Fifor (PSD): „Banii din pilonul 2 de pensii erau nefolosiți”. Stroe (PNL): „Se administrează privat, înțelegeți?”
„Ministrul de Finanțe simulează un dialog” cu administratorii de pensii private, a acuzat deputatul PNL Ionuț Stroe, la Jurnalul de seară, după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut că „era bună o discuție mai largă pe OUG 114”. În replică, Mihai Fifor, vicepreședinte PSD, a spus că românii erau nemulțumiți de randamentul fondului de pensii private și că banii erau „nefolosiți”, deși administratorii cumpără obligațiuni și titluri de stat și participă la Bursa de Valori București.
Purtătorul de cuvânt al PNL a votat, din greșeală, pentru autonomia Ținutului Secuiesc
1 milion de persoane nu ar mai fi eligibile pentru contribuția la Pilonul 2 în noua lege a pensiilor
Stroe (PNL): Acum câțiva ani, cei de la AUR au încercat cu droguri, azi cu gloanțe
Stroe (PNL): Poate fi și o tactică a UDMR în pregătirea unor viitoare negocieri
PNL îl acuză pe George Simion de huliganism
Scandal în coaliție. PNL îl atacă pe Alexandru Rafila
Reacția ministrului Stroe în scandalul „Colțescu”
Aegon pleacă din România. Cine ar putea prelua operațiunile
Se reiau sporturile de contact
„Puțin surprinzător dar corectă afirmația ministrului”, a spus deputatul PNL Ionuț Stroe.
„Exercițiul ăsta al dezbaterii largi la inițiative ale Guvernului lipsește cu desăvârșire de la PSD. Se vede clar că de ceva vreme încoace încearcă în mod extrem de rigid și inflexibil, în mod arbitrar, fel de fel proiecte legislative care mai de care mai negative sub aspectul impactului lor”, a adăugat Stroe.
„Ministrul de Finanțe simulează un dialog” cu administratorii de pensii private, a mai spus deputatul PNL.
În ceea ce privește faptul că aceștia nu au fost chemați la discuții, Mihai Fifor, vicepreședintele PSD, a răspuns că „acolo unde este lipsă de dialog lucrurile nu pot fi în regulă, indiferent de domeniu”.
„Pe de altă parte, aș vrea să ne uităm un pic despre ce este vorba de fapt. Senzația mea e că nu s-a înțeles foarte bine despre ce discutăm. În sine, pilonul 2 de pensii nu este afectat de OUG 114. Ce spun schimbările? Există posibilitatea contribuabilului să nu mai contribuie dacă a contribuit minim 5 ani la acest pilon și dacă fondurile care sunt deja acolo rămân până ieșirea la pensie la limita de vârstă. Mai spune că fondurile din pilonul 2 de pensii pot fi folosite în parteneriatul public privat. Banii care se află acolo erau nefolosiți, stăteau acolo”, a spus deputatul PSD.
Întrebat la ce bani nefolosiți se referă, deoarece banii sunt investiți, Fifor a răspuns: „Investiți cu ce randament?”. „Un randament suficient de scăzut ca oamenii să nu fie mulțumiți”, a completat el.
Întrebat de unde știe că oamenii sunt nemulțumiți, Fifor a răspuns: „Nu facem legi fără să consultăm înainte.”
„Nu se distruge fondul de pensii”, a mai spus deputatul PSD, continuând că banii pot merge în parteneriate public private: „De ce nu în construcția unui spital?”
„Se administrează privat, înțelegeți?”, a intervenit deputatul PNL.
Întrebat cum poate aduce profit construcția unui spital în acest context, Fifor a răspuns că „nu despre asta este vorba”. „Randamentul era unul care putea fi îmbunătățit”, a completat el.
În ceea ce privește majorarea capitalului, fapt ce ar duce la retragerea administratorilor de pensii din România, Fifor a negat că acest lucru se va întâmpla.
„Ideea de la care s-a pornit când s-au adus acești administratori, cu care noi contribuim pentru pensie, s-a vehiculat tocmai pentru că statul era neputincios. Randamentul era lipsit de orice fel de performanță. Nu exista pur și sipmplu, câteodată schimba și destinația acelor bani”, a spus Stroe, deputat PNL.
Citește și Ce se va întâmpla cu fondurile dacă administratorii Pilonului II decid să plece din România
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News