Live

Cristian Diaconescu: Dacă există o decizie de blocare, avem o foarte serioasă discuție internă

Data actualizării: Data publicării:

O decizie de blocare a unei decizii la nivel european poate fi avizată de Guvern, dar are nevoie de mandat din partea președintelui, a arătat la Digi24 fostul ministru de externe Cristian Diaconescu. El a comentat informațiile potrivit cărora România, alături de Ungaria și Cehia, s-a împotrivit adoptării unei declarații în numele UE care să descurajeze statele membre UE să urmeze exemplul SUA şi să-şi mute ambasadele la Ierusalim. 

„Trebuie să privim cu rezervă, sigur, e informaţie de presă, dar până când instituţiile, fie româneşti, fie europene, nu au un punct de vedere oficial, foarte multe elemente de comentariu, după părerea mea, nu ar trebui făcute. Dar orice fel de poziţie a României în legătură cu o decizie luată la nivelul Uniunii Europene se bazează pe un mandat. Acel mandat trebuie avizat de preşedintele României. Deci, în numele României nu poate vorbi oricine, oricând și pe orice fel de poziție”, a punctat fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu.

El a explicat că într-o astfel de situație, mai ales având în vedere tema foarte sensibilă, se elaborează un mandat, se avizează de Guvern, dar se aprobă de președintele României.

Dacă există o decizie de blocare, avem o problemă foarte serioasă de discuţie internă, pentru că trebuie văzut cine a luat-o, în ce formă a fost exprimată, de la ce nivel a fost exprimată şi dacă avea acordul intern”, a mai spus Cristian Diaconescu.

El spune că vede multe declarații în spațiul public care sunt lipsite de profesionalism, în condițiile în care situația nu este clară nici în cazul statelor care și-au declarat intenția în mod formal de a-și muta ambasada. Cehia deschide un consulat onorific, iar Statele Unite nu exclud amplasarea acestei ambasade în Ierusalimul de Vest, ceea ce reprezintă o nuanță, pentru că ideea Ierusalim de Vest-Ierusalim de Est face parte din procesul de negociere cu două state. „Discuțiile se poartă la cu totul alt nivel și cu totul alt palier, care, după părerea mea, se înțelege destul de puțin la București”, a punctat fostul șef al diplomației.

Nici Reprezentanța României la Bruxelles, nici ministrul de externe cu de la sine putere nu pot să adopte o decizie fără acordul președintelui, dacă se pune problema în termenii unei decizii politice a României în cadrul unor structuri ale UE, fie că este vorba de Consiliu Afaceri Generale, Consiliul Afaceri Externe sau chiar Consiliul general”, a repetat Cristian Diaconescu.

Comentariul său a fost făcut înainte ca Ministerul român de Externe să confirme, practic, că nu a fost de acord cu adoptarea acestei declarații în numele UE, pe motiv că textul era unul „lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim”. MAE precizează că această declarație ar fi trebuit transmisă în numele Serviciului de Acțiune Externă al UE, dar, ca urmare a împotrivirii României, Cehiei și Ungariei, s-a luat decizia ca declarația să fie transmisă doar în numele șefei diplomației europene, Federica Mogherini. MAE spune că această decizie s-a luat la nivelul ministerului, „în urma unei analize complexe”. Citiți detalii aici.

Citiți și: Poate avea România vreun cuvânt de spus în criza cu Iranul? Ce spune fostul ministrul de externe Cristian Diaconescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum vrea Uniunea Europeană să intre în contact cu noile autorităţi din Siria și ce mesaj le va transmite

Cristian Diaconescu: „Decizia de anulare a alegerilor este corectă. Anchetele Parchetului General trebuie continuate”

Culisele dezbaterii prezidențiale de la Digi24. Simion fără stare pe scenă, Geoană numit „arogant” și reacții la alianța Lasconi-Orban

Părerea candidaților despre legalizarea parteneriatului civil, în contextul deciziilor CEDO privind cuplurile de același sex

Partenerii noștri