Dorneanu a plecat în Rusia în ciuda faptului că MAE i-a recomandat să nu facă deplasarea. Reacţia şefului CCR
Preşedintele Curţii Constituţionale a României recunoaşte existenţa unui unei recomandări formulate de Ministerul Afacerilor Externe, în care i s-a transmis să nu se deplaseze în Rusia. Şeful CCR susţine că poziţia MAE a venit după ce vizita fusese aranjată, iar biletele de avion cumpărate. Deplasarea lui Dorneanu la un eveniment organizat cu sprijinul Kremlinului are loc într-un moment delicat, deciziile CCR din perioada următoare fiind cruciale pentru stabilitatea politică şi a sistemului de justiţie.
Valer Dorneanu se află zilele acestea în Rusia, unde participă la Forumul Juridic Internaţional de la Sankt Peresburg. Deplasarea nu figurează pe site-ul CCR, dar a fost confirmată pentru Digi24.ro chiar de şeful instituţiei.
"Vizita în Rusia are loc la invitația Curţii Constituţionale a Federaţiei Ruse cu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființare și a Forumului Juridic Internațional de la Sankt Petersburg", ne-a transmis Valer Dorneanu, adăugând că omologul său "a participat anul trecut la aniversarea similară a CCR".
Totuşi, potrivit surselor Digi24.ro, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti i-a recomandat şefului CCR să nu meargă în Rusia, fapt recunoscut, pentru Digi24.ro, şi de Valer Dorneanu. "Când s-a primit recomandarea MAE vizita era deja perfectată și biletele de avion cumpărate.” Dorneanu a mai adăugat că ”după primirea acestei recomandări m-am consultat cu MAE și problemele au fost lămurite". Însă potrivit surselor Digi24.ro, "problema nu a fost lămurită" nici ulterior şi nu a existat un acord final care să contrazică recomandarea iniţială.
Citește și: Pragul de 50.000 de euro și închisoarea pentru datul cu mătura
Contextul intern
Deplasarea lui Valer Dorneanu în Rusia are loc într-o perioadă de maximă sensibilitate pe plan intern, în condiţiile în care de deciziile pe care CCR este aşteptată să se pronunţe în perioada următoare depinde stabilitatea întregului sistem de justiţie, contextul fiind totodată marcat de puternice tensiuni pe scena politică.
Astfel, în 30 mai Curtea Constituţională reia discuţiile pe sesizarea în care preşedintele Klaus Iohannis a fost reclamat de Guvern pentru că nu a revocat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, după ce o astfel de propunere fusese înaintată Cotroceniului de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Detalii AICI.
Tot pe masa CCR ajung, din nou, cele trei legi ale justiţiei, la sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis, la fel şi legea referendumului sau legile de aprobare a Programului de susţinere a crescătorilor de porci, respectiv Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.
De altfel, şeful statului a transmis la Curtea Constituţională nu mai puţin de 15 sesizări de la începutul anului şi până acum (detalii AICI).
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News