Live

Cîțu: Situația e de faliment. PSD nu vrea să facă reformele din PNRR, iar singura sursă de finanțare rămâne FMI și Banca Mondială

Data actualizării: Data publicării:
Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos / Dumitru Matiu

România curtează FMI pentru că am ajuns deja pe buza prăpastiei, spune fostul premier Florin Cîțu. Primul interesat de încheierea cât mai rapidă a unui acord cu fondul ar fi viitorul premier Marcel Ciolacu, spune fostul prim-ministru. Asta ar însemna practic un nou împrumut major pentru România.

Florin Cîțu: Informațiile sunt deja publice, deja știm că FMI a publicat acum o lună un raport cu aceste recomandări. Știm că Banca Mondială a făcut aceleași recomandări pe care le-a facut și Fondul Monetar International.

Din momentul în care a apărut raportul FMI, Marcel Ciolacu a ieșit public și ne-a zis că există o gaură la buget pe care nu o putem acoperi în niciun fel.

Este clar că în aceste momente - și de aceea vedem această precipitare a discuțiilor, se grăbesc lucrurile -, la Ministerul Finanțelor se discută în aceste momente.

Nu înțeleg ce au trimis ieri, altfel nu avea sens să pună pe surse astfel de informații pe care le vedem deja.

Scenariul este similar cu cel din 2010. Așa s-a întâmplat și atunci. Întâi a fost un raport care recomanda și apoi s-a ajuns la un acord.

Eu vă spun din capul locului, că nu ar trebui să facem acest acord cu FMI, dar trebuie să facem reformele din PNRR. E clar că PSD nu vrea să facă reformele din PNRR, și singura sursă de finanțare rămâne FMI și Banca Mondială care vor veni, e adevarat, cu ceea ce vrea PSD să facă de mult timp.

PSD nu face aceste reforme pentru că ei ar merge împotriva electoratului lor. Adica reforma la pensii speciale, cheltuieli cu salarizarea. Și atunci este varianta unui acord cu FMI, cu bani mai ieftini decât în piață, dar cu costurile unor impozite noi pentru românii din sectorul privat.

De aceea Ciolacu vrea sa încheie acest acord înainte de rotativă, și astfel nu-și va pune semnătura pe el, ar fi semnatura actualului premier, și beneficiază, bineînțeles, de ceea ce PSD-ul speră din 2004, și anume impozitarea progresivă. De aceea este preferat și se discută de un acord cu FMI, este preferat de PSD.

România a depășit în 2022, sau a ajuns la cel mai mare nivel cu împrumuturile din istorie, 150 de miliarde de lei, 30 de miliarde de lei doar dobânzi.

În 2023 are preconizate 160 de miliarde de lei, și deja s-a plătit două treimi din banii alocați pentru dobânzi în primele trei luni de zile.

Încă un indiciu, ca să vedeți că situația este de faliment. Nici azi nu avem publicată excuția bugetară pentru luna martie. Suntem pe 27, pe 25 trebuia publicată. Este clar că sunt probleme foarte mari.

Vor să arate o altă situație, dar știm cu toții că nu poți să mai ascunzi mult sub preș dezastrul. Deja vedem că dobânzile încep să crească, și Banca Monetară astăzi a publicat un raport despre creditare - românii nu mai pot să se împrumute. Rata de creștere a creditării este de 4%, iar în euro este în scadere de 10%.

Toate acestea au efecte în lanț, și îmi aduc aminte de perioada neagră din 2010, 2009. Putea fi evitată, asta este cel mai trist.

Dacă anul trecut PSD administra altfel finanțele României, putea fi evitat, și cei responsabili trebuie să plătească pentru situația în care a ajuns România astăzi.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasconi spune că un fost ambasador SUA, susținător al lui Ciucă, a încercat să o convingă să se retragă din cursa electorală

Ciucă spune că nu a cerut „vreodată” informări legate de întâlnirile lui George Simion cu spioni ruși. „Pentru mine a fost clar”

Marcel Ciolacu: Putem face pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie

Ciolacu cere demisia șefului Comisiei pentru controlul SRI: „De unde ştie că Simion e spion rus? A atras serviciul în campanie”

Partenerii noștri