Live

Cum arată soarta lui Tudorel Toader înainte de CEX al PSD: Tăriceanu merge pe mâna lui Dragnea, UDMR nu

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a intrat într-o ședință cu președintele PSD, Liviu Dragnea, înainte de ședința oficială a Comitetului Executiv al PSD în care se va tranșa soarta ministrului Justiției, după o săptămână de foc în care s-au făcut presiuni pentru revocarea lui Tudorel Toader din funcție. Marți seara a existat o ultimă discuție între Tudorel Toader și Liviu Dragnea, ministrul Justiției refuzând să își dea demisia pentru a ușura procesul remanierii, și a anunțat că își va prezenta un raport de activitate precum și o explicație legată de solicitările venite de la PSD pentru adoptarea ordonanțelor de urgență în materie de justiție. 

Liviu Dragnea și liderii PSD intră în ședința CEX cu strategia forțării unei restructurări guvernamentale, pentru că această soluție ar evita semnătura lui Klaus Iohannis pe decretele de numire a noilor miniștri. Pentru portofoliul Justiției se știe deja în partid că preferatul președintelui PSD este Eugen Nicolicea. La fonduri europene, în locul Rovanei Plumb, ar putea fi propus senatorul de Constanța Tit Brăiloiu, un apropiat al lui Nicolae Bădălău, iar la ministerul pentru românii de pretutindeni sunt vehiculate deputatul PSD Laura Moagher, dar și deputatul PSD Oana Florea. 

Deja se fac calcule legate de șansele de a trece prin Parlament o restructurare guvernamentală. Potrivit legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor ”Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situaţii prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător”

Pentru ca noua structură să fie validată, este nevoie de votul majorității parlamentarilor, adică 233 de deputații și senatori trebuie să fie de acord cu acest lucru.  

În urma discuțiilor de marți seara purtate pe subiectul restructurării guvernamentale între Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, parlamentarii ALDE ar merge pe mâna colegilor social-democrați, dacă li se garantează că își vor păstra miniștrii de la Energie, Mediu și Externe. 

PSD și  ALDE au împreună 240 de deputați și senatori, cu 7 mai mult decât limita de vot necesară. Este însă nevoie ca la ședința de vot să se prezinte toți, ceea ce este riscant, având în vedere că există  și aleși plecați în delegații externe sau în concedii medicale. Pentru siguranță, social-democrații au încercat să poarte negocieri cu UDMR, astfel încât să beneficieze și de susținerea celor 30 de parlamentari maghiari. Surse din conducerea UDMR au declarat însă pentru Digi24.ro că Uniunea nu va vota pentru restructurarea guvernamentală dorită de Liviu Dragnea. ”Informal s-au interesat dacă noi am vota o restructurare și am zis nu. Se va proba dacă au majoritate sau nu”, au explicat sursele citate. 

În mod tradițional, votul de suport pentru susținerea Guvernului PSD sau pentru inițiativele importante pentru social-democrați vine de la cei 17 deputați ai minorităților, altele decât cea maghiară. Până în prezent aceștia nu s-au pronunțat în privința planului de restructurare a Executivului. 

Cum arată în acest moment împărțirea politică pe voturi în Parlament

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lidera POT, Anamaria Gavrilă, acuză PSD de șantaj și presiuni asupra membrilor de partid. Reacția lui Marcel Ciolacu

Tanczos Barna intră din nou în Guvern. Ce scandal a provocat la ultimul mandat de ministru

DOCUMENT: Acordul politic PSD-PNL-UDMR-minorităţi, valabil până în 2028. Ce prevede

Politologul Ioan Stanomir, despre candidatura lui Crin Antonescu: Este un politician USL-ist. Problema este dublă

Partenerii noștri