Live

Florin Iordache: Este incorect ca intrarea României în Schengen să fie condiționată de MCV

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democratul Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că este "incorect" ca intrarea României în Spaţiul Schengen să fie condiţionată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi, de asemenea, ca România să fie lăsată în urma Bulgariei.

„Faptul că Spaţiul Schengen sau intrarea României în Spaţiul Schengen este condiţionată de acest MCV este incorect, pentru că, până la urmă, România îndeplineşte condiţiile necesare intrării în Spaţiul Schengen şi aici este o poziţie politică. Faptul că în tot spaţiul european cea mai mare parte sunt partide de dreapta, iar în România sunt... partidul de la guvernare care are nişte rezultate spectaculoase şi care ar face invidioşi mulţi colegi din spaţiul european pentru progresele importante pe care România le-a făcut în ultima perioadă”, a spus Florin Iordache, potrivit Agerpres.

El a susţinut că raportul MCV este unul „politic" şi „nu unul eminamente juridic".

„Uitaţi-vă cât e corupţia sau ce înseamnă corupţia din Bulgaria şi, cu toate astea, este incorect ca Bulgaria să fie lăsată sau România să fie lăsată în urma Bulgariei. De asta vă spun, este un raport eminamente politic, nu unul eminamente juridic", le-a spus jurnaliştilor Florin Iordache.

Deputatul PSD a adăugat că este „incorect" faptul că acest Mecanism de Cooperare şi Verificare a pornit în 2006 cu patru condiţionalităţi, "care de-a lungul timpului au fost îndeplinite, şi s-au pus altele, şi altele, şi altele, şi nu se recunosc progresele importante şi instituţiile importante care au fost create în România".

CITIȚI ȘI: Deputatul PSD este anchetat de Poliție pentru obscenități

Iordache susţine în continuare că reproşurile din cel mai recent raport MCV ar fi neîntemeiate, reiterând că acesta va fi analizat.

„Sunt nişte reproşuri politice. Am spus că vom analiza şi noi acest raport MCV şi dacă argumentele juridice pot fi preluate în legislaţie, argumentele politice şi criticile politice nu pot fi acceptate. Modul în care România este criticată discreţionar, modul în care în România prevederi din alte constituţii sau din legislaţiile altor ţări nu sunt recunoscute este anormal. Avem o Constituţie, avem o supremaţie a legii care este primordială opiniei unor experţi, chiar de la Bruxelles, şi cred că Parlamentul României are dreptul să se exprime şi să adopte cele mai bune decizii", a mai spus social-democratul.

Iordache consideră, făcând referire la rezultatele economice, că "nu sunt elemente care să spună că România parcurge o perioadă critică" şi că ţara ar fi pe un "parcurs bun".

„Dacă ne uităm la rezultatele economice, creşterea economică, modul în care aceste rezultate sunt reliefate de publicaţiile şi de rezultatele apărute în rapoartele, nu din România, de la Bruxelles sau din statele Uniunii Europene, România este pe un parcurs bun şi ne dă mai multă încredere că, într- adevăr, programul de guvernare mult mai bine implementat asigură acea creştere economică pe care cu toţii ne-o dorim", a susţinut parlamentarul PSD.

În opinia acestuia, „dacă românii n-ar fi contra românilor ar fi mult mai bine", criticând europarlamentarii opoziţiei, pe care i-a acuzat că ar aduce deservicii României.

„Aşa cum ultimul raport dezbătut în Parlamentul European a demonstrat că români separaţi de partidele politice au avut poziţii contrare interesului naţional, cred că acesta este cel mai important deserviciu pe care îl aduc României. (...) Români contra românilor, modul în care ajungem în Parlamentul European, într-un raport care aduce deservicii României, să criticăm şi să fim de acord cu aceste critici la adresa României. Eu nu spun care dintre parlamentari, din stânga sau din dreapta, sunt mai buni, dar cred că pe chestiuni care vizează interesul naţional ar trebui să fim mai uniţi. (...) Uitaţi-vă la statele din UE sau statele vecine nouă, atunci când se discută despre interesul naţional este o poziţie unitară, indiferent de partidul sau formaţiunea politică care i-a trimis acolo", a conchis Florin Iordache.

Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind MCV, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lidera POT, Anamaria Gavrilă, acuză PSD de șantaj și presiuni asupra membrilor de partid. Reacția lui Marcel Ciolacu

DOCUMENT: Acordul politic PSD-PNL-UDMR-minorităţi, valabil până în 2028. Ce prevede

Politologul Ioan Stanomir, despre candidatura lui Crin Antonescu: Este un politician USL-ist. Problema este dublă

Ciprian Șerban, noul președinte al Camerei Deputaților. A trecut prin partidele lui Dan Diaconescu și Gabriel Oprea

Partenerii noștri