Live

Dan Barna, despre propunerea UDMR privind soarta Secției Speciale: Un amendament toxic, de neacceptat

Data publicării:
Dan Barna, copreședinte USR PLUS. Foto: INQUAM Photos / George Călin

Vicepremierul Dan Barna a declarat luni că, atâta timp cât nu se găseşte în coaliţia de guvernare o soluţie pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, o sesiune extraordinară a Parlamentului este "prematură şi nefuncţională". El a catalogat propunerea UDMR de a muta dosarele SIIJ la Parchetul General drept "amendament toxic".

"A fost o discuţie lungă pe actualul blocaj legat de desfiinţarea SIIJ. Am analizat împreună cu colegii din Biroul Naţional toate variantele posibile. Concluzia este una foste clară: amendamentul UDMR care se află în momentul de faţă în comisia de la Senat este unul care nu desfiinţează SIIJ. Amendamentul UDMR nu face decât să mute secţia specială dedicată magistraţilor la Parchetul General. Nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care, în loc să desfiinţăm SIIJ, pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie specială dedicată tot magistraţilor, o mutăm la Parchetul General. (...) Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic (...) este de neacceptat şi atâta timp cât nu găsim o soluţie în coaliţie, o sesiune extraordinară este, din punctul nostru de vedere, prematură şi nefuncţională", a declarat Dan Barna luni, la Palatul Parlamentului, după şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS, potrivit Agerpres.

El a adăugat că trebuie găsită în cadrul coaliţiei de guvernare o variantă prin care să fie puse în practică recomandările şi solicitările Comisiei Europene şi Comisiei de la Veneţia de desfiinţare a SIIJ, în forma propusă de Guvern.

"Adică desfiinţare reală a SIIJ, cu competenţa şi dosarele distribuite apoi după competenţă către parchete, astfel încât şi magistraţii să fie trataţi ca orice cetăţean al acestui stat, respectiv cazurile de corupţie la DNA, cazurile de criminalitate la DIICOT, cazurile de infracţiune comună la Parchet. Aşa este normal să funcţioneze un sistem juridic fără discrepanţe şi fără secţii speciale destinate unor categorii profesionale", a mai afirmat Barna.

Liderii coaliției au discutat săptămâna trecută despre desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, după avizul consultativ al Comisiei de la Veneția. În cadrul discuțiilor ar fi trebuit stabilit un clendar pentru adoptarea în sesiune extraordinară a desființării SIIJ, precum și forma finală a proiectului. În discuțiile din Coaliție nu s-a ajuns, însă, la nicio înțelegere. UDMR vrea ca dosarele de la SIIJ să fie mutate la Parchetul General, în timp ce Ministerul Justiției vrea ca dosarele să fie mutate la DNA. 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tanczos Barna, după adoptarea ordonanței „trenuleț”: Noi, spre deosebire de alţii, nu ne-am ridicat de la masă. Fără UDMR, am avea haos

Kelemen Hunor: „Este esenţial să se reactiveze rapid instituţiile statului pentru a le pune în slujba oamenilor”

Tanczos Barna intră din nou în Guvern. Ce scandal a provocat la ultimul mandat de ministru

DOCUMENT: Acordul politic PSD-PNL-UDMR-minorităţi, valabil până în 2028. Ce prevede

Partenerii noștri