Live

CTP: PNL, un partid de tejghetari, care de 30 de ani precupețesc funcții, posturi, bani. O falsă opoziție la PSD

Data publicării:
Cristian Tudor Popescu a făcut vineri seara, la Digi24, o radiografie a Partidului Național Liberal, începând din anii 90 și până acum.

Cristian Tudor Popescu a făcut vineri seara, la Digi24, o radiografie a Partidului Național Liberal, începând din anii 90 și până acum. Un partid de „tejghetari, nu fac de 30 de ani decât să precupețească la tejghea funcții, posturi, bani, influență, putere fără să conteze vreodată, cu adevărat, ca opoziție în România”, a declarat gazetarul. Afirmația este făcută în contextul negocierilor cu PSD pentru formarea unui guvern de coaliție PNL-PSD-UDMR. CTP consideră că liberalii fac un lucru foarte rău în politica românească. „Pentru că falsa opoziție, pseudoopoziția pe care a făcut-o PNL a blocat tot timpul închegarea unei opoziții autentice împotriva PSD”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu: Ce cuvânt e potrivit pentru Partidul Național Liberal... Un singur cuvânt li s-ar potrivi – tejghetari. Partid de tejghetari, deoarece acești inși nu fac de 30 de ani decât să precupețească la tejghea funcții, posturi, bani, influență, putere fără să conteze vreodată, cu adevărat, ca opoziție în România, pe principiile și valorile fundamentale ale liberalismului.

Asta a făcut și face un lucru foarte rău în politica românească. De ce? Pentru că falsa opoziție, pseudoopoziția pe care a făcut-o PNL a blocat tot timpul închegarea unei opoziții autentice împotriva PSD.

PSD e o permanență a acestor plaiuri. Un vechi pesedist, în anii 90 spunea: „Dumnezeu e pesedist!”. Vă spun cine – Vasile Văcaru. Fost senator, chiar președinte al Senatului, cred.

Partidul ăsta nu poate fi scos din prim-planul politicii românești. Eu am renunțat la ideea asta. Nu se poate. E în fibra acestui popor, e băgat acolo în ADN-ul lui, n-ai ce să-i faci.

Însă PNL-ul a mimat opoziția vreme de 30 de ani. Singura șansă e să se constituie o opoziție autentică, valabilă, o opoziție doctrinară la PSD.

Or, ce opoziție avem noi aici?, unde acordul politic s-a încheiat, ne-a anunțat domnul Ciucă.

Vasăzică, nicio problemă să ne înțelegem PSD-ul, urmașul PCR, cu Partidul Național Liberal, urmașii Brătienilor.

„Dacă acest partid va împătăși soarta PNȚCD nu este o pierdere pentru politica românească. Ba, dimpotrivă!”

La acordul politic, deci la valori, la principii n-a fost nicio problemă. „Ne-am înțeles!”. Unde-i problema? La tejghea! Acum, la tejghea... ministerele. Na-ți-o ție, dă-mi-o mie! Bani, putere, influență... Tejgheaua! Atât! Ăsta este Partidul Național Liberal.

Și face foarte mult rău acestei țări. De aceea, dacă acest partid va împărtăși soarta PNȚCD nu este o pierdere pentru politica românească. Ba, dimpotrivă! Poate abia atunci se va forma o opoziție adevărată la PSD în România.

Uitați-vă ce a făcut de-a lungul vremii. Ca argumente la ceea ce spun.

Lăsând la o parte faptul că în anii 90 PNL era înțesat de la vârf în jos de turnători la Securitate. Se spunea că ofițerii sunt la PSD și la PRM, iar turnătorii la PNL și la PNȚCD. Au fost și la PNȚCD, dar mai puțini. Cei mai mulți erau la PNL, începând cu președintele partidului, domnul Mircea Ionescu Quintus. Turnător deosebit de activ, dovedit, la Securitate. Continuând cu domnulAlexandru Paleologu, senator, turnător dovedit la Securitate. Continuând cu domnul Dan Amedeo Lăzărescu, senator, turnător dovedit la Securitate. Și vă pot înșira aici o listă lungă.

Iar cei care au condus acest partid au trăit de fapt prin cârdășia cu PSD. Sau cu PDSR, sau cu FDSN și așa mai departe. De la bun început din asta a trăit Partidul Național Liberal. Din tejgheaua unde s-a tocmit cu PSD.

„PNL-ul își negociază cumva rămânerea la guvernare. Să rămână cumva la tejghea

Mai e nevoie să dau exemple? Călin Popescu Tăriceanu până în 2008, sau Crin Antonescu în 2012... Deci, în clipa asta, negocierile pe care le vedem, în mod evident nociv, în clipa de față, aberant, idiot este Partidul Național Liberal!

Uitaț-vă la toate acțiunile lor. Cum poți să vii, acest Cîțu, vine și spune că „domne, noi trebuie să negociem de pe poziții de forță”. Ce poziții de forță cu PSD-ul? Ei au venit la ușa PSD-ului. Ei au venit să ceară.

PSD ar trebui să fie căzuți în cap să le accepte pretențiile absurde. „Noi vrem și Finanțe, vrem și Transporturi, vrem premierul, vrem tot”. Nu! Pe bune? Cum să le accepte așa ceva?

Dimpotrivă, PSD-ul e pe poziție de forță, are mult mai mulți parlamentari.

PNL-ul își negociază cumva rămânerea la guvernare. Să rămână cumva la tejghea. Ca să împartă bani, să ia bani, putere în continuare. PSD-ul, firește că atras și el de mirosul banilor, că de aia vine PSD acum la guvernare. Îi e târșă să aștepte până în 2024. Până atunci se pot rășlui bani mulți. Și sunt mulți în clipa de față. De aceea vine acum PSD la guvernare. Altfel, nici nu stătea de vorbă cu PNL. N-avea niciun interes. Îi lăsa să se erodeze și așteptau alegerile anticipate.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coaliția încearcă să depășească blocajul din negocieri. Ilie Bolojan: „Premierul, propus de PSD”. Deciziile luate azi-dimineață

Blocaj în negocierile pentru Guvern, înainte de consultările cu Iohannis. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Partenerii noștri