Live

Cseke Attila: Reorganizarea administrativă poate dura câțiva ani. Cel mai mare pericol este să fie făcută în mod grăbit şi haotic

Data actualizării: Data publicării:
Cseke Attila spune că reorganizarea administrativă poate dura câțiva ani. Foto: Inquam Photos / George Călin

Fostul ministru al Dezvoltării Cseke Attila a precizat, joi la o conferinţă organizată în Bucureşti pe tema administraţiei publice din România, că reorganizarea administrativă trebuie să aibă la bază criterii viabile care să ia în considerare şi factorii geografici, economici, tradiţiile şi apartenenţa la regiunile istorice ale oamenilor. „Este un proces amplu, care poate dura câţiva ani, şi este nevoie de referendum local pentru a fi adoptat. Cel mai mare pericol pe care noi îl vedem este ca această reorganizare să fie făcută în mod grăbit şi haotic. Tot ceea ce s-a decis de pe o zi pe alta în România s-a adeverit a fi greşit pe termen mediu şi lung”, a adăugat senatorul UDMR.

„Administraţia locală este un serviciu public. Administraţia centrală este un serviciu public. La fel cum este sistemul de învăţământ sau cel sanitar. Nimeni nu se aşteaptă de la o şcoală să producă profit. Scopul unui spital este să se ocupe de pacienţi, nu de profit. Şcolile, spitalele şi administraţia publică nu sunt firme”, a declarat liderul senatorilor UDMR Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Senatorul a adăugatcă reorganizarea administrativă trebuie să aibă la bază criterii viabile. Trebuie luate în considerare factorii geografici, economici,  tradiţiile şi apartenenţa la regiunile istorice ale oamenilor.

„Este un proces amplu, care poate dura câţiva ani, şi este nevoie de referendum local pentru a fi adoptat. Cel mai mare pericol pe care noi îl vedem este ca această reorganizare să fie făcută în mod grăbit şi haotic. Tot ceea ce s-a decis de pe o zi pe alta în România s-a adeverit a fi greşit pe termen mediu şi lung”, a mai spus Cseke Attila, potrivit News.ro. 

El a subliniat că „trebuie continuat drumul pe care România a păşit în 2022, când Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a elaborat două legi importante, cel al consorţiilor administrative şi cel al zonelor metropolitane”.

„Aceste două acte normative oferă posibilitatea legală pentru autorităţile publice locale de a coopera pentru a găsii soluţii la problemele cu care nu se pot confrunta singure. Este nevoie şi acum de cooperare între autorităţile publice locale. Statul trebuie să creeze mecanisme prin care acest proces de reorganizare administrativă să poată porni de jos”, a conchis Cseke Attila.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Surse: Iohannis va convoca în acest weekend partidele la consultări. Liderii PSD, PNL și UDMR au avut noi negocieri

Partenerii noștri