Comisia Iordache: O decizie de achitare în primă instanță nu poate fi modificată în apel decât cu noi probe
Parlamentarii din comisia specială condusă de Florin Iordache au mai votat, joi, un amendament controversat de natură să schimbe Codurile penale. Astfel, instanţa de apel nu poate schimba sentinţa primei instanţe decât dacă administrează probe noi sau readministrează niște probe. Articolul prevede clar că dacă prima instanță dă o decizie de achitare, la apel nu poate fi dată o sentință de condamnare decât dacă sunt prezentate probe noi sau sunt readminstrate cele existente.
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Ce înseamnă readministrarea probelor existente? Că instanța de apel trebuie să treacă cel puțin la reaudierea inculpaților, dar e posibilă și o nouă audiere a martorilor sau refacerea unor expertize.
Acest articol de Cod de procedură penală practic transpune în legislația din România o serie de hotărâri date de Curtea Europeană a Drepturilor Omului începând din 2014, hotărâri prin care statul român a fost condamnat tocmai pentru că instanțe de apel din țara noastră au întors decizii de achitare fără să readministreze probe nemijlocit în fața completului care ia o astfel de hotărâre definitivă.
Acest lucru se întâmplă deja în practică, cel puțin în instanțele din capitală, unde în ultimii ani, în etapele finale ale procesului în apel, au fost readministrate probe, cum ar fi martorii din rechizitoriu și audierea inculpaților, relatează corespondentul Digi24.
Citiţi şi:
Amendamente controversate au fost votate de „comisia Iordache” la Codul de Procedură Penală
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News