Live

Cîțu: Ne uităm la o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie. Aceste preţuri pot să aibă un impact mare la iarnă

Data actualizării: Data publicării:
Guvernul a publicat proiectul de OUG privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze Foto: Getty Images

Guvernul caută soluții pentru compensarea unei părţi din factura la energia electrică, a declarat joi Florin Cîțu. "Aceste preţuri s-ar putea să aibă un impact mare la iarnă şi ne uităm acum la o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie pentru mai multe gospodării din România", a precizat premierul, aflat la Constanţa pentru a-şi prezenta moţiunea cu care candidează la funcţia de preşedinte al PNL.

"Avem deja două soluţii pe care le-am prezentat. În sesiunea precendentă am aprobat prin Guvern proiectul de lege pentru legea consumatorului vulnerabil.Legea consumatorului vulnerabil, aşa cum este acum în Parlament la Camera Deputaţilor, intra în vigoare în octombrie 2022. Am să trimit un amendament la începutul sesiunii, deja l-am notificat pe domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, că vom trimite amendamente la acest proiect de lege prin care vom aduce mai devreme data de intrare în vigoare, la 1 ianuarie 2022. Dar e adevărat că aceste preţuri s-ar putea să aibă un impact mare la iarnă pentru mai multe gospodării şi ne uităm acum la o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie pentru mai multe gospodării din România, în acest moment ne uităm până unde mergem cu această compensare", a spus premierul.

Cîțu a pus majorările de prețuri pe seama importurilor, a influențelor venite de pe piața europeană și pe nevoia de schimbare din zona de producție a energiei.

"Preţurile la energie sunt date de piaţă. România este importator net de energie, din păcate, şi asta arată clar că avem nevoie de o capacitate mai mare de producţie a energiei. Avem deja un contract pentru două reactoare noi la Cernavodă, 3 şi 4, dar asta îmi arată mie că politica noastră sau de a trece la energie verde care înseamnă va trebui să reducem sursele de energie poluantă, va avea o viteză mai mică decât o cer alţii. Este important să ne păstrăm capacitatea de producţie altfel vom importa din ce în ce mai multă energie. Anul acesta preţul la energie vine şi din afară, el a crescut peste tot în Europa", a mai precizat Florin Cițu. 

Citește și: Românii se plâng de facturi uriașe la energie electrică. Secretar de stat: Cel mai ieftin MW de energie este cel pe care nu-l consumăm

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciucă, despre listele PNL nefinalizate de candidați de parlamentare: „Când e momentul nominalizării, este o efervescenţă mai aparte”

Grecia cere UE să vină de urgență cu un răspuns la explozia prețurilor la electricitate. Mitsotakis dă vina și pe războiul din Ucraina

Cum trebuie să folosim aerul condiționat pe caniculă. Trucuri pentru a evita facturi uriașe la energie

Cîțu, după ruperea Alianței PSD-PNL la București: „E nevoie de un candidat de calibru și de la PNL nu poate fi decât Ciucă”

Partenerii noștri