentarii în platourile televiziunilor, îl acuză pe Hodorkovski că este în spatele unui efort de eliminare a unor alți opozanți ruși. Fundația Navalnîi, purtând numele celui care a fost ucis de Putin, față de un oligarh, care dacă este în viață, și dacă încă funcționează, înseamnă că are probabil o anumită înțelegere cu Putin.
Deci acest acest tip de dublă măsură cu care sunt judecate lucrurile, pe mine mă deranjează și mă face să fiu atât de clar, și atât de de ferm.
„Nu-l acuz. Am un dubiu”
Cosmin Prelipceanu: Eu vreau să știu dacă îl acuzați pe Hodorkovski de altceva decât că finanțează Dossier Center.
Mircea Geoană: Nu pot, nu pot să fac asta, și aștept cu încredere investigațiile interne și internaționale
Cosmin Prelipceanu: Are o înțelegere? Probabil are o înțelegere cu Putin, ați spus adineauri.
Mircea Geoană: Eu nu pot să fac acuzații, pentru că nu este stilul meu. Dar nu am văzut vreun oligarh rus anti-Putin care să mai fie încă în viață.
Cosmin Prelipceanu: A fugit, e în Marea Britanie, A fugit în Germania...
Mircea Geoană: Și câți au fost de defenestrați, și câți au fost uciși, și câte asasinate au fost în țările occidentale...
Cosmin Prelipceanu: Îl acuzați, că are legătură cu Putin?
Mircea Geoană: Nu-l acuz. Am un dubiu. Dacă n-ar fi apărut acuzația dinspre Fundația Navalnîi, că mâna lui dreaptă, care este considerat a fi un asasin plătit, aleargă prin toată lumea pentru a elimina alți opozanți ruși, ar fi fost puțin mai rezervat.
Deci, în clipa de față avem în interiorul așa-zisei opoziții rusești din exterior o chestiune - Fundația Navalnîi - care cred că este cea mai credibilă posibil, și avem această acuzație de astăzi, că mâna dreaptă, un operator din organizația lui Hodorkovski, a fost trimis să elimine, sau să închidă gura unor alți opozanți.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News