Live

Exclusiv Cum alimentează autoritățile din România cu milioane de euro o companie cu acționariat rusesc

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
Cum alimentează autoritățile din România cu milioane de euro o companie cu acționariat rusescFoto: Profimedia Images

Autoritățile locale din România par să fi uitat de invazia Rusiei în Ucraina și alimentează indirect mașina de război a lui Putin. În ciuda faptului că Uniunea Europeană a impus Rusiei un embargou prin care interzice atribuirea sau continuarea executării contractelor de achiziții publice cu firme care au acționariat de cel puțin 50% rusesc, în SEAP găsim în continuare numeroase contracte publice în derulare cu firma Lukoil, spre exemplu. Lukoil România este cea mai importantă firmă cu acționariat rusesc care face afaceri în România. 

  • Statul român cumpără chiar și în aceste zile motorină și benzină de la compania Lukoil România, subsidiară a companiei rusești Lukoil. 
  • Și asta în ciuda embargoului impus de Uniunea Europeană Rusiei. Vezi în text Regulamentul din 8 aprilie 2022. 
  • Digi24.ro vă prezintă în exclusivitate mai multe situații în care entități ale statului român achiziționează combustibili de la Lukoil.
  • Autoritățile statului român dau din umeri. Agenția Națională pentru Achiziții Publice declară în exclusivitate pentru Digi24.ro că nu știe de vreun contract cu firme rusești, deși le-am indicat în mod clar exemple. 
  • Între timp, Lukoil intenționează să se retragă de pe piața românească, anunță jurnaliștii de la mold-street.com. 

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Balotești atribuie în dimineața zilei de 9 ianuarie 2023 un contract de achiziție publică pentru motorină companiei Lukoil România. Trecuseră doar 36 de minute de la anunțul oficial al intenției de achiziție, astfel că firma Lukoil primește de la această instituție a statului român un contract în valoare de 170.910 lei, ceea ce înseamnă circa 34.600 de euro. 

Primăria comunei Gârleni (județul Bacău) cumpără de la Lukoil în dimineața aceleiași zile 14.000 litri de motorină de la Lukoil. Prin achiziție directă. Prețul plătit: 88.873 lei (18.000 euro).

Primăria Comunei Halmagiu (judeul Arad) atribuie Lukoil un contract de achiziție de motorină în valoare de 139.260 lei (28.000 euro).

S.C. Lucrări Drumuri și Poduri Vaslui S.A este o companie în subordinea Consiliului Județean Vaslui. Pe 4 ianuarie 2023 ea atribuie Lukoil un contract de furnizare de combustibili. Valoarea contractului: 270.000 lei (54.000 euro).

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere atribuie în data de 5 noiembrie 2022 companiei Lukoil România un contract în valoare de 1.292.780 lei (adică 266.553 euro). Potrivit SEAP, contractul a fost atribuit prin procedura negocierii fără publicare prealabilă și face referire la livrarea următoarelor produse: benzină - 18.000 litri și motorină - 320.000 litri în baza cardurilor electronice. 

În data de 17 noiembrie 2022, societatea Urbis ServConstruct SRL, deținută de Primăria Roșiorii de Vede, atribuie prin procedură simplificată un contract de livrare de motorină firmei Lukoil România, în valoare de 62.795 lei. 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 atribuie și ea pe 20 octombrie, prin licitație deschisă, companiei Lukoil România un contract de livrare de combustibili în valoare de 433.018 lei (89.282 euro). 

Un alt contract în valoare de 277.906 lei (57.300 euro), cu livrare de combustibili, este atribuit Lukoil România, pe 18 octombrie 2022, de către CarpatMontana Serv SA, o companie deținută de Consiliul Județean Dâmbovița. 

Primăria Municipiului Oltenița atribuie și ea Lukoil România un contract de furnizare “Carburant auto pe baza de carduri”. Se întâmpla pe 6 octombrie 2022, iar valoarea contractului - 268.600 lei (peste 55.000 euro).

Și Poliția Locală a Municipiului București atribuie Lukoil România un contract în data de 29 septembrie 2022 pentru furnizare de carburant auto. Valoarea contractului: 574.804 lei (118.000 euro). 

Municipiul Suceava atribuie un contract în valoare de 1.168.915 lei (241.014 euro) companiei Lukoil România. Data atribuirii: 22 septembrie 2022. 

2.885.733 de lei, adică 553,759 euro pleacă către Lukoil România de la Administrația Națională a Apelor Române, Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea. Contractul de furnizare de motorină și benzină este atribuit pe 14 august 2022. 

Alte aproape 200.000 de euro ajung la Lukoil de la Compania de Apă Arieș SA. Atribuirea a fost făcută pe 2 august 2022, iar valoarea exactă a contractului este de 942.124 lei. 

Compania Municipală Energetică București SA atribuie Lukoil România un contract în valoare de peste 2 milioane de lei, mai exact 424.080 euro, pentru livrarea de carburant auto. Se întâmpla pe 22 iulie 2022. 

Comuna Apahida din Cluj atribuia și ea firmei Lukoil România un contract în valoare de 287.350 lei (59.247 euro) pe 21 iulie 2022 pentru furnizare de combustibil auto. 

Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară selecta și ea Lukoil România, pe 19 iulie, pentru o achiziție de carburanți auto în valoare de 53.755 lei (11.088 euro). 

Agenția guvernamentală pentru Achiziții Publice nu știe să existe contracte cu firme rusești

Am solicitat Agenției Naționale pentru Achiziții Publice un punct de vedere cu privire la situațiile de mai sus. Concret, am întrebat-o pe președinta ANAP, Iuliana Feclistov, dacă este la curent cu faptul că există autorități locale care dețin contracte cu firme ce au acționariat de cel puțin 50% rusesc și care este poziția instituției pe care o reprezintă față de astfel de contracte. Cinci zile le-au luat celor de la ANAP să ofere un răspuns în scris la întrebările pe care i le-am adresat. La întrebarea “Aveți cunoștință de situații în care autoritățile locale dețin contracte cu firme care au acționariat de cel puțin 50% rusesc?”, răspunsul președintelui ANAP este: “Menționăm că nu deținem astfel de informații”. Cât privește solicitarea de a comenta situații concrete, precum cele identificate de Digi24.ro în sistemul public de licitații, Iuliana Feclistov, șefa ANAP, ne-a transmis:  “Precizăm că emiterea unui punct de vedere cu privire la modul de aplicare a Regulamentului UE 2022/ 576 (...), inclusiv încadrarea unor societăți (cum ar fi, de exemplu Lukoil România) excedează competențelor instituției noastre”. 

Președintele ANAP mai spune că autoritățile contractante care au întrebări cu privire la acționariatul unui anume operator economic, le pot trimite pe adresa de email a instituției conduse de Iuliana Feclistov, “Agenția Națională pentru Achiziții Publice urmând a centraliza și transmite aceste întrebări serviciilor tehnice de specialitate ale Comisiei Europene, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României la UE

Ce embargo a impus UE Rusiei

Ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, statele membre reunite în Consiliul UE au adoptat deja nouă pachete de măsuri menite să slăbească baza economică a Rusiei, lipsind-o de tehnologii și piețe critice și reducând în mod semnificativ capacitatea acesteia de a purta războiul. Al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost adoptat zilele trecute, fiind vizate companii rusești care activează în domeniul apărării, băncile, mass-media şi oficiali ruși. Pe 8 aprilie 2022, Consiliul UE adopta Regulamentul 576 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina. Potrivit acestui document, 

Articolul 5k (1) Se interzice atribuirea sau continuarea executării oricărui contract de achiziții publice către sau împreună cu: 

(a) un resortisant rus ori o persoană fizică sau juridică, o entitate sau un organism stabilit în Rusia; 

(b) o persoană juridică, o entitate sau un organism ale cărui drepturi de proprietate sunt deținute, în mod direct sau indirect, în proporție de peste 50 % de o entitate menționată la litera (a) de la prezentul alineat; 

sau (c) o persoană fizică sau juridică, o entitate sau un organism care acționează în numele sau în conformitate cu instrucțiunile unei entități menționate la litera (a) sau (b) de la prezentul alineat.

În regulamentul 576 al Consiliului UE se prevede o excepție la aceste interdicții, și anume că ele “nu se aplică în cazul executării, până la 10 octombrie 2022, a contractelor încheiate înainte de 9 aprilie 2022”. 

Importul de țiței din Rusia, interzis din 5 decembrie

În iunie 2022, Consiliul a adoptat un al șaselea pachet de sancțiuni care, printre altele, interzice achiziționarea, importul sau transferul de țiței și de anumite produse petroliere pe cale maritimă din Rusia către UE. Restricțiile se aplică de la 5 decembrie 2022 pentru țiței și de la 5 februarie 2023 pentru alte produse petroliere rafinate.

Este prevăzută o excepție temporară pentru importurile de țiței prin conducte în statele membre ale UE care, din cauza situației geografice, sunt în mod specific dependente de aprovizionarea din Rusia și nu au opțiuni alternative viabile.

În plus, Bulgaria și Croația vor beneficia, în mod specific, de derogări temporare privind importul de țiței rusesc transportat pe mare și, respectiv, de motorină în vid.

Întrucât majoritatea petrolului rusesc este livrat în UE pe cale maritimă, aceste restricții vor acoperi aproape 90% din importurile de petrol din Rusia în Europa până la sfârșitul lui 2022. Acest lucru va reduce în mod semnificativ profiturile comerciale ale Rusiei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu declara în septembrie că rafinăriile din România au găsit ţiţei alternativ la cel rusesc. „Au fost discuţii la minister cu toate companiile care deţin rafinării în România, inclusiv Lukoil, despre prelucrarea ţiţeiului după data de 5 decembrie. Ne-au comunicat că au găsit surse alternative de ţiţei după 5 decembrie”, a spus oficialul român.

Mold-news.com: Rușii de la Lukoil vor să vândă activele din România și Republica Moldova

Jurnaliștii de la Mold-street.com au anunțat pe 4 ianuarie 2023 că rușii de la Lukoil sunt interesați de vânzarea afacerii lor din România și Republica Moldova, compus din rețele de benzinării, depozite petroliere și rafinăria Petrotel de la Ploiești.  

Potrivit unor surse din piață, citate de mold-news.com, cumpărători probabili ai activelor din cele două țări ar fi compania anglo-olandeză Royal Dutch Shell, cel mai important jucător la nivel european, sau grupul kazah KazMunaiGaz, care în ambele țări deține o rețea de benzinării Rompetrol. Shell și-a vândut activele rusești către Lukoil – 114 benzinării și o fabrică de lubrifianți în Torzhok – în mai 2022, la aproximativ trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Lukoil a suferit mai multe schimbări la vârf în ultima perioadă. Fostul președinte, Vagit Alekperov, a demisionat în aprilie 2022 din funcția pe care o ocupase din 1993, iar președintele consiliului de administrație, Ravil Maganov, a murit după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova în septembrie 2022.

Bulgaria și Italia, probleme cu Lukoil

Serviciul bulgar al postului Europa Liberă anunța recent că solidaritatea europeană se confruntă cu un test periculos în Bulgaria, acolo unde guvernul este gata să ignore sancțiunile împotriva Moscovei pentru a extrage milioane de euro din impozite de la Lukoil. Guvernul de la Sofia a primit în vară o scutire solicitată care îi permitea să importe țiței rusești și produse petroliere prin canale maritime pe coasta Mării Negre până la sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, Comisia Europeană a explicat că scutirea de doi ani a Bulgariei de la interzicerea la nivelul UE a importurilor de țiței rusești nu se extinde la exporturile produse din aceste produse. „Scopul derogării este ca Bulgaria să se aprovizioneze cu petrol din cauza situației sale specifice și să nu-l vândă altor state membre sau țărilor terțe, inclusiv dacă este reprocesat”, a afirmat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Europa Liberă.

Singura rafinărie din Bulgaria este Lukoil Neftohim Burgas, iar miliardele de dolari obținute de această companie reprezintă aproape 10% din producția economică a Bulgariei. 

Guvernul Italiei a decis să preia controlul rafinăriei rusești Lukoil din Sicilia  în efortul de a evita închiderea acesteia din cauza embargoului asupra petrolului rusesc pe mare.

Oficialii de la Roma au explicat decizia prin nevoia de a proteja cei aproximativ 1000 de angajați ai rafinăriei. La Rafinăria Lukoil din Sicilia, preluată în urmă cu cinci ani de Rusia, se procesează aproximativ o cincime din petrolul transformat în combustibili în Italia și este este a treia cea mai mare rafinărie din Europa în ceea ce privește producția.

Oficiali ai guvernului italian au declarat că vor impune o tutelă temporară de până la un an, prelungabilă cu încă 12 luni. Potrivit jurnaliștilor de la Financial Times, de această rafinărie este interesată platforma americană de investiții Crossbridge Energy Partners, care ar evalua fabrica între 1 miliard și 1,5 miliarde de euro. 

Cine este Lukoil Romania

Lukoil România este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piaţa petrolieră din țara noastră, cu o cifră de afaceri în 2021 de aproape 8 miliarde de lei și un profit net de peste 160 milioane de lei. Lukoil este cea mai mare companie petrolieră din Rusia din punct de vedere al rezervelor, producției și rafinării țițeiului. Compania a intrat pe piața din România în anul 1998, prin cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni (51%) a rafinăriei Petrotel Ploiești de la statul român pentru suma de 53,2 milioane USD.

Am solicitat companiei Lukoil Romania să comenteze pe marginea contractelor de achiziții publice cu entități din România, dar până la publicarea acestui material nu am primit niciun răspuns. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Planul Rusiei pentru a avea al doilea mare producător de petrol din lume

UE respinge cererea Ungariei și Slovaciei de mediere de urgență cu Ucraina în problema sancțiunilor împotriva Lukoil

Ucraina refuză să deblocheze tranzitul de petrol rusesc prin conducta Drujba: Nu e o amenințare la adresa Europei

Partenerii noștri