Două secții din DNA rămân fără șefi. Prelungirea delegărilor, respinsă în baza OUG 7
Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a respins marţi propunerile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie privind prelungirea delegării în două funcţii de conducere din cadrul instituţiei, urmare a aplicării noilor prevederi din OUG 7/2019.
„În şedinţa de marţi, Secţia pentru procurori a decis respingerea propunerilor formulate de DNA de prelungire a delegărilor în două funcţii de conducere din cadrul acestei structuri, respectiv aceea de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi de procuror şef al Secţiei judiciare penale”, se arată într-un comunicat al Secţiei.
Sursa citată menţionează că la adoptarea acestei hotărâri s-a avut în vedere intrarea în vigoare a prevederilor OUG 7/2019 care interzic delegările în funcţii de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României.
„Ca efect al acestei măsuri, funcţiile se vor vacanta pe o perioadă a cărei durată nu poate fi anticipată, cu consecinţe asupra exercitării atribuţiilor specifice, dintre care menţionăm doar pe cea privind verificarea legalităţii şi temeiniciei rechizitoriilor”, se arată în comunicat.
Secţia de procurori atrage atenţia încă o dată asupra efectelor OUG 7/2019 asupra activităţii Ministerului Public, reiterând în acest context necesitatea abrogării tuturor prevederilor din actul normativ menţionat, care sunt de natură să afecteze această activitate.
Pe 19 februarie, Guvernul a adoptat o OUG care aduce numeroase modificări legilor Justiţiei adoptate de Parlament. Printre modificări, una care interzice delegările în funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat atunci că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători şi că persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile, după care acestea trebuie ocupate în condiţiile legii.
„Mai există o modificare destul de importantă, referitoare la funcţiile de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, că e procuror general, că e adjunct, că e procuror şef la DNA, DIICOT, şef de secţie, toţi ceilalţi, funcţii care, potrivit legii în vigoare, potrivit legii anterioare, deci înainte de modificare, pentru aceste funcţii se prevede un mandat fix cu o durată de trei ani, mandat care poate fi reinvestit, dar reinvestirea nu înseamnă nici prelungire, nici conferirea unui nou mandat, al doilea mandat se poate ocupa numai în condiţiile legii şi până aici nu este nimic nou. Ce aduce ordonanţa cu caracter de noutate? (…) Aceste funcţii nu pot fi delegate, ele se ocupă şi trebuiesc ocupate numai în condiţiile legii”, a afirmat ministrul Justiţiei.
El spune că în prezent sunt multe funcţii de conducere ocupate prin delegare, precizând că acest lucru nu este normal.
„Din păcate, astăzi când vorbim, multe funcţii de procurori, funcţii de conducere de rang înalt, sunt ocupate prin delegare ceea ce nu este normal pentru că legea spune în condiţiile legii. Sigur că astăzi când vorbim sau mâine când apare Ordonanţa în Monitor avem astfel de funcţii ocupate prin delegaţie. Avem la finalul Ordonanţei o normă tranzitorie care spune că cei delegaţi astăzi rămân în funcţie timp de 45 de zile, dar în 45 de zile ele trebuiesc ocupate prin procedura legală, în condiţiile legii”, a explicat Tudorel Toader.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News