Live

Cioloș: Pensiile speciale ale parlamentarilor și primarilor trebuie eliminate, altele pot fi impozitate. Se poate angaja răspunderea

Data publicării:
Cinci județe afectate de calamități naturale primesc un milion de euro de la stat sub formă de ajutor. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloș, liderul PLUS, a declarat duminică seara la Digi24 că este nevoie despre o discuție pentru o reașezare a sistemului de pensii speciale. Unele dintre acestea, cum ar fi cele ale parlamentarilor și primarilor, pot fi eliminate, altele pot fi impozitate, dar în orice caz, trebuie luată o decizie chibzuită, pentru a evita situația ca aceste drepturi să fie eventual recâștigate în justiție, așa cum s-a mai întâmplat. Guvernul și-ar putea angaja răspunderea pe un astfel de proiect, dacă nu are majoritate în Parlament, este de părere fostul premier.

 „Sunt unele pensii speciale care trebuiesc eliminate clar și ar trebuie eliminate cât mai repede. Pe cele ale parlamentarilor, de exemplu, ale parlamentarilor, ale primarilor. Acelea clar ar trebui eliminate. Sunt altele pe care nu le-aș numi pensii speciale. Sunt pensii de serviciu, pentru că e vorba de un serviciu în interesul statului în situații speciale și cu anumite constrângeri, unde în foarte multe țări din lume există o abordare specială a pensiilor unor oameni cărora le impui niște costrângeri pe durata serviciului, a activității în serviciul statului. Îi scoți la pensie după o presiune foarte mare. Nu cred că e cazul să spunem presiunea care o trăiesc oameni care lucrează în Armată”, a declarat Dacian Cioloș.

În privința magistraților, Cioloș spune că și aici e o discuție „până la un punct” și tocmai de aceea, în opinia sa, ar trebui să existe o discuție de fond legată de sistemul de pensii din România, „nu doar să cârpim pe ici, pe colo”.

Sunt niște măsuri care ar trebui luate, dacă ar fi o majoritate în Parlament, sau guvernul și-ar putea asuma răspunderea pe un astfel de proiect, „ca să dea un semnal clar că acolo unde nu există dubii că nu au ce căuta pensii speciale pentru anumite categorii, acele pensii speciale sunt complet eliminate”, a arătat Dacian Cioloș.

Impozitarea pensiilor speciale, o soluție

În ceea ce privește discuția despre alte categorii de pensii speciale, ea se poate referi la nivelul pensiilor, la vârsta de pensionare, o posibilă plafonare sau impozitare a lor.

„Apoi celelalte care ar rămâne, pentru că sunt justificate, și acolo cred că ar trebui să avem o discuție legată de nivelul lor, de vârsta la care se iese la pensie, o plafonare eventuală a lor. Acolo putem avea și o abordare legată de impozitare. De ce am vorbit și se vorbește de impozitare? Pentru că, chiar dacă vom elimina anumite pensii speciale, există riscul ca cei care le vor pierde să meargă în justiție și există și riscul să câștige în justiție pentru că au avut o lege favorabilă pe care au pierdut-o. Sunt astfel de situații. Și noi, în 2016, am plătit o grămadă de drepturi pe care le aveau funcționarii pentru că ei câștigau în justiției atunci când dădeau în judecată statul pentru astfel de modificări legislative intempestive, insuficient justificate. De aceea spun că trebuie să avem o discuție de fond pe acest dosar ca să putem lua decizii durabile”, a explicat Dacian Cioloș.

Toată această discuție despre pensiile speciale și eventualele măsuri care se vor decide îi privesc pe viitorii pensionari, nu pe cei care sunt deja în plată. Există celebrul exemplu cu cea mai mare pensie din România, care este de  74.000 lei și care nu ar putea fi anulată. În aceste situații, crede președintele PLUS, este oportună discuția despre impozitare a pensiilor, de la un anumit nivel.

„Se pot impozita. Statul poate să decidă nivelul de impozite. Trebuie bine argumentate. La noi s-au făcut foarte multe legi pe picior. Cred că în 2016 de două sau de trei ori am atacat la CCR astfel de decizii care s-au luat în Parlament, astfel de legi care au fost decise pe picior în interes electoral, fără nicio considerație față de bugetul de stat, față de cheltuielile publice. Sigur, astfel de legi care sunt făcute superficial sunt făcute pentru imaginea publică a celor care le lansează. Domnule, noi am încercat dar nu vor ăștilalți. Exact jocul pe care îl joacă PSD acum și sunt convins că și oameni care ar putea beneficia de astfel măsuri înțeleg că acesta e un joc politicianist”, a punctat Cioloș.

Pensiile și salariile trebuie crescute, dar trebuie să ai din ce, iar pentru asta trebuie dinamizată economia, să asiguri investiții și să oferi predictibilitate. „Noi vorbim foarte puțin în România despre antreprenori, de cei care creează locuri de muncă, de cei care au rezistat eroic la tot atacul acesta sistematic al PSD-ului împotriva oricărui om care vrea să trăiască cinstit din România și care risca să-și investească banii”, a mai spus liderul PLUS.

Citiți și:  Sunt pensiile militare pensii speciale? Dialog între economistul Iancu Guda și fostul șef al Statului Major Ștefan Dănilă

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dacian Cioloş: „Nimeni nu mai vrea să guverneze România anul viitor! Parcă ne-am întors în timp, în noiembrie 2015”

Cioloș felicită guvernul pentru portofoliul obținut în viitoarea Comisie Europeană: „A negociat bine interesul României”

Tensiuni în coaliție. Ședința de guvern se amână din cauza impozitului pe pensiile militarilor

REPER negociază cu PNL înainte de alegeri. Liderii partidului lui Dacian Cioloș s-au dus la sediul liberalilor

Partenerii noștri