Live

Este posibil ca diaspora să nu poată vota fizic la alegerile din decembrie. Surse: Se va folosi votul prin corespondență

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Din cauza pandemiei de Covid-19 care înregistrează un nou val de infectări în Europa, unde se află cele mai mari comunități de români din afara României, este posibil să nu poată fi organizate secții de votare pentru alegerile parlamentare din decembrie. Din acest motiv, Guvernul va încuraja și va recomanda votul prin corespondență. 

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că autoritățile de la București au cerut lămuriri de la guvernele țărilor europene unde se află cei mai mulți români, în legătură cu posibilitatea organizării de secții de votare. Cele mai multe nu au oferit niciun răspuns, iar altele au sugerat folosirea votului prin corespondență ca alternativă, având în vedere restricționarea adunărilor publice și a contactului între mai multe persoane. 

Legea pentru organizarea scrutinului electoral din decembrie, la care românii își vor alege reprezentanții din Parlament, a fost modificată în comisiile de specialitate.

Printre modificări se numără prelungirea perioadei de vot până la ora 23.59, însă doar pentru cei care la ora 21:00 se află în secție sau la coadă, în afara secției. 

De asemenea, un amendament depus de grupul parlamentar al PNL clarifică juridic statutul votului în străinătate, acolo unde, din cauza efectelor pandemiei COVID-19, ar putea fi închise unele secții de votare. Legea modificată prevede că acolo unde sunt astfel de situații, nu se mai organizează alte secții de votare.

În secțiile de vot unde se poate desfășura scrutinul electoral, românii din diaspora vor putea vota 2 zile, potrivit unui amendament respins inițial în comisiile de specialitate, însă adoptat în plenul Camerei Deputaților.

Modificările care pot afecta votul în diaspora

(1)La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, înființarea de secții de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare cât și în afara acestora, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(2) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cadrul secțiilor de votare în cauză.

(3) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag pe parcursul procesului de votare, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind desfășurarea operațiunilor de votare în secțiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cauză. În acest caz, prevederile Legii 208/2015 se aplică în mod corespunzător.

(4) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care no pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(5) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care în sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular nu pot fi asigurate măsurile de protecție sanitară în vedrea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 impuse de autoritățile competente din România sau țara de reședință pentru funcționarea secției de votare, aceasta poate fi organizată în orice altă locație din aceeași localitate.

(6) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care materialele necesare desfășurării votării nu pot fi transmise în termen util înaintea zilei votării, acestea vor fi tipărite, respectiv confecționate pe plan local, prin grija misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, conform procedurii stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.

(7) Biroul electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă aduc la cunoștință publică, de îndată, situațiile apărute ca urmare a aplicării alin.(1)-(5).

De asemenea, legea prevede că votul poate fi prelungit până la ora 23.59, însă doar pt alegătorii care se află în sediul secției sau la rând în afara sediului.

„Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, în condițiile prezentei legi”, se arată în legea modificată în Parlament.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Parlamentul și-a ales noua conducere. Cum și-au împărțit partidele funcțiile

Parchetul General s-a autosesizat, după ce Diana Șoșoacă și apropiații săi au agresat o jurnalistă în Parlament

Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”

Partenerii noștri