Cum a fost exportat în Parlamentul de la Strasbourg circul politic românesc
Scandalul din ţară a fost exportat şi la Strasbourg. Europarlamentarii români s-au acuzat reciproc că dezinformează instituţiile europene. În plus, eurodeputaţii social-democraţi au afirmat că românii sunt ameninţaţi şi trataţi asemenea cetăţenilor de mâna a doua.
Explozie la locomotiva unui tren care urma să transporte europarlamentari: „Oamenilor li s-a spus să-și lase bagajele și să plece”
Șoșoacă a făcut circ în Parlamentul European. Și-a pus botniță și a fost scoasă cu forța din sală: „Casa Satanei e aici la Bruxelles”
Diana Șoșoacă a depășit pragul la europarlamentare 2024
Claudiu Manda și Rareș Bogdan, în topul absenților din Parlamentul European
Cât va mai dura tranziția ora de vară – ora de iarnă?
Kelemen Hunor: AUR nu va ajunge la guvernare în România
Roberta Metsola: E nevoie de măsuri pentru a garanta o Europă unită
Roberta Metsola anunță reforme după scandalul din corupție din PE
Rareș Bogdan: Ședința de azi din PE nu a fost o simplă pansare a unei răni
Schimb dur de replici, miercuri, în Parlamentul European, pe tema schimbărilor din justiţie în România şi a intervenţiei jandarmilor la mitingul diasporei. Oficialii europeni au avertizat România că riscă măsuri severe, în timp ce Viorica Dăncilă a spus că n-a venit ca să dea socoteală.
Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai puterii de la Bucureşti a fost europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al justiţiei.
Monica Macovei, europarlamentar Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni: Guvernul a lovit cu bastoane și grenade propriii cetățeni, imaginile din 10 august nu mint. (...) PSD și ALDE se folosesc de protocoale ca să obțină revizuirea sentințelor de condamnare și să scape de pușcărie.
Replica Vioricăi Dăncilă: „Doamna Macovei, știu despre dezinformările dumneavoastră. Acest guvern pe care îl criticați atât de des a adus o creștere de 7 la sută”.
Dan Nica, europarlamentar S&D: „Toată lumea trebuie să ştie că vremurile care au fost nu se mai pot întoarce, cu toate eforturile disperate pe care le fac aceşti adevăraţi români din ţară cum ar fi Preda şi Macovei”.
Europarlamentarii români au fost şi ei luaţi la întrebări.
„Bănuiesc că nu aveţi nevoie de sfaturi de la doamna prim-ministru ca să îmi răspundeţi la această întrebare: Nu vă îngrijorează că un guvern e mai preocupat să lupte cu cei care luptă cu corupţia decât să lupte el însuşi cu corupţia?”, i-a spus un europarlamentar german lui Dan Nica.
Dan Nica: „V-a spus cineva că în ultimii 5 ani 98 % din cei trimiși, chipurile pentru dosare de corupție, au fost achitați?”
Reprezentanţii partidelor de opoziţie au cerut ca românii să nu fie taxaţi pentru greşelile făcute de cei care îi conduc.
Laurenţiu Rebega, europarlamentar Pro România: Nu trebuie adoptate sancţiuni care vor afecta cetăţenii nevinovaţi, care n-au susţinut sforăriile lui Dragnea.
Siegfried Mureşan, europarlamentar PPE: Oamenii se manifestă împotriva unui guvern care e controlat de preşedintele Partidului Social-Democrat, care e un infractor condamnat de mai multe ori, iar cand infractorii fac legi, legile sunt bune pentru infractori, nu sunt bune pentru oameni.
Cei trimişi în Parlamentul European de PSD şi ALDE cred că tocmai românii sunt ţinta.
Ioan Mircea Paşcu, europarlamentar S&D: În loc de ajutor, românii primesc apostrofări și amenințări.
Norica Nicolai, europarlamentar ALDE: „Dublul standard devine, din punctul meu de vedere, o realitate în această dezbatere de la Strasbourg. Asta nu aduce nici mai multp coeziune, nici mai multă Europă”.
Supărată că nu şi-a putut susţine punctul de vedere, Maria Grapini l-a certat pe cel care conducea şedinţa.
„Nu mai înțeleg modul de conducere şi voi face în scris o scrisoare preşedintelui Parlamentului”, a spus Maria Grapini, foarte supărată.
Viorica Dăncilă a primit un duș rece în plenul Parlamentului European. Fără să mai poată fugi de întrebări incomode cum a făcut cu jurnaliştii români şi cu cei străini, şefa Guvernului de la Bucureşti a trebuit să asculte reproşuri dure despre derapajele privind statul de drept şi intervenţia abuzivă a jandarmeriei la protestul diasporei din 10 august. Poate cea mai dură intervenţie a fost a unui eurodeputat spaniol care a întrebat-o pe Viorica Dăncilă direct, fără menajamente, de ce-şi ignoră concetăţenii. La rândul său, prim vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a lansat un nou avertisment: cine pune în discuţie statul de drept şi independenţa justiţiei, va primi sancţiuni pe măsură.
Frans Timmermans: „Urmărim ultimele evoluţii din România cu multă îngrijorare. Am văzut progrese substanţiale în trecut, dar acum lucrurile merg înapoi, într-un fel care ar putea să fie dăunător pentru locul pe care şi l-a construit România ca stat membru în Uniunea Europeană”.
Viorica Dăncilă: „Vreau să spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Vă prețuiesc și vă respect. Cred că trebuie să primesc aceeași prețuire și același respect”.
Frans Timmermans: Vreau să fiu foarte clar! Este în joc viitorul Uniunii Europene, este în joc viitorul României. Şi dacă Comisia va trebui să fie severă în evaluarea pe care o va face, aşa va fi. Dacă vom fi nevoiţi să folosim şi alte instrumente pe care le avem la dispoziţie, le vom folosi. Nu este o ameninţare.
Aşa a decurs dezbaterea din Parlamentul European, dedicată statului de drept din România. Reprezentanţii Comisiei Europene şi europarlamentarii au criticat dur modificările legilor justiţiei şi ale codurilor penale, dar şi intervenţia brutală a Jandarmeriei, la protestul din 10 august.
Iată câteva dintre schimburile de replici care au avut loc miercuri în Parlamentul European:
Timmermans: Comisia cere României să pună reforma în România pe cursul pozitiv, să se abţină de la orice paşi care ar putea să inverseze progresul din ultimii ani.
Dăncilă: Vă rog să aveţi încredere în România şi să aveţi încredere în parcursul pro european şi respectarea statului de drept în ţara mea.
Macovei: Românii suferă din cauza acestui guvern care lucrează împotriva lor.
Dăncilă: Doamna Macovei, ştiu despre dezinformările dumneavoastră. Acest guvern pe care îl criticaţi atât de des a adus o creştere de 7 la sută, a crescut nivelul de trai al românilor şi de aceea românii îl iubesc.
Rebega: Nu trebuie adoptate sancţiuni care vor afecta cetăţenii nevinovaţi, care n-au susţinut sforăriile lui Dragnea.
Dăncilă: Dle Rebega, nu aduceți lupta politică în Parlamentul European! Nu e corect față de români. Poate ar trebui să vă gândiți că ați candidat pe listele PSD
Esteban Gonzalez Pons, europarlamentar PPE din Spania: Acest parlament va fi de partea poporului român mândru, nu avem alte opţiuni.
Guy Verhofstadt, eurodeputat olandez, ALDE: Nu urmaţi exemplul prost al Ungariei, ci al Comisiei de la Veneţia.
Ska Keller, europarlamentar german, grupul Verzilor: Românii vor să fie liberi de corupţie.
Corrao: Un condamnat definitiv nu trebuie să mai aibă funcţii publice.
Woolfe: Sunteţi atacată pentru că aveţi îndrăzneala de a le ţine piept.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News