Live

Dumitru Costin: Peste 2 milioane de salariați din mediul privat ar putea avea salariile reduse

Data actualizării: Data publicării:

Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, susține că pentru mai bine de 2 milioane de angajați din mediul privat nu au fost încă înregistrate acte adiționale privind majorarea salariilor brute astfel încât să fie inclusă trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Cu alte cuvinte, salariile acestora vor scădea. Reprezentantul BNS mai spune că organizația sindicală va oferi asistență juridică oricărui salariat care va dori să se îndrepte, în instanță, împotriva angajatorului.

„Cred că știrea momentului ar trebui să fie cu totul și cu totul alta. Aseară, în declarația telefonică pe care a făcut-o, ministrul Muncii, doamna Vasilescu, comunica următorul lucru: la 1 februarie, în Revisal se modificaseră prin acte adiționale, în conformitate cu prevederile Ordonanței 79, cea care face trimitere la mutarea contribuțiilor de la angajator în brutul angajatului, doar 48% din contractele individuale de muncă înregistrate pe teritoriul României. În traducere liberă, asta înseamnă că, astăzi, avem peste 2 milioane de salariați din mediul economic concurențial pentru care angajatorii nu au făcut, prin acte adiționale, această majorare a salariului brut de încadrare. Pe cale de consecință, avem peste 2 milioane de indivizi ale căror salarii nete vor fi afectate începând cu luna ianuarie 2018”, a declarat Dumitru Costin, pentru Digi24.

Liderul de sindicat amintește și că BNS a atras atenția, în cursul anului 2017, că „nu există o soluție juridică în baza căreia, printr-un act normativ, Guvernul și Parlamentul să oblige angajatorii să crească salariile brute ale angajaților”.

„Vă aduceți aminte că anul trecut am primit de la diverși lideri politici - prim-ministru, miniștri, membri ai Parlamentului - asigurări că au soluția juridică. Atunci când a apărut Ordonanța 79, am văzut că acea soluție juridică pe care o clamau nu exista în scripte”, a mai spus Costin.

În opinia acestuia, angajatorii care nu și-au chemat angajații, până la 1 februarie, pentru a încheia actele adiționale aferente, „nu au mare interes din protejarea drepturilor salariale ale propriilor angajați”.

„Dacă nu au făcut-o până acuma, nu o vor face nici de acum încolo”, a mai spus liderul BNS.

Întrebat de ce se poate face pentru rezolvarea problemei, Costin a răspuns: „Acolo cu vorbă bună nu mai merge. Nu mai merge decât pe calea instanței. Am pregătit deja un dosar complet, chiar în cursul acestei săptămâni deschidem un prim proces. Și țin să vă informez că suntem pregătiți, peste tot unde salariații din mediul economic privat ne vor semnala acest lucru, pe baza unor documente pe care le cerem, le asigurăm asistența juridică pentru a-și recâștiga drepturile”.

Printr-o Hotărâre de Guvern adoptată la mijlocul lunii decembrie 2017, Guvernul PSD-ALDE a decis că angajatorii vor putea transmite orice modificare a salariului de bază brut în Revisal până la 31 martie 2018, în contextul mutării CAS şi CASS la angajat.

Hotărârea privind registrul general de evidenţă a salariaţilor (REVISAL) stabilea ca excepţie, în contextul mutării CAS şi CASS la salariat, faptul că angajatorii vor putea transmite până la data de 31 martie 2018, orice modificare a salariului de bază lunar brut, a indemnizaţiilor, sporurilor, precum şi ale altor adaosuri, care se produce de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului şi până la 31 martie 2018.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a arătat, luni, că aproximativ 22.000 de bugetari vor avea salarii mai mici ca urmare a transferului contribuțiilor și a aplicării Legii salarizării unitare.

În schimb, de luna aceasta, deputaţii câştigă 800 de lei în plus la indemnizație.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Boloş: Bugetul are o anumită limită. Vedem cum putem să gândim şi alte avantaje salariale pentru bugetari

Dumitru Costin (BNS): Legea pensiilor îi sancţionează pe salariaţii activi. „Vom sesiza Comisia Europeană”

Guvernul înființează „super-agenția lui Ciolacu”, cu cei mai bine plătiți bugetari din România. Care e activitatea instituției

81.000 de români au venituri lunare de peste 25.000 lei. Mulți sunt în Armată, Poliţie și Justiţie

Partenerii noștri