Live

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, după inspecțiile în pădurile din România: Dacă nu oprim furturile vom avea infringement

Data publicării:
Europarlamentarul Nicu Ștefănuță. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, care a făcut parte dintr-o delegaţie a Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European care a vizitat România, a declarat că, în urma mai multor inspecții în pădurile din țara noastră concluzia a fost că furtul de lemn este semnificativ, acesta adăugând că pe masa Comisarului european pentru Mediu se află deja decizia privind procedura de infringement împotriva României.

Împreună cu alţi 7 eurodeputaţi, Nicu Ştefănuţă, singurul membru al Comisiei pentru Mediu din delegaţie, a vizitat pădurile din Făgăraş şi Suceava. Scopul misiunii a fost acela de a arăta impactul defrişărilor ilegale din România şi a găsi soluţii pentru oprirea acestora, afirmă europarlamentarul într-un comunicat oficial. Europarlamentarul sibian a transmis mai multe concluzii, după vizita în pădurile din România. El afirmă că "cifrele comunicate de către autorităţi nu sunt credibile", potrivit News.ro.

"La Suceava ni s-a spus că abia 0,15% din materialul lemnos este recoltat ilegal. Ori asta nu este posibil. Chiar Poliţia spune că doar pe partea de transport se constată că 3% din materialul lemnos este ilegal. ONG-urile spun că până la 80% din acesta este tăiat ilegal. Institutul pentru Cercetări Silvice dă o cifră de 50%. Mai mult, abuzurile, violenţa asupra activiştilor de mediu nu s-ar justifica dacă cifrele furtului ilegal de lemne ar fi atât de mic", a declarat Nicu Ştefănuţă.

El a adăugat că România este foarte aproape de o procedură de infringement pentru tăierile ilegale de copaci.

"Comisarul European pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, are deja pe masă decizia privind procedura de infringement în cazul defrişărilor ilegale din România. Este în interesul nostru să oprim furturile ca să nu avem infringement, adică amenzi uriaşe de la Comisia Europeană", a declarat eurodeputatul.

Ştefănuţă precizează că, atunci când vine vorba de tăierile ilegale de păduri, nu doar cantitatea este importantă, ci şi calitatea.

"Dacă se taie lemn valoros dintr-o pădure virgină, dintr-o pădure seculară, nu e acelaşi lucru ca şi când tai dintr-o pădure veche, de câţiva ani, de câteva decenii. Este mult mai grav pentru ecosisteme, solul nu se mai reface, pădurea nu mai are funcţia de captare a dioxidului de carbon", spune Nicu Ştefănuţă.

Delegaţia Parlamentului European a fost formată din europarlamentarii Nicu Ştefănuţă, Vlad Gheorghe, Cristian Terheş, Lorant Vincze, Yana Toom, Alexander Bernhuber, Maite Pagazaurtundua şi Andrey Slabakov.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Drumurile forestiere vor fi supravegheate video. Ce mai prevede noul Cod silvic promulgat de Klaus Iohannis

Drumurile forestiere vor fi supravegheate video. Ce mai prevede noul Cod silvic adoptat de Camera Deputaților

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță anunță că o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor. Apelul lansat către români

Cât de periculoasă poate fi victoria lui Georgescu. Vicepreședintele PE, Ștefănuță: „România poate fi izolată pe scena europeană”

Partenerii noștri