După votul din Senat, Codul penal modificat a trecut iar, fulger, prin Comisia Iordache. Mâine, în Camera Deputaților
Codul Penal, votat marți în plenul Senatului, a fost readoptat de Comisia specială condusă de Florin Iordache, cu mici modificări. Amendamentele solicitate de UDMR au picat la vot. Mâine încep dezbaterile în plenul Camerei Deputaţilor, iar un vot ar putea fi dat în ședința de joi.
ACTUALIZARE 18.22. Comisia specială Iordache a dat vot pe noul raport la proiectul de modificare a Codului penal, după doar o oră și jumătate de dezbateri și la doar câteva ore după votul din plenul Senatului.
Deputatul UDMR Marton Arpad a solicitat o nouă modificare a articolului privind abuzul în serviciu, în sensul reintroducerii terților și a eliminării pragului. Amendamentul a fost respins de Comisia specială.
În schimb, a fost adoptat un amendament formulat de deputatul ALDE Steluța Cătăniciu, potrivit căruia pentru a se constata infracțiunea de delapidare, este obligatorie plângerea penală prealabilă împotriva funcționarului public.
Citiți și: Corupții ies din pușcării, intră procurorii și jurnaliștii
ACTUALIZARE 17:30 Proiectul privind modificarea Codului Penal a revenit în comisia Iordache. Aici va primi un nou raport, care trebuie să intre miercuri în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Ședința a fost contestată de reprezentanţii Opoziţiei, pe motiv că aceasta nu a fost convocată în mod regulamentar.
Deputatul USR Stelian Ion a cerut amânarea şedinţei comisiei cu 24 de ore, pentru a fi studiate amendamentele, dar şi pentru a fi respectat regulamentul parlamentar.
„Nu se pot face derogări de la regulament. Vă solicit să respectăm acest termen, să reconvocaţi şedinţa pentru mâine şi să trecem la lucrările pentru acest raport mâine. (...) Amendamentele ad-hoc ar fi trebuit discutate în comisie şi să avem un punct de vedere şi din partea celorlalţi (n.r. - CSM, etc)”, a spus, în deschiderea şedinţei, Stelian Ion.
Preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a precizat că Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a cerut expres să aibă loc şedinţa marţi, astfel încât miercuri Codul penal să poată intra în dezbaterea plenului forului legislativ.
ACTUALIZARE 13:30 Codul penal modificat a fost adoptat de plenul Senatului în forma adoptată de Comisia Iordache. Au fost 74 de voturi pentru, 28 împotrivă și nouă abțineri. Aleşii UDMR s-au abţinut, aşa cum au anunţat. Acum, Codul penal urmează să ajungă la vot în Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Citiți și:
Cine câștigă de pe urma redefinirii abuzului în serviciu
Codul penal. Tăriceanu: „Punem accent mai mare pe recuperarea prejudiciilor
Stolojan, despre pragul de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu: „Băieți, dați-i drumul înainte"
Emil Boc: Ludovic Orban încearcă strategia de victimizare tip Liviu Dragnea
Scandal la DNA. Susținătorii și contestatarii lui Dragnea s-au îmbrâncit
Primele declarații făcute de Dragnea din poarta penitenciarului
Carmen Dan, despre eliberarea lui Liviu Dragnea
Cristian Tudor Popescu: Publicul lui Liviu Dragnea nu a dispărut
Avocata lui Liviu Dragnea: Cred că i-a purtat noroc judecarea la Tribunalul Giurgiu
Liviu Dragnea nu va fi eliberat din închisoare
Liviu Dragnea: Cred că am stat destul în penitenciar
ACTUALIZARE 12:00 O tentativă de boicot a ședinței din partea opoziției, care spera să ducă la blocarea votului prin neîntrunirea cvorumului necesar, a fost zădărnicită de UDMR. Senatorii PNL, USR şi PMP au părăsit marţi sala de şedinţă a plenului Senatului pentru a nu fi asigurat cvorumul necesar pentru votul proiectului de lege privind modificarea Codului penal. Ulterior, senatorii UDMR s-au alăturat şedinţei de plen, astfel că este asigurat cvorumul pentru continuarea lucrărilor. La ultimul apel în plen erau prezenţi 73 de senatori. Opoziţia a revenit şi ea în bănci în cele din urmă.
După dezbateri aprinse, întinse de-a lungul mai multor ore, comisia specială condusă de fostul ministru al justiției Florin Iordache a aprobat modificarea definiției abuzului în serviciu, în forma propusă de ministerul condus de Tudorel Toader.
Propunerea a sosit de la MJ asumată, în numele ministrului, de unul dintre secretarii de stat. Amendamentul introduce un prag pentru incriminarea abuzului egal cu salariul minim pe economie, dar și condiția ca încălcarea legii de către un funcționar plătit din bani publici să aducă un avantaj financiar rudelor până la gradul al doilea. De asemenea, comisia specială a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat. Totodată, comisia a decis modificarea definiţiei din Codul penal a grupului infracţional organizat, în sensul că nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate. Detalii, aici.
Încă de la începutul dezbaterilor opoziția a atras atenția asupra efectelor.
Stelian Ion, deputat USR: „Această condiție suplimentară este nejustificată. Chiar dacă zâmbiți, tot nejustificată este și îl scapă pe Liviu Dragnea de acea condamnare penală, pentru că în acel caz a a fost vorba de asigurarea unui folos pentru partid, pentru PSD, nu pentru sine”.
Şi procurorii anticorupție au analizat impactul noii definiții a abuzului: toate dosarele cu această încadrare trimise în judecată anul trecut sau încă investigate de procurori s-ar închide, fără niciun vinovat, spun anchetatorii.
„Spre exemplu, fapta funcționarului public care atribuie în mod nelegal unui prieten sau unui coleg de partid un contract de achiziție publică supraevaluat ori dispune restituirea nelegală a unui imobil nu va mai fi incriminată, chiar dacă funcționarul acționează cu intenția de a încălca legea și chiar dacă aceste fapte pot produce consecințe de zeci sau sute de milioane de euro bugetului”, arată DNA.
Ministrul justiției, Tudorel Toader, își apără propunerea și spune că nu face altceva decat să pună în aplicare deciziile CCR din ultimii doi ani.
Reporter: De ce este abuz în serviciu o infracțiune, dacă beneficiul este doar pentru persoana care a făcut abuz sau o rudă?
Tudorel Toader: Aici vă pot răspunde cei din comisie, care au modificat abuzul, propunerea plecată de la Ministerul Justiției.
Președintele Comisiei Iordache spune că schimbările adoptate vor pune capăt abuzurilor din justiție.
„Mie nu îmi trebuie studiu de impact. Dacă o singură persoană a fost cercetată abuziv și apoi s-a stabilit că este nevinovată, mie îmi ajunge. Noi vrem o lege unitară, care să nu dea posibilitatea abuzurilor și o lege intransigentă față de toți cei care încalcă o lege”, a spus Florin Iordache.
În plus, pedepsa maximă scade de la 7 la 5 ani, ceea ce va duce şi la reducerea prescripţiei tot la 5 ani.
Ioan Cupșa, deputat PNL: „Tot ce s-a întâmplat anterior anului 2013, iulie, sunt toate clasări sau vor fi soluții de încetare, pentru că a intervenit termenul de prescripție. E un Cod penal al rușinii”.
Raportul Comisiei Iordache va ajunge la Senat astăzi și ar putea ajunge în Camera Deputaților, forul decizional, până la finalul acestei săptămâni.
Peste 4.700 de dosare vor fi închise în cazul în care vor intra în vigoare modificările Codurilor penale, declara, în urmă cu o săptămână, și procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News