Live

Cum arată rectificarea bugetară. Cîțu, către miniștri: Nu accept solicitări de 40 de miliarde, când au rămas 20 de miliarde necheltuite

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Florin Cîțu. Foto: Facebook / Guvernul României

Premierul Florin Cîțu le cere miniștrilor să dea dovadă de responsabilitate și le transmite acestora că nu acceptă solicitări de 40 de miliarde de lei la rectificarea bugetară, când „au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți”.

„Cer responsabilitate și performanță de la miniștri. Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuția, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți. Românii trebuie să știe că, în mandatul meu, nu ne batem joc de banii lor”, scrie pe Facebook Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că a făcut o primă variantă a rectificării bugetare, iar în cel mai scurt timp va transmite documentul liderilor Coaliției.

El preciza că încă așteaptă de la „toți miniștrii” să prezinte execuția bugetară pentru primul semestru.

„Pentru următoarele 6 luni, solicit mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public și atingerea tuturor țintelor din buget, pe care ni le-am asumat la începutul anului”, mai spune Cîțu.

Ce ministere primesc bani și de unde tăie premierul

Potrivit draftului de rectificare, aceasta este una pozitivă, cu un plus de 8,99 miliarde lei pe cheltuieli. Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 3,5 miliarde de lei, Ministerul Finanţelor peste 3 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării peste 1,8 miliarde de lei.

Cele mai mari tăieri de fonduri se vor înrgistra la Ministerul Muncii, de unde Ministerul de Finanţe, condus intermar de premierul Florin Cîţu, îşi propune să taie peste 2,7 miliarde de lei. De asemenea, se vor tăia fonduri de la Curtea de Conturi şi de la Senat.

Sume suplimentare se alocă la ministerul Energiei, care primeşte 650 milioane de lei, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care primeşte 760 milioane de lei, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, care primeşte 533 de milioane lei şi Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu 322 milioane de lei. Săptămâna trecută, ministrul Cătălin Drulă anunța că are nevoie de 2,9 miliarde de lei, în timp ce ministerul Agriculturii cerea 2 miliarde, din care va primi doar 150 milioane de lei.

Cele mai mari sume le-a cerut ministerul Dezvoltării, 4,5 miliarde de lei, din care va primi, potrivit draftului ministerului Finanțelor, 1,8 miliarde de lei.

Și ministerul Economiei a cerut 1,5 miliarde de lei, însă va primi doar 40 de milioane.

Administraţia Prezidenţială va primi peste 12 milioane de lei la rectificarea bugetară, în timp ce SRI primește 116 milioane de lei, SIE - 17 milioane și STS - 11 milioane. Peste 100 de milioane de lei va primi și Autoritatea Electorală Permanentă. 

De asemenea, la rectificare va primi 2 milioane de lei și Academia Oamenilor de Știință din România, după o decizie a CCR care a obligat guvernul să finanțeze această instituție.

Ministerul Apărării, Ministerul de Externe şi Ministerul Cercetarii Inovarii si Digitalizarii nu primesc bani suplimentar la rectificarea bugetară.

Draftul rectificării bugetare poate fi consultat AICI.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune primarul Capitalei, Nicușor Dan, despre noile măsuri fiscale ale Guvernului

Ministrul Finanțelor promite că va face tot posibilul să nu fie crescute cota TVA și impozitul pe venit în bugetul pe 2025

Ministrul Daniel David: „Am vrut ca educația să fie considerată prioritate națională. Mă aștept la o creștere de buget, în primă fază”

Sindicaliștii din penitenciare ies luni în stradă. Protest în fața Guvernului după „tăierile salariale” din ordonanța austerității

Partenerii noștri