Live

Ciolacu spune că va negocia deficitul bugetar cu Comisia Europeană: „Vreţi să opresc orice investiţie şi avem deficit 3 la sută?”

Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Sabin Cirstoveanu

Premierul Marcel Ciolacu spune că anul trecut România s-a încadrat în deficitul bugetar negociat cu Comisia Europeană. El s-a întrebat reoric dacă românii vor să oprească orice investiţie în ţară, pentru a atinge ținta de deficit de 3% din PIB anul acesta.

„Anul trecut ne-am încadrat în deficitul asumat cu Comisia. În acest moment, acordul pe care l-a avut România, semnat de un prim-ministru al României, mai buclucaş, aşa, a semnat pentru 3 ani de zile. În 3 ani de zile era imposibil ca România să ajungă la un deficit de 3 la sută. Mai mult, aveam un exerciţiu financiar de închis, unde cofinanţarea 2016-2020 unde am închis cu sută la sută fonduri atrase. Avem PNRR, unde pe infrastructura rutieră, România a solicitat 14 milioane de euro. Comisia a negociat cu Guvernul din acea vreme şi am obţinut 7,3 miliarde.

Nu suntem singurul stat care trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată şi din punctul meu de vedere este perioada cea mai importantă pentru România, până terminăm exerciţiul financiar actual şi PNRR. Cred că până acum vreo 2,65% din 3,6% parcă sutem cu deficitul, sunt băgaţi direct vreo 58 miliarde lei şi 11 miliarde euro direct în investiţii. Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului”, a spus Ciolacu, citat de News.ro.

Premierul a adăugat că va urma o negociere cu Comisia Europeană privind deficitul bugetar.

„Trebuie să ne hotărâm, vreţi să intrăm în logica în care, dacă vreţi, eu opresc orice investiţie şi avem deficit 3 la sută? Nu am o problemă, cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii - şi ştiţi bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ. Va fi o negociere. Din punctul meu de vedere vom încerca să avem acordul de reintrare în... prefer să mă întrebaţi zilnic de deficit şi să continui investiţiile. Eu investiţiile din România nu le opresc”, a spus Ciolacu.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stephane Sejourne este propus comisar european de către Emmanuel Macron, în locul demisionarului Thierry Breton

Replica lui Ciolacu după ce Ciucă a spus că PSD e urmașul PCR

Ursula von der Leyen va prezenta marți noua echipă de comisari europeni

Copiii din localitățile afectate de inundații vor învăța în școli improvizate. Patru clădiri modulare, scoase de la Rezervele de Stat

Partenerii noștri