Live

Coaliția nu a ajuns la consens pentru desființarea SIIJ. Barna: A fost un moment hazliu, 20 minute de discuții cu izuri de tabără

Data actualizării: Data publicării:
Copreședintele USR PLUS Dan Barna. Foto: InquamPhotos / George Călin

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, luni, că discuţiile din coaliţia de guvernare pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) au reprezentat un moment hazliu, pentru că reprezentanţii PNL au spus că au o soluţie, fără să o precizeze.

Barna a menţionat că discuţiile vor continua şi săptămâna viitoare.

„La subiectul SIIJ a fost un moment hazliu, cu adevărat hazliu astăzi, pentru că colegii de la PNL ne-au spus că ar avea o soluţie, dar nu ne-o spun şi a fost aşa: 20 de minute - jumătate de oră de discutat cu izuri de tabără. Vor continua discuţiile săptămâna viitoare, sperăm să vedem dacă identificăm şi o soluţie care să funcţioneze şi să depăşim această buturugă mică care se face din ce în ce mai mare, a afirmat Barna după şedinţa coaliţiei.

El a adăugat că vor mai avea loc discuţii în această săptămână şi speră să se găsească o formulă până săptămâna viitoare.

„Vă spuneam că a fost un moment distractiv pentru că ziceam: da, trebuie să respectăm deciziile, recomandarea Comisiei de la Veneţia, da, toată lumea e de acord. Cam care ar fi varianta? Păi, să respectăm legile, recomandarea Comisiei de la Veneţia. Deci, cum? Păi, să respectăm recomandarea Comisiei de la Veneţia. Chiar a fost autentic un moment distractiv, comic, dacă nu ar fi fost şi cumva neproductiv la acest moment. Vor mai avea loc discuţii săptămâna aceasta, am convenit lucrul acesta, o să vedem dacă până săptămâna viitoare chiar găsim o formulă care să reflecte şi mai mult ceea ce a fost, ceea ce proiectul Guvernului face deja, pentru că recomandarea Comisiei de la Veneţia exact asta spune: că desfiinţarea SIIJ cu revenirea competenţelor pe materie la cele trei parchete - DNA, DIICOT şi Parchetul General - este varianta firească şi normală, a mai spus Barna, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă USR PLUS menţine condiţia de aprobare a PNDL 3 în funcţie de aprobarea proiectului SIIJ în forma actuală, Barna a spus: Nu este vorba de condiţie. Sunt priorităţi ale acestei coaliţii care, din punctul nostru de vedere, trebuie să fie îndeplinite, să fie agreate în cadrul coaliţiei pentru că, altfel, dacă luăm, aşa, pe sărite ceva ce satisface agenda sau interesul doar unui partid sau altuia din coaliţie, nu e nici sănătos, nici funcţional pentru coaliţie. Deci, toate aceste obiective despre care am vorbit şi astăzi rămân în continuare pe agenda de priorităţi pentru perioada următoare şi sunt rămân, în continuare, optimist că vom găsi o soluţie.

Orban: Desfiinţarea SIIJ nu se poate realiza decât pe o formă susţinută de toate formaţiunile din coaliţie

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat luni că desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu se poate realiza decât pe o formă a proiectului de lege care să fie susţinută de toate formaţiunile politice din coaliţie, menţionând că ministrul Justiţiei urmează să mai formuleze o propunere, ţinând cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Desfiinţarea SIIJ nu se poate realiza decât în Parlament, doar pe o formă a proiectului de lege de desfiinţare a Secţiei speciale, care să fie susţinută de toate formaţiunile politice din coaliţie. Căutăm în continuare acea formă care să întrunească consensul partidelor din coaliţie, a afirmat Ludovic Orban după şedinţa coaliţiei.

El a spus că ministrul Justiţiei, Stelian Ion, va formula o nouă propunere privind proiectul de lege.Astăzi a fost o discuţie care sper să ducă la o soluţie, care să poată să ducă la o soluţie, care să poată să obţină sprijinul tuturor formaţiunilor. A rămas ca ministrul Justiţiei, împreună cu comisia, să mai formuleze o propunere ţinând cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, pe care vedem dacă vom obţine consensul, a adăugat Orban.

Potrivit acestuia, desfiinţarea SIIJ este o prioritate şi pentru PNL.

„Noi susţinem orice variantă, mai puţin amendamentul formulat de UDMR la Senat. (...) Din punctul nostru de vedere, este o prioritate. Sunt convins că vom găsi o soluţie. (...) Şi pentru mine a fost o noutate subiectul din perspectiva în care a fost pus. Aţi văzut că am avut o prezenţă la şedinţa coaliţiei, care a venit odată cu domnul prim-ministru. Vreau soluţia, să văd dacă soluţia propusă..., a mai spus Orban.

Întrebat dacă a înţeles care este soluţia propusă de senatorul PNL Iulia Scântei pentru desfiinţarea SIIJ, Orban a afirmat: Nu, nu. Am înţeles că textul proiectului aşa cum a fost adoptat de Guvern sau textul cum a fost adoptat de Camera Deputaţilor nu este conform cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Am zis: atunci doamna Scântei şi echipa care a lucrat cu Ministerul Justiţiei să vină cu soluţia.

Orban a adăugat că, la şedinţă, nu s-a explicat de ce aceste texte nu sunt conforme cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Există trei texte pe care eu le cunosc. Dar eu sunt inginer, nu am pregătire juridică, normal că a trebuit să învăţ, să mă documentez, dar nu am subtilitatea de a putea interpreta nişte texte în care poate contează fiecare cuvânt în formularea respectivă, dar e treaba juriştilor care sunt în comisia care lucrează cu ministrul Justiţiei să vină cu o formă astfel încât să putem obţine consens în coaliţie, a adăugat Ludovic Orban.

Kelemen Hunor: Suntem deschişi dacă există o propunere mai bună ca a noastră cu privire la Secţia specială

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat luni, după şedinţa coaliţiei, că formaţiunea sa este deschisă pentru discuţii dacă există o soluţie mai bună a ministrului Justiţiei privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

„Am discutat despre SIIJ foarte puţin şi vom continua discuţiile săptămâna viitoare, se aşteaptă o soluţie de la ministrul Justiţiei. Noi am spus că suntem deschişi dacă există o propunere mai bună decât a noastră, sigur că vom discuta să vedem cum am ajuns în această situaţie, să vedem de ce a fost înfiinţat SIIJ-ul, vrem să desfiinţăm SIIJ-ul - aici nu există nicio contradicţie - şi cum putem garanta independenţa magistraţilor, pe de o parte. Pe de altă parte, cum putem rezolva problema responsabilităţii penale a magistraţilor, a precizat Kelemen Hunor.

 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Partenerii noștri