Live

Consiliul UE recomandă României să revină la un deficit sub 3% până în 2024

Data actualizării: Data publicării:
Consiliul European a făcut noi recomandări României în privința deficitului excesiv. Foto: Guliver/Gettyimages

Consiliul economic și financiar al UE a adoptat vineri o recomandare în cadrul procedurii de deficit excesiv care a fost demarată în cazul României şi, în conformitate cu această recomandare, România ar trebui să pună capăt situaţiei de deficit excesiv până în 2024, cel mai târziu, se arată într-un comunicat de presă.

Începând cu 2020, România, spre deosebire de alte state membre, face obiectul Procedurii de deficit excesiv, situaţia acesteia fiind reevaluată în primăvara anului curent. Procedura a fost iniţiată în luna aprilie a anului 2020, fiind determinată de încălcarea limitei de deficit bugetar de 3% în 2019, ca urmare a unei politici fiscale expansioniste.

„Consiliul a ajuns la concluzia că o prelungire a termenului limită actual pentru ca România să îşi corecteze deficitul public ar fi importantă pentru a nu compromite revenirea economică după pandemia de COVID-19. Noul termen limită pentru corectarea deficitului excesiv permite un efort mai gradual un echilibru între consolidarea fiscală şi revenirea economică”, subliniază comunicatul miniștrilor de finanțe și ai economiei din UE.

În recomandare se precizează că, pentru a putea îndeplini noul termen limită, România ar trebui să atingă o ţintă de deficit guvernamental general de 8% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022, 4,4% din PIB în 2023 şi 2,9% din PIB în 2024, ceea ce este în linie cu obiectivele guvernului român.

Consiliul UE precizează că a luat în calcul modificările din situaţia fiscală a României, evoluţiile bugetare din 2020 şi noua strategie bugetară adoptată şi cere reforme, inclusiv în gestionarea finanţelor publice. „În acest context, Facilitatea de Revenire şi Rezilienţă poate oferi României o oportunitate de a-şi îmbunătăţi situaţia fiscală în condiţiile în care continuă să susţine creşterea economică şi crearea de locuri de muncă”, se arată în comunicatul de presă.

Recomandarea adoptată vineri ţine cont de recentele evoluţii şi fixează un nou termen limită pentru corectarea deficitului excesiv al României în 2024. România este aşteptată să prezinte un raport până la data de 15 octombrie 2021 cu privire la strategia de consolidare pentru atingerea ţintelor stabilite în recomandare.

Sursa: Agerpres

Notă. Această știre a fost corectată: este vorba despre o recomandare adoptată la reuniunea de vineri a Consiliului UE pentru finanțe și economie, și nu este vorba despre o recomandare adoptată la nivelul Consiliul European.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Navă de război rusă, du-te dracului” nu poate fi marcă înregistrată a Ucrainei în UE. Motivarea celei mai înalte instanțe europene

Meta reduce abonamentele la Facebook şi Instagram din Uniunea Europeană

Un milion de obuze de la UE pentru Ucraina. Planul Uniunii pentru a ajuta Kievul

UE prelungește, până în 2026, misiunea de pregătire militară pentru Ucraina. Câți militari au fost instruiți de când a început războiul

Partenerii noștri