Live

Vasile Dîncu, despre amenințarea privind o lovitură de stat în Moldova: „Nu cred că este vorba de un pericol iminent din partea Rusiei”

Data publicării:
Vasile Dîncu. Foto: gov.ro

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, nu crede că Rusia reprezintă o amenințare „iminentă” pentru Republica Moldova, așa cum au declarat atât Kievul, cât și Chișinăul. Fostul demnitar PSD este de părere că, mai degrabă decât o lovitură de stat din partea Rusiei, regimul de la Chișinău se confruntă cu o criză politică internă provocată de situația socio-economică și folosește tema amenințării de la Moscova pentru a recâștiga simpatia oamenilor. Același argument l-a adus și Rusia, care a transmis prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe că președinta Republicii Moldova a preluat tema unei tentative de destabilizare a țării pentru a distrage atenția cetățenilor moldoveni de la problemele interne.

„PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate - n.r.) a pierdut foarte mult în ultima perioadă prin suprapunerea crizelor și cred că se încearcă în Republica Moldova, în acest moment, o revigorare a simpatiei politice pentru partidul proeuropean al Maiei Sandu, pentru echipa ei”, a declarat fostul ministru al Apărării, vasile Dîncu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Vasile Dîncu nu crede în varianta unui plan al Rusiei de a răsturna regimul de la Chișinău printr-o lovitură de stat, așa cum au indicat serviciile secrete ucrainene, ci mai degrabă în încercarea președintei Maia Sandu de a recâștiga simpatia electoratului, erodată din cauza crizei economice pe care o traversează țara. 

„Nu cred că este vorba de un pericol iminent din partea Rusiei, chiar dacă Rusia vociferează din când în când împotriva Republicii Moldova, dar influența Rusiei în Republica Moldova este foarte mare, este consistentă și cred că nu au nevoie de lovituri de stat sau de alte elemente pentru asta. În schimb, cred că sacrificarea premierului Gavrilița și aducerea unui om apropiat mediilor de securitate este până la urmă o interpretare a următoarei partituri: Gavrilița era un om de business, un om care a lucrat în organismele internaționale, era apropiată de mediile economice, nu ne-a reușit foarte bine, pentru că nu avem resurse destule, și atunci mergem pe partitura securității. Avem și un pericol pe care ni l-au revelat vecinii noștri ucraineni, ne-au dat și niște date despre asta, și atunci punem un om puternic, care ne asigură securitatea, mai degrabă decât dezvoltarea

Eu cred că este un pariu pe care Maia Sandu îl face cu mediul politic de acolo, sper să câștige. Să sperăm că acest nou premier va reuși să relanseze cumva acțiunea guvernamentală proeuropeană a Maiei Sandu și Moldova să meargă în continuare pe traseul eruopean pe care a pornit și care ar fi într-adevăr salvarea pentru Republica Moldova. Dacă nu reușește cu această mișcare politică, atunci pentru Republica Moldova va fi un adevărat dezastru”, a mai spus Vasile Dîncu pentru Europe Liberă.

Moscova a respins marți, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, declarațiile Chișinăului despre „planul Rusiei de a destabiliza situația în Moldova”. Maria Zaharova a atras atenția asupra afirmațiilor președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus luni că Rusia intenționează să dea o lovitură de stat și să răstoarne regimul pro-occidental de la Chișinău.

„Aceste acuzații sunt complet nefondate și neîntemeiate. Pornesc de la trucul clasic pe care Statele Unite, celelalte țări occidentale și Ucraina îl folosesc adesea: întâi fac acuzații bazate pe așa-zise informații secrete care nu pot fi verificate, iar apoi le folosesc pentru a-și justifica propriile acțiuni ilegale”, a declarat Maria Zaharova marți, potrivit agenției TASS.

Purtătoarea de cuvânt a afirmat, de asemenea, că autoritățile moldovenești au confirmat acest plan dezvăluit inițial de Ucraina pentru ca, „folosind mitul amenințării rusești, să distragă atenția cetățenilor moldoveni de la problemele interne, cauzate în primul rând de eșecul socio-economic al administrației actuale, și să întărească lupta împotriva dizidenților și a opozanților politici”.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Serie de explozii în locuri publice din Rusia. Principalii suspecți: pensionari, victime ale unor escrocherii

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Partenerii noștri