Foto Ciucă și Ciolacu s-au fotografiat în zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud
Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au vizitat zona demilitarizată dintre cele două state coreene.
„Astăzi am vizitat Zona Demilitarizată dintre cele două Corei”, a scris premierul Ciucă pe Twitter.
De asemenea, cei doi oficiali au vizitat și al treilea tunel de pătrundere în Zona Demilitarizată.
„România este alături de Coreea de Sud în sprijinirea perspectivei unei păci durabile”, a precizat şeful Executivului.
PM @NicolaeCiuca: Today I visited the Demilitarized Zone between the two Koreas and the third tunnel of the DMZ penetration, from the last open wounds of the Cold War. 🇷🇴 stands with 🇰🇷 in supporting the prospect of sustainable peace. pic.twitter.com/EqQ1SZaI3Q
— GuvernulRomâniei (@GuvernulRo) December 23, 2022
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au ajuns, miercuri, la Seul, unde au discutat cu președintele parlamentului sud-coreean și cu prim-ministrul acestei țări.
Premierul este însoţit de vicepremierul şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministra Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul general al S.N Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiţă, alături de o delegaţie parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Din delegația oficială a lui Marcel Ciolacu mai fac parte deputatul PSD Alfred-Robert Simonis, lider al Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților, deputatul Eugen Bejinariu, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului în domeniul securităţii naţionale.
Ciucă: Suntem profund interesaţi de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi şi tehnologiilor digitale
remierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că România este "profund interesată" de consolidarea cooperării cu Coreea de Sud în domeniile energiei verzi şi tehnologiilor digitale şi încurajează investiţiile în aceste sectoare, dar şi o legătură mai strânsă între IMM-urile din cele două state.
Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, prim-ministrul Ciucă a participat, alături de premierul sud-coreean Han Duck- soo, la o masă rotundă de afaceri România-Republica Coreea, în marja vizitei pe care o efectuează la Seul, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu o delegaţie guvernamentală şi parlamentară.
Cu acest prilej, Nicolae Ciucă a exprimat interesul României pentru consolidarea relaţiilor tradiţional bune între cele două state şi revigorarea parteneriatului strategic de la lansarea căruia se vor împlini, anul viitor, 15 ani.
Şeful Executivului a subliniat disponibilitatea autorităţilor române de a avea un dialog deschis cu companiile sud-coreene cu privire la identificarea unor oportunităţi noi de investiţii în România, precum şi la stimulentele şi condiţiile care ar face aceste investiţii atractive şi benefice ambelor părţi, precizează sursa citată.
"România are toată deschiderea pentru a facilita investiţiile companiilor sud-coreene. Suntem profund interesaţi de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi şi tehnologiilor digitale, precum şi a legăturile dintre IMM-urile din ţările noastre. Urmărim parteneriatul cu KOSME (Korea SMEş and Startups Agency) pentru înfiinţarea unui Centru de Schimb Tehnologic în Bucureşti. În condiţiile creşterii, în plan global, a relevanţei securităţii aprovizionării cu energie, este necesar să avansăm discuţiile privind energia nucleară - energie sigură, curată şi accesibilă pentru consumatori şi inovarea în acest domeniu. Partea română susţine dezvoltarea lanţului de aprovizionare al reactoarelor modulare de mici dimensiuni, precum şi inovarea în domeniul tehnologiilor din sectorul nuclear civil", a declarat premierul Ciucă, citat în comunicat.
De asemenea, în cadrul întrevederii cu oamenii de afaceri, Ciucă a încurajat companiile sud-coreene interesate să investească în domeniile vizate de programele-cheie din Fondul pentru modernizare şi din PNRR, respectiv în proiecte privind sursele regenerabile de energie. Prim-ministrul a mai subliniat şi interesul părţii române în ceea ce priveşte cooperarea cu Republica Coreea în domeniul gazelor naturale lichefiate. De asemenea, a evidenţiat deschiderea părţii române pentru schimbul de bune practici şi know-how în domeniul energiei şi în alte domenii cu partea sud-coreeană, se mai arată în comunicatul amintit.
Premierul a prezentat avantajele pe care le oferă investitorilor economia naţională, faptul că România oferă oportunităţi diverse de investiţii, fiind una dintre cele mai dinamice şi mai competitive economii ale Uniunii Europene şi dispune de o poziţie geografică strategică, ce poate fi utilizată ca punct de intrare pe piaţa unică europeană, spre Balcani sau spre Vecinătatea Estică.
Nicolae Ciucă a explicat că, în pofida consecinţelor pandemiei de COVID-19 şi ale războiului din apropierea graniţelor, rata de creştere a economiei româneşti, în 2022, rămâne una peste aşteptări, iar investiţiile străine directe vor depăşi nivelul record de 11 miliarde de euro în acest an, potrivit estimărilor BNR.
"Aceşti indicatori dovedesc încrederea investitorilor în perspectivele de creştere pe termen lung ale economiei româneşti şi în oportunităţile oferite de instrumentele europene - şi în mod special Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) - care stimulează modernizarea accelerată a economiei şi mediului de afaceri româneşti, în special pe dimensiunile infrastructură şi tranziţie verde, domenii în care Republica Coreea excelează", a afirmat
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News