Live

Exclusiv Cum au dispărut opt case și activele firmelor din averea noului ministru al Economiei, Radu Oprea

Cristian Șuțu Data publicării:
Radu Oprea, ministrul Economiei. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Radu Ștefan Oprea, noul ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, pare să fie unul dintre cei mai discreți politicieni bogați ai României. Averea lui Radu Oprea a început să fie acumulată încă din primii ani de după Revoluție, într-o perioadă în care tatăl său era viceprimar al Ploieștiului. Ani de zile, firmele lui Radu Oprea au făcut ca averea lui să se ridice la multe milioane de euro, el construind nenumărate clădiri publice și industriale în toată țara. Diferențele între declarațiile de avere din 2009 și cea de anul trecut sunt uriașe.

Nominalizarea și validarea în Parlament ca ministru al Economiei s-a produs chiar în ziua în care Radu Oprea împlinea 53 de ani. Un cadou frumos din partea PSD, un partid care a știut dintotdeauna să facă afaceri prin intermediul unor persoane de încredere puse în funcțiile de unde se împart mulți bani publici.

Povestea lui Radu Oprea începe încă din anii 90. Proaspăt înscris în anul doi al Facultății de Utilaj Tehnologic al Universității de Petrol și Gaze din Ploiești, respectiv în anul 1990, pe când avea 20 de ani, tânărul Radu își deschidea prima afacere, SC Util 2000 SRL, o firmă care se ocupa cu “mica manufactură”. Doi ani mai târziu, Radu Oprea trece deja la afacerile mai mari, cu o nouă firmă care se ocupă de “organizarea activităților de contractare, transport internațional, import și montaj de utilaje tehnologice”.  

Mentorul său în afaceri este chiar tatăl său, Nicolae Oprea, un fost comunist convertit la om de afaceri după Revoluție și apoi funcționar public (viceprimar) la Primăria din Ploiești. Pe Nicolae Oprea, zis și Nae, oamenii din Ploiești îl recunosc ca un fel de Hrebenciuc local. Într-o declarație oferită Jurnalului Național în anul 2004, Nae Oprea povestește despre fiul său:  "Pe fiul meu l-am ținut de mână prin anii ’90, când l-am învățat ce este o afacere. Însă prin ’97 și-a luat zborul. Ultimul sfat pe care i l-am dat a fost să plece dracului din Ploiești.  Și s-a stabilit în Arad. Vă garantez pe onoarea vârstei mele că fiul meu nu are absolut nici o legătură cu banul public din Ploiești. Îi este scârbă de banul public. El are un portofoliu de circa 50 de milioane de euro, din comenzi pe construcții în afara Ploieștiului”. 

Afacerile lui Radu Oprea mergeau din ce în ce mai bine. Și în ciuda afirmațiilor tatălui său că nu are afaceri cu orașul unde Nae Oprea era viceprimar, firmele lui Radu Oprea construiau cam tot ce se ridica în Ploiești. Reporterii de la Jurnalul Național descriau în anul 2004 în amănunțime cum funcționau afacerile familiei Oprea. “Tânărul Ștefan Oprea conduce grupul de firme URBAN. Concernul se împarte în trei mari societăți: URBAN CONSULT, URBAN ELECTRIC și URBAN OFFICE. Prima este specializată în consultanță în domeniul investițiilor și dezvoltarea proiectelor. Mai precis, activitatea firmei se rezumă la întocmirea documentațiilor pentru obținerea avizelor PUD, a certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construcție sau a celor de funcționare. De fapt, URBAN CONSULT se ocupa cu tot ce ține de relația dintre municipalitate și o terță firmă. Nu mai este nevoie să vă spunem că funcția tatălui face ca URBAN CONSULT să înoate cu eficiență maximă prin birocrația primăriei. Societățile private care au ambiția să-și înalțe sedii în oraș sau diferite puncte de activitate obțin autorizație, de cele mai multe ori cu o singură condiție: URBAN să aibă de lucru. În consecință, concernul lui Ștefan Oprea nu mai prididește. De notorietate este faptul că majoritatea benzinărilor din oraș, indiferent de compania-proprietar, sunt ridicate de URBAN”, notau jurnaliștii de la Jurnalul Național. 

Anii de glorie ai lui Radu Oprea sunt între 2000 și 2009, când el conducea grupul de firme Urban ICIM, pe zona de construcții civile și industriale. E perioada guvernării Năstase, când aproape toate afacerile din România erau sub atenta supraveghere a baronilor PSD.

Oprea 10 case

În luna martie a anului 2009, Radu Oprea face primul pas către politică și acceptă să devină prefectul județului Prahova. Numirea vine de la premierul Emil Boc, astăzi liberal, pe atunci lider al PDL, partid care se asociase cu PSD pentru a guverna țara. De fapt, prima sa numire politică se face o lună mai devreme, când apare prima declarație publică de avere a lui Radu Oprea, din funcția de director executiv adjunct al Direcției de Integrare Europeană al CJ Prahova. 

Documentul (pe care îl puteți consulta aici) face o primă impresie despre amploarea averii tânărului pesedist. În averea lui Radu Oprea apar atunci nu mai puțin de 10 case, dar și multe terenuri intravilane, majoritatea în Ploiești. În același document apare și că în ultimul an a înstrăinat către firma sa, Urban Electric, un teren în valoare de 175.000 euro aflat în localitatea prahoveană Ariceștii Rahtivani. 

Pe măsură ce anii trec, iar funcțiile publice deținute de Radu Oprea sunt tot mai mari, declarațiile sale de avere devin tot mai sărace. Astfel, în anul 2012, pe când candida din partea PSD pentru un loc de senator, în averea oficială a lui Oprea mai erau doar cinci case și trei terenuri. În cea mai recentă declarație de avere a noului ministru al Economiei, din iunie 2022, omul pare chiar un personaj modest: doar un apartament de 47mp și jumătate dintr-o casă de 105mp. E adevărat, mai are o colecție de bijuterii în valoare de 40.000 de euro și o datorie de încasat în valoare de aproape 3 milioane de lei. La venituri, doar salariul său de senator (12.800 lei pe lună) și salariul soției la firma Biamir SRL (2200 lei pe lună).

De asemenea, diferențele mari între declarațiile de avere depuse de Radu Oprea de-a lungul timpul se observă și la capitolul conturilor bancare, plasamentelor financiare, investițiilor directe și împrumuturilor acordate. Dacă în declarația din 2009 acestea erau foarte mari, de ordinul multelor milioane de euro, în ultima declarație de avere Radu Oprea nu mai are pe nume personal nici un ban în conturi, iar la datorii de încasat apare doar împrumut de aproape 3 milioane de lei acordat unei firme - City Imobiliar SRL, o firmă care în declarațiile de avere anterioare el apare ca acționar.

Trimis în judecată pentru evaziune fiscală

În ianuarie 2016, Radu Ştefan Oprea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sub forma autoratului şi spălare a banilor sub forma complicităţii. Procurorii susţin că senatorul Radu Oprea şi partenerul său Mihail Ştefănescu, în calitate de administratori de drept ai companiilor SC Urban Electric SRL şi SC ICIM SA, au ajutat societăţile comerciale SC M.C. SRL Ploieşti şi SC SSWA SRL şi pe reprezentanţii legali şi/sau de fapt ai acestora să deruleze şi să înregistreze operaţiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziţie de contracte de prestări servicii şi lucrări fictive şi emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, ce au avut ca rezultat denaturarea obligaţiilor fiscale către stat. 

Procesul s-a închis subit în 2016. Povestește chiar Radu Oprea în anul 2018, când era numit la conducerea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, funcție pe care a ocupat-o timp de aproape 2 ani. "Nu este un proces astăzi pe portalul Înaltei Curti de Casație si Justiție, lucrurile au fost tranșate de mult, cred că la începutul anului 2016 când o instanță, camera preliminară la Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a pronuntat și a fost trimis dosarul înapoi către procuror, decizia ramanând definitivă" a declarat atunci Radu Oprea. 

Înainte de a fi numit în funcția de ministru al Economiei, Radu Ștefan a condus grupul senatorial al PSD și a fost purtător de cuvânt al partidului. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine sunt comisarii europeni cu cele mai multe proprietăți, bani și influență. Ce scrie Politico despre Roxana Mînzatu

Ministrul Turismului: Am stricat conceptul de stațiune pe litoral. Avem blocuri de apartamente la un loc cu hotelurile

Continuă atacurile din coaliție. Ministru PSD: „Nu aș recomanda să intre cumva în vreo programă cartea ostașului”

Ministrul Economiei: Mamaia nu mai are acelaşi nisip şi intrarea lină. Sunt soluţii, sper ca Apele Române să se doteze cu utilaje

Partenerii noștri